Ενδομητρίωση: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

Η ενδομητρίωση είναι μια καλοήθης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός μήτρας.

Το ενδομήτριο είναι ο βλεννογόνος χιτώνας της μήτρας. Εντοπίζεται κυρίως στην πύελο, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στους συνδέσμους της μήτρας, αλλά και στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Είναι συχνότερη σε άτοκες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η συχνότητα της στον γενικό πληθυσμό είναι 2-3%.

Η ευρύτερα αποδεκτή αιτία της ενδομητρίωσης είναι η θεωρία της «άμεσης εμφύτευσης», σύμφωνα με την οποία τα ενδομητρικά κύτταρα, που υπάρχουν στο αίμα της περιόδου, εμφυτεύονται κατευθείαν στην πύελο, μετά από παλινδρόμηση δια μέσω των σαλπίγγων.

  • Επώδυνες περίοδοι: Οι πόνοι στην κοιλιά ξεκινούν συνήθως λίγες μέρες πριν την έναρξη της περιόδου και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τις πρώτες ημέρες. Ο πόνος γίνεται τόσο έντονος που σας κρατά μακριά από τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμα και όταν παίρνετε φάρμακα.

     

    Βαριά ροή: Η εκτεταμένη αιμορραγία είναι άλλο ένα κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης.

     

    Μεγάλη διάρκεια περιόδου: Η περίοδος δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 6 ημέρες. Στην ενδομητρίωση, η διάρκεια ξεπερνά τη μία εβδομάδα.

     

    Πόνος στο σεξ: Όταν ο ιστός μετατοπίζεται εκτός μήτρας, προσκολλάται σε άλλα όργανα. Η έλλειψη ελαστικότητας μπορεί να κάνει το σεξ αρκετά επίπονο.

     

    Πόνος κατά την ούρηση: Τα συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή και περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, εντερικές κράμπες και ναυτία.

     

    Ναυτία και κούραση: Μπορεί να νιώθετε μία επίμονη ναυτία, να κάνετε εμετό και να κουράζεστε περισσότερο κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου.

     

    Υπογονιμότητα: Το 30-40% των γυναικών με ενδομητρίωση, αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας. Οι περισσότερες δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από ενδομητρίωση, έως τη στιγμή που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας.

     πηγή :https://www.onmed.gr/ygeia/story/382938/endomitriosi-ta-simadia-poy-den-prepei-na-agnoisete-eikones