Ένα ολοκληρωμένο μενού για την Πρωτοχρονιά με τη βοήθεια των φίλων μας

Ένα ολοκληρωμένο μενού με την βοήθεια και τις δημιουργίες της κας “Εφης Μπαξεβάνη , η οποία είχε την επιμέλεια της σαλάτας,του ορεκτικού και του κυρίως πιάτου, της κας Marianna Karra’s, η οποία είχε την επιμέλεια της κρεατόπιτας «παραδοσιακής ηπειρώτικης Βασιλόπιτας» (γιατί ελληνικό τραπέζι χωρίς πίτα δεν γίνεται), της κας Έφης Καρεκλά , η οποία είχε την επιμέλεια του απεριτίφ, της κας Σόφης Τσιώπου, η οποία είχε την επιμέλεια των Χριστουγεννιάτικων γλυκών (μελομακάρονα και κουραμπιέδες) και της Βασιλόπιτας βουτύρου, της κας Γωγώ Σαμίουη οποία είχε την επιμέλεια για τα σοκολατάκια και της κας Χριστίνας Κάνη, η οποία είχε την επιμέλεια της τούρτας.

Επιμέλεια κειμένου Κωνσταντίνα Μαργαρίτη

Λικέρ λιμοντσέλο

ΥΛΙΚΑ:

Τη φλούδα ( χωρίς το λευκό ) απο 10 λεμόνια

500 γρ. ρακί χωρις γλυκάνισο ή βότκα

500 γρ. ζάχαρη

500 γρ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις φλούδες απο το λεμόνι με το εργαλείο που έχουμε για τις πατάτες. Βαζουμε τις φλούδες (απο το λεμόνι) σε ενα βάζο και ριχνουμε το ποτό. Αφηνουμε για 10 ημέρες σε σκοτεινό μέρος ή στο ψυγειο. Βράζουμε το σιρόπι μας για 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε τις φλούδες και ρίχνουμε το σιρόπι στο ποτό. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Έφη Καρεκλά.

Κρεατόπιτα με πράσο και τυρί φέτα

Μια από τις παραδοσιακές μας πίτες που παντρεύει τη χοιρινή πανσέτα με το χωριάτικο λουκάνικο τα πράσα και τη χωριάτικη φέτα.  Μια νοστιμότατη κρεατόπιτα, μια ιδιαίτερη γεύση.

ΥΛΙΚΑ :

700 γρ. πανσέτα χοιρινή,

το 1 από τα δύο λουκάνικα από τη συσκευασία χωριάτικα λουκάνικα. Υφαντής,

3-4 πράσα (το άσπρο τρυφερό μέρος) ψιλοκομμένα,

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,

4-5 χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,

2 φλιτζανάκια του καφέ τραχανά,

500 γρ. φέτα,

200 γρ, γραβιέρα,

4 αυγά,

150 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο (flora soft),

ελαιόλαδο,

αλάτι,

πιπέρι,

άνιθο ,

μοσχοκάρυδο ,

δυόσμο και

8-10 φύλλα χωριάτικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Πλένουμε πολύ καλά την πανσέτα , την σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας απαλά, την αλατίζουμε με ανθό αλατιού και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να την καλύπτει και την αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κρέας. Την τοποθετούμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσει καλά και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το μισό από το βούτυρο ((flora soft) και ρίχνουμε τα κομματάκια της πανσέτας και το λουκάνικο κομμένο σε λεπτές φέτες. Τα σωτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και τα χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Μόλις σωταριστούν καλά και το ξερό κρεμμύδι μας και τα χλωρά κρεμμυδάκια ρίχνουμε τον τραχανά και σβήνουμε τη φωτιά μας. Τον ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ,ρίχνουμε μισό φλιτζανάκι του καφέ νερό και κατεβάζουμε το τηγάνι τελείως από την εστία. Ρίχνουμε τη φέτα σε τρίμματα, τη γραβιέρα, τα αυγά το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε τον άνιθο και το δυόσμο (όσο μας αρέσει) αλατίζουμε, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε άλλη μια φορά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση και η γέμισή μας είναι έτοιμη. Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο από το βούτυρο και άλλο τόσο Ελαιόλαδο.
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό ταψί το αλείφουμε με το μείγμα από το βούτυρο με το ελαιόλαδο και στρώνουμε 3 φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα από το μείγμα που έχουμε φτιάξει (βούτυρο +ελαιόλαδο) έπειτα τη γέμιση σκόρπια, συνεχίζουμε με ένα φύλλο βούτυρο+ ελαιόλαδο πεταχτά και γέμιση πάλι .  Με τον ίδιο τρόπο πάλι κάνουμε έτσι τρεις στρώσεις με γέμιση και στο τέλος βάζουμε 3 φύλλα από πάνω. Κόβουμε τα φύλλα γύρω αλείφουμε πολύ καλά με λάδι τις άκρες Κόβουμε σε κομμάτια την ραντίζουμε με νερό και την και ψήνουμε σε ψήνουμε πάντοτε στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras

Απλή εντυπωσιακή σαλάτα μαρούλι-ρόκα

ΥΛΙΚΑ :

μαρούλι πράσινο

μαρούλι κόκκινο
ροκα
παρμεζάνα
λιαστή ντομάτα
σως
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ξεκιναμε με τη σως.  Σε μπολάκι ανακατεύουμε 1 κ. σ. λιωμένο βούτυρο, 1 κ.σ. μελι, 1 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο, σκόρδο σε σκόνη και αλάτι. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το μαρούλι. Ξεπλένουμε τις λιαστές ντομάτες να φύγει το πολύ λάδι και αλάτι και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με τη σως και ρίχνουμε την παρμεζάνα.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Έφη Μπαξεβάνη.
Γεμιστές αγκινάρες
ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες (για τις αγκινάρες) :
6 μέτριες αγκινάρες κατεψυγμένες,
λάχανο και καρότο πικάντικο (τριμμένα και τα δύο),
φέτα,
άνηθο,
πιπεριά Φλωρίνης ψητή,
3 φέτες σαλάμι αέρος,
λίγη μαγιονέζα,
λίγο γιαούρτι,
λίγη τυροκαυτερή,
λίγη μουστάρδα,
ελαιόλαδο,
αλάτι,
πιπέρι,
ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεπαγώνουμε τις αγκινάρες και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις βάζουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν αλλά και να ξεροψηθούν. Στο χρόνο αυτό, σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε το λάχανο με το καρότο (έχουν ήδη ξύδι εφόσον είναι πικάντικα), την ψητή πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμμένη, το σαλάμι, την τυροκαυτερή, το γιαούρτι, τη φέτα, τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, και τον άνηθο.  Ανακατεύουμε καλά και πιέζουμε με ένα πιρούνι ώστε να γίνει συμπαγής η γέμιση (ώστε να χωρέσει περισσότερη σε κάθε αγκινάρα) Όταν οι αγκινάρες έχουν πλέον ψηθεί, τις γεμίζουμε και τις ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει τραγανό το σαλάμι.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Έφη Μπαξεβάνη.
Χοιρινό σνίτσελ γεμιστό
ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες :
2 μεγάλα σνίτσελ
αβγό και φρυγανιά για το πανάρισμα
2 μεγάλα κομμάτια μπέικον
2 φέτες γκούντα
1 μέτρια πιπεριά φλωρίνης
αλάτι
πιπέρι
ΠΑΤΑΤΕΣ
3 μεγάλες πατάτες
σουσάμι
ρίγανη
ΣΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
μαγιονέζα
μουστάρδα
ρίγανη
σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
σουσάμι
ΣΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ
1 καρότο
άνηθο
αλάτι
πιπέρι
μαγιονέζα
μουστάρδα
πίτες για σουβλάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Διαλέγουμε μεγάλα σνίτσελ, τα βουτάμε σε χτυπημένο αβγό και μετά σε τριμμένη φρυγανιά, αφού έχουμε βάλει αλάτι, πιπέρι, τριμμένο σκόρδο και ρίγανη. Τα αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο για να σφίξει το πανάρισμα.
Όταν τα βγάλουμε, βάζουμε στη στενότερη από τις δύο άκρες, μια φέτα μπέικον, μια τυρί, 2-3 κομματάκια πιπεριά Φλωρίνης.
Τα τυλίγουμε προσεκτικά και τα τοποθετούμε στη γάστρα με την πλευρά που τελειώνει το τύλιγμα προς τα κάτω.  Στη γάστρα βάζουμε επίσης πατάτες κομμένες όπως μας αρέσουν, και απλώνουμε αρκετή μαγιονέζα ανακατεμένη με λίγη μουστάρδα, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση των τυλιγμένων σνιτσελ και λίγο ελαιόλαδο πάνω σ’ αυτά.
Ψήνουμε σε γάστρα με καπάκι, στον αέρα, στη δυνατότερη θερμοκρασία του φούρνου μας, ελέγχοντας που και που να μην εξατμιστεί το νερό και γυρνώντας τα σνίτσελ (πλέον έχουν δέσει και δεν έχουμε φόβο να ξετυλιχτούν).
Φτιάχνουμε τη σως για τις πιτούλες με 2 κ.σ. μαγιονέζα, 1 κ.σ. μουστάρδα, λίγο μέλι, λίγο τριμμένο καρότο και άνηθο.  Ψήνουμε πίτες για σουβλάκια στη τοστιέρα και τις αλείφουμε με τη σως.
Η σως ταιριάζει πολύ ωραία με το σνιτσελ για αυτό μπορούμε να τα περιχύσουμε με αυτή ή να τη βάλουμε στην άκρη του πιάτου.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Έφη Μπαξεβάνη.

Βασιλόπιτα βουτύρου

ΥΛΙΚΑ :
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό αλλά σοφτ (μαλακό) σε θερμ.δωμ.,
200 γρ. γιαούρτι χαμηλά λιπαρά σε θερμ.δωμ.,
200 γρ. ζάχαρη,
300 γρ. αλεύρι,
100 γρ.κορν φλάουρ ή νισεστε,
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ,
4 αυγά,
2 βανίλιες,
1 πρέζα αλάτι,
1 κ.γ ξύσμα πορτοκάλι,
1/2 κ.γ ξύσμα λεμόνι,
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ :
400 γρ. βανίλια γλυκό υποβρύχιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη 8-10 λεπτά να αφρατέψει καλά και ρίχνω το γιαούρτι χτυπώντας 2′ ακόμα.
Προσθέτω 1-1 τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα και το αλάτι και ρίχνω και το κορν φλάουρ.
Τέλος ρίχνω και το αλεύρι και χτυπάω ίσα να ενωθεί καλά στα υπόλοιπα υλικά.
Aδειάζω το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 24-26 εκ. με λαδόκολλα και ψήνω στους 180 45′ περίπου.
Αφήνω το κέικ να γίνει χλιαρό.
Λιώνω τη βανίλια σε μπεν μαρί και περιχύνω γρήγορα το χλιαρό κέικ γιατί σκληραίνει αμέσως μόλις κρυώσει. Αν κρυώσει την ξαναβάζω στο μπεν μαρι και συνεχίζω.
Μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο και πορτοκάλι.
Για να γράψω επάνω στη Βασιλόπιτα έλιωσα σοκολάτα και την έβαλα σε μια σακουλίτσα και έκοψα την άκρη με ένα ψαλίδι.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η συνταγή ταιριάζει καλύτερα σε ταψάκι 24-26 εκ. (το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο…).

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Σόφη Τσιώπου.

Χριστουγεννιάτικες σοκολατένιες καμπανούλες

Υλικά:

1/2 κεικ σοκολατένιο ή ακόμα και ένα αποτυχημένο

1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1/2 κουτί μερέντα
1/2 πακέτο θρυμματισμένα στο μούλτι μπισκότα σοκολάτας (ότι έχετε στο ντουλάπι σας)
1 βαζάκι κερασάκια «coctail»
1/2 κουβερτούρα
1/2 σοκολάτα ιον αμυγδάλου
2-3 κ.σ. σπορέλαιο
Εκτέλεση:
Θρυμματίζουμε το κεικ, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, τη μερέντα και τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Πλάθουμε μπαλάκια, ανοίγουμε με το δάχτυλό μας, μια τρύπα στη μέση, βάζουμε μέσα ένα coctail κερασάκι και λίγο από το σιρόπι που έχουν μέσα τα κερασάκια και κλείνουμε πλάθοντας, ώστε το κοτσανάκι να μένει έξω. Τα βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν. Λιώνουμε σε μπεν μαρι την κουβερτούρα και την σοκολάτα ιον αμυγδάλου (που βλέπετε στην φωτογραφία), τις ανακατεύουμε με 2-3 κουταλιές σούπας σπορέλαιο για να γυαλίσει και να γίνει η σοκολάτα πιο αραιή για να μπορούμε να την δουλέψουμε καλύτερα.  Βάζουμε την σοκολάτα σε ένα ποτήρι και βυθίζουμε μέσα τα σοκολατάκια για να επικαλυφθούν. Αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά.
Σημείωση : 
1) Η συγκεκριμένη σοκολάτα έχει μέσα ολόκληρα αμύγδαλα, την έκοψα σε μικρά κομμάτια, την έβαλα στο μούλτι και μετά την έλιωσα σε μπεν μαρι.
2) Το βαζάκι έχει μέσα 28 κερασάκια.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Γωγώ Σαμίου. 
Τάρτα καραμέλα σοκολάτα

Υλικά :

160 γρ. αλεύρι

30 γρ. αμυγδαλόψιχα
30 γρ. σκόνη κακάο
50 γρ. ζαχαρη
1/4 κ.τ. γλ αλάτι
110 γρ. βούτυρο
1 αμπούλα εσάνς βανίλιας
1 αυγό  2-3 κ.τ.σ κρύο νερό
Υλικά για την καραμέλα :
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
120 γρ. κρέμα γάλακτος
70 γρ. βούτυρο
1 κοφτό κ.τ.γλ αλάτι
Υλικά για την σοκολάτα γκανας : 
150 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση :

Βάζουμε σε ένα σκεύος το αλεύρι, την αμυγδαλόψιχα, το κακάο, το αλάτι, την ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Με ένα πιρούνι το κάνουμε ψυχουλιαστο και προσθέτουμε το αυγό και την βανίλια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να το απορροφήσει και να γίνει ένα όμορφο λείο μίγμα. Το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 30′.  Έπειτα το βγάζουμε και το ανοίγουμε σε επιφάνεια σιλικόνης σκεπασμένο με μεμβράνη, ώστε να μην κολλάει. Το τοποθετούμε στην ταρτιερα και κόβουμε τα περισσεύματα.  Το βάζουμε 30 “ στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη. Το βγάζουμε και το τρυπαμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Ρίχνουμε επάνω φασόλια ξερά και το ψήνουμε για 15′ στους 180°. Αφαιρούμε το χαρτί με τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 15′ στους 180 °.  Ξεφορμάρουμε την τάρτα και ετοιμάζουμε την καραμέλα.  Σε ένα κατσαρολακι βάζουμε το νερό και την ζάχαρη. Τα βράζουμε μέχρι να πάρει σκούρο χρυσό χρώμα. Αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Ξαναβάζουμε στην εστία και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα μέχρι να γυαλίζει. Την ρίχνουμε στην τάρτα . Την αφήνουμε να κρυώσει 4 ώρες στο ψυγείο και έπειτα ετοιμάζουμε την σοκολάτα γκανας.  Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και έπειτα την ρίχνουμε μέσα στο σκεύος με την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Τέλος την ρίχνουμε επάνω από την καραμέλα.  Η τάρτα είναι έτοιμη.  Την βάζουμε στο ψυγείο και μετά από 2-3 ώρες μπορούμε να την κόψουμε.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Χριστίνα Κάνη.
Μελομακάρονα

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
11/2 κούπα ελαιόλαδο ή(1 κούπα σπορέλαιο και 1/2 κούπα ελαιόλαδο)
1 κ.γ μπέικιν
1/2 κ.γ σόδα
2 βανίλιες
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ γαρίφαλο σκόνη
2 κ.σ κονιάκ (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κούπα μέλι
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 γαρίφαλα ολόκληρα
φλούδα ενός πορτοκαλιού
1 κ.γ χυμό λεμονιού

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
1/2 κούπα καρύδια τριμμένα ανακατεμένα με λίγο κανέλα και γαρίφαλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ένα μπολ μεγάλο ρίχνω τα λάδια, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, κανέλα, γαρίφαλα, ξύσμα, βανίλιες και τη σόδα και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη  .Προσθέτω το σιμιγδάλι,ανακατεύω και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν μέχρι να το ρουφήξει το μείγμα και να γίνει μια πολύ αφράτη ζύμη. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ! Απλά ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να σταθεί σε ζύμη και σταματάμε. Πλάθω τα μελομακάρονα, τα βάζω σε 2 ταψιά με λαδόκολλα (βγαίνουν 35 κομμάτια) τα τρυπάω από πάνω με οδοντογλυφίδα ή πιρούνι και ψήνω στους 170 βαθμούς με αέρα 20 λεπτά. Στα 15 λεπτά ψησίματος αλλάζω τις θέσεις στα ταψιά να ψηθούν ομοιόμορφα. Αλλιώς αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180 βαθμούς 25 λεπτά περίπου ένα-ένα ταψί τη φορά. Όσο ψήνονται φτιάχνω το σιρόπι. Σε κατσαρόλα ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από το μέλι, και από τη στιγμή που θα λιώσει η ζάχαρη βράζω 8-10 λεπτά. Πρέπει το σιρόπι να είναι παχύρρευστο και όχι αραιό γιατί τα μελομακάρονα θα λιώσουν και δε θα μελώσουν.  Τότε ρίχνω το μέλι ανακατεύω και βουτάω τα χλιαρά μελομακάρονα 5-6 κομμάτια μαζί τη φορά, αναποδογυρίζω και από τις 2 μεριές και τα αφήνω να ρουφήξουν μέχρι να τα πιέζω με το χέρι και να είναι μαλακά. Μην τα φοβηθείτε ότι θα γίνουν πολύ μαλακά.

Συμβαίνει το εξής: Όταν κρυώσουν σφίγγουν και μέσα μένουν μελωμένα. Όλο το μυστικό σε αυτό το γλυκό είναι το μέλωμα αν πετύχεις τη ζύμη. Τα βάζω σε πιατέλα να κρυώσουν και να σφίξουν, ΟΧΙ το ένα πάνω στο άλλο, και αφού κρυώσουν τα μεταφέρω αλλού, τα περιχύνω με ελάχιστο μέλι και τα πασπαλίζω με τα καρύδια.
Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό.
Εγώ φτιάχνω τη διπλή δόση ή και τριπλή και αφού ψήσω και κρυώσω τα μελομακάρονα, τα βάζω σε σακουλάκια στην κατάψυξη, και όποτε θελήσω τα ξεπαγώνω απο βραδύς και τα μελώνω στο καυτό σιρόπι.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Σόφη Τσιώπου.

Κουραμπιέδες

ΥΛΙΚΑ:
1/2 κούπα άχνη
3 βανίλιες
4 1/2 με 5 κουπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. φρέσκο βούτυρο αιγοπρόβειο (αυτό στο γυάλινο βάζο)
1 κούπα αμύγδαλα ψιλοκομμένα και ψημένα στους 180 βαθμούςγια 8 λεπτά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Χτυπάω στο μίξερ τα βούτυρο με την άχνη 10 λεπτά.  Ρίχνω τις βανίλιες,τα αμύγδαλα (που πρέπει να έχουν κρυώσει) και προσθέτω το αλεύρι λίγο λίγο να έχω μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει.  Πλάθω μπαλάκια ή μισοφέγγαρα, τα βάζω σε ταψιά με λαδόκολλα και τα ψήνω και τα δυο μαζί στους 170 βαθμούς με αέρα για 30 λεπτά.  Δεν πρέπει να τους ψήσουμε παραπάνω και να πάρουν πολύ χρώμα .  Εδώ έχω ένα μυστικό, από το εργαστήριο ζαχαροπλαστικης που δούλευα.  Όταν βγουν καυτοί από το φούρνο, τους πασπαλίζω με μια ιδέα γαρίφαλο τριμμένο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το άρωμά τους. Όταν κρυώσουν πολύ καλά, τους τυλίγω στην άχνη.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Σόφη Τσιώπου.

Να έχουμε μία πολύ όμορφη χρονιά, γεμάτη χαρές, ευτυχισμένες στιγμές και χαμόγελα και να μην ξεχνάμε όταν μπορούμε να βοηθάμε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Έφη Καρεκλά