TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Ένας γιατρός αποκαλύπτει 3 τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Μαΐ 25, 2025
in Διατροφή
Ένας γιατρός αποκαλύπτει 3 τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου
Share on FacebookShare on Twitter

Τρία τρόφιμα που δε λείπουν από κανένα κυριακάτικο τραπέζι ή μπάρμπεκιου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαφορετικών τύπων καρκίνου, προειδοποιεί ένας ειδικός.

Όλο και περισσότεροι γιατροί επιλέγουν τα social media για να ενημερώσουν για θέματα υγείας. Αυτή τη φορά, ένας οικογενειακός γιατρός προειδοποιεί σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται σε τρία δημοφιλή τρόφιμα και ποτά που καταναλώνονται σχεδόν καθημερινά.

Ειδικότερα, ο Δρ. Sermed Mezher, οικογενειακός γιατρός, επισημαίνει τον κίνδυνο από τα υπερβολικά ψημένα ή και καμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν χημικές ενώσεις που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του εντέρου και του παγκρέατος.

Όπως εξηγεί, το καμένο κρέας περιέχει «πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί σε ορισμένες μελέτες ότι προκαλούν βλάβες στο DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου».

 

Οι κίνδυνοι από το καμένο κρέας 

 

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι σχηματίζονται υψηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών, όταν το κρέας μαγειρεύεται σε ανοιχτή φλόγα, για παράδειγμα κατά το ψήσιμο στο μπάρμπεκιου. Η σχέση μεταξύ καρκίνου και άλλων καμένων τροφών με βάση τους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ή πατάτες, έχει επίσης αναγνωριστεί από τους ειδικούς.

Αυτό οφείλεται στην παρουσία του τοξικού μορίου ακρυλαμιδίου, το οποίο σχηματίζεται όταν ορισμένα σάκχαρα και πρωτεΐνες στα τρόφιμα συνδυάζονται ενώ θερμαίνονται.

 

 

Διαφορετικές αναλύσεις έχουν εντοπίσει μικρές συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης στην τοξίνη και ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ποσότητα καμένου ψωμιού ή πατάτας που θα πρέπει να καταναλωθεί για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου είναι υπερβολική, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Επεξεργασμένα τρόφιμα 

Ο Δρ Mezher προέτρεψε επίσης όσους επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου να αποφεύγουν δύο άλλα, δημοφιλή προϊόντα. «Η επόμενη κατηγορία είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν και το πεπερόνι», είπε, προσθέτοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει αυτά τα τρόφιμα ως «καρκινογόνα της ομάδας ένα».

Μια παλιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόλις μιας φέτας μπέικον την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά ένα πέμπτο.

Όπως εξήγησε, ο κίνδυνος προέρχεται από ενώσεις που ονομάζονται νιτρώδη στα επεξεργασμένα κρέατα, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν σωματικές αντιδράσεις που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη όγκων στο έντερο.

Μέσα στο πεπτικό σύστημα, τα νιτρώδη μπορούν να υποστούν μια αντίδραση που τα μετατρέπει σε μια ουσία που ονομάζεται Ν-νιτροσοχημικές ουσίες (NOC). Αυτές μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα που επενδύουν το έντερο, το όργανο που επεξεργάζεται την τροφή σας, γεγονός που, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου, εξηγεί το Cancer Research UK.

Αλκοόλ

Τελευταίο στη λίστα «αποφυγής» του Δρος Mezher είναι το αλκοόλ. Σύμφωνα με τον ειδικό, «το αλκοόλ συνδέεται με επτά τύπους καρκίνου, καθώς διασπάται σε ένα τοξικό υποπροϊόν που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA και να εμποδίσει την επιδιόρθωση των κυττάρων».

Δεν είναι, όμως, μόνο οι επιζήμιες επιδράσεις στο DNA που καθιστούν το αλκοόλ επικίνδυνο για την υγεία: «Γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών και να μειώσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Ακόμη και μικρές ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του οισοφάγου, καθιστώντας το κάτι που πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή» σημειώνει.

Ygeiamou.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/enas-giatros-apokalyptei-3-trofes-pou-afxanoun-ton-kindyno-karkinou/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Τι να τρώμε για υγιή νεφρά – Μελέτη δίνει το «ελευθέρας» σε αυτά τα αμφισβητούμενα τρόφιμα
Διατροφή

Η φυτική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου για τους πάσχοντες από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή παχυσαρκία

Μαΐ 24, 2025
Σε τι κάνουν καλό τα κάσιους – Μέχρι πόσα να τρώτε
Διατροφή

Σε τι κάνουν καλό τα κάσιους – Μέχρι πόσα να τρώτε

Μαΐ 23, 2025
Τι να τρώμε για υγιή νεφρά – Μελέτη δίνει το «ελευθέρας» σε αυτά τα αμφισβητούμενα τρόφιμα
Διατροφή

Τι να τρώμε για υγιή νεφρά – Μελέτη δίνει το «ελευθέρας» σε αυτά τα αμφισβητούμενα τρόφιμα

Μαΐ 23, 2025
Πόσο καιρό χρειάζεται το συκώτι για να αποτοξινωθεί από το αλκοόλ
Διατροφή

Πόσο καιρό χρειάζεται το συκώτι για να αποτοξινωθεί από το αλκοόλ

Μαΐ 21, 2025
6 απίστευτα οφέλη του να μασάτε γαρίφαλο κάθε μέρα
Διατροφή

6 απίστευτα οφέλη του να μασάτε γαρίφαλο κάθε μέρα

Μαΐ 20, 2025
Τι καφέ πίνετε στη δουλειά σας; Μπορεί να επηρεάζει τη χοληστερίνη σας
Διατροφή

Τι καφέ πίνετε στη δουλειά σας; Μπορεί να επηρεάζει τη χοληστερίνη σας

Μαΐ 19, 2025
Next Post
Butter manicure: Το απόλυτο παστέλ χρώμα που ταιριάζει με όλα!

Butter manicure: Το απόλυτο παστέλ χρώμα που ταιριάζει με όλα!

Λειψοί: Στην κορυφή των ελληνικών προορισμών για ταξίδια περιπέτειας

Λειψοί: Στην κορυφή των ελληνικών προορισμών για ταξίδια περιπέτειας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd