Εντυπωσιακό μουσείο δημιουργήθηκε σε Νηπιαγωγείο των Τρικάλων

Η δημιουργία σχολικού μουσείου μιας άλλης εποχής στο Νηπιαγωγείο Ριζαριού είναι πλέον γεγονός!!! Το μουσείο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+KA2 με τίτλο “My culture ,your culture, our culture ”που υλοποιήθηκε από το Νηπιαγωγείο Ριζαριού για διάστημα δυο ετών με 9/μηνη παράταση λόγω της πανδημίας.
“Το έργο (συνολικά τα έργα που υλοποιήθηκαν στο Νηπιαγωγειο ξεπερνούν τα 100! ) που είχε ως στόχο την κατανόηση της σημασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από μικρά παιδιά, μέσω σχετικών επιλεγμένων δραστηριοτήτων από τον τομέα της προσχολικής εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων των ΤΠΕ), προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και να ξυπνήσει η πολιτιστική τους συνείδηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργία νέων ηθών , συνειδητοποιώντας ότι η ζωή μας και το μέλλον μας εξαρτώνται άμεσα από το παρελθόν μας” όπως μας ενημερώνει η διευθύντρια του Νηπιαγωγείου και ψυχή του προγράμματος Άννα Μαγκιώση.
Η δημιουργία του μουσείου που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2018 ολοκληρώθηκε μέσα του μήνα που πέρασε (Ιούνιος 2021)κι εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουνίου 2021 από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ Τρικάλη Χρήστο συνοδευόμενο από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών θεμάτων Α/θμιας Εκπαίδευσης κ Λαρίση Δημήτριο, ενώ λόγω της πανδημίας παραβρέθηκαν μόνο οι γονείς και κηδεμόνες των νηπίων .
Το μουσείο περιλαμβάνει οικιακά σκεύη ,έπιπλα κι εργαλεία παλαιότερων εποχών ,υφαντά του αργαλειού ,παραδοσιακές φορεσιές , ξυλόγλυπτα, κεραμικά , συλλογή παλιών φωτογραφιών καθώς και διάφορα αντικείμενα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων .
“Σκοπός της δημιουργίας του μουσείου ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το παρελθόν και να μάθουν για τη ζωή μιας άλλης εποχής παίρνοντας πληροφορίες από διαφορετικά αντικείμενα -εκθέματα του μουσείου και να αναπτύξουν δεξιότητες για να συγκρίνουν το παρόν με το παρελθόν και να διακρίνουν τις αλλαγές στην εξέλιξη της κατοικίας, τα οικιακά σκεύη, τη διακόσμηση των δωματίων και της επίπλωσης.
Τα μουσεία αποτελούν τους μάρτυρες της προηγούμενης εποχής και λαμβάνοντας τα μηνύματά τους, είμαστε σε θέση να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά” τονίζει η κ. Μαγκιώση.