Το πρωτότυπο εργαλείο βασίζεται σε ένα σύστημα έρευνας και σύνθεσης, που επινοήθηκε για να βοηθάει τους δημοσιογράφους και όχι για να τους αντικαθιστά, με βάση αρχές δεοντολογίας όπως η αξιοπιστία της πληροφορίας

Ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που προορίζεται για τους δημοσιογράφους και φέρει την ονομασία Σπινόζα, παρουσιάσθηκε από περισσότερα από 120 μέσα ενημέρωσης δώδεκα εταιρειών του γαλλικού Τύπου τα οποία συμμετείχαν στις δοκιμές του, με την ευκαιρία της διεθνούς συνόδου κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη που αρχίζει σήμερα στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), το εργαλείο αυτό δείχνει πως μια «υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι δυνατή στις αίθουσες σύνταξης» με την προϋπόθεση της «συμμετοχής των δημοσιογράφων».
Η μη κυβερνητική οργάνωση και η Συμμαχία για τον Τύπο Γενικής Ενημέρωσης (APIG), η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν 300 εφημερίδες -εθνικές, περιφερειακές, ημερήσιες και εβδομαδιαίες- στη Γαλλία, συνεργάσθηκαν το Νοέμβριο 2023 για να αναπτύξουν αυτό το εργαλείο.
Επικεντρωμένο στα κλιματικά διακυβεύματα, το πρωτότυπο βασίζεται σε ένα σύστημα έρευνας και σύνθεσης, που επινοήθηκε για να βοηθάει τους δημοσιογράφους και όχι για να τους αντικαθιστά, με βάση αρχές δεοντολογίας όπως η αξιοπιστία της πληροφορίας, η διαφάνεια των πηγών ή ο σεβασμός των πνευματικών δικαιωμάτων.
Περιέχει έξι βάσεις δεδομένων: περισσότερα από 28.000 άρθρα, σχεδόν 1.000 περιεχόμενα που παρασχέθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP, συνεισφέρει από τον Ιούλιο 2024), καθώς και δεδομένα επιστημονικά, νομοθετικά, προερχόμενα από δημόσιους οργανισμούς και από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Ελέγχου της Ενέργειας (ADEME).
Ο κώδικας του εν λόγω εργαλείου θα δημοσιοποιηθεί ως open source (με ελεύθερη πρόσβαση) την άνοιξη για να επιτραπεί «στους δημοσιογράφους (…) να προσωποποιήσουν και να προσαρμόσουν το εργαλείο ανάλογα με τις ανάγκες τους».
Ο όμιλος περιφερειακού Τύπου Ebra, όπως και η αθλητική εφημερίδα L’Equipe ή η εφημερίδα Libération συμμετείχαν στη δοκιμή.
Την περασμένη εβδομάδα, η APIG και άλλοι οργανισμοί του γαλλικού Τύπου είχαν καλέσει τις δημόσιες εξουσίες «να επιβάλουν ένα διάλογο» ανάμεσα στις επιχειρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και τα μέσα ενημέρωσης για «να μπει τέλος στη λεηλασία» των περιεχομένων τους και να προστατευθεί «η αξιόπιστη ενημέρωση».
Πηγή: Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων