Εμβόλιο μηνιγγίτιδας: 104 ευρώ η μία δόση!-Ανησυχία στους γονείς που δεν μπορούν να το αγοράσουν για τα παιδιά τους

Στην Ελλάδα του 2017 τα παιδιά μένουν ανεμβολίαστα γιατί τα οικονομικά των γονιών τους δεν τους επιτρέπουν να τους παρέχουν στα παιδιά τους ακόμη κι «εφόδια υγείας». Το Κράτος είναι ανύπαρκτο κι από ότι φαίνεται θα επιζήσουν όσοι έχουν λεφτά… Οργή κι αγανάκτηση. Τι άλλο θα μπορούσαν να νιώσουν οι γονείς ζώντας σε μία χώρα όπου σχεδόν τίποτα δεν παρέχεται δωρεάν, όπου πολλοί δεν μπορούν να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους, όπου πληρώνουν αβάσταχτους φόρους αλλά δεν έχουν παροχές υγείας, αλλά σε αντίθεση το Κράτος έχει χρήματα για να πληρώσει παχυλούς μισθούς σε επίλεκτους κι εκλεκτούς των Κυβερνήσεων.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β αν και κυκλοφορεί στην αγορά – από την Άνοιξη του 2014, εν τούτοις, δεν συνταγογραφείται. Τούτο εξηγεί και τα  εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού.  Ο βασικός λόγος που μόνον το 30% των γονιών εμβολιάζουν τα παιδιά τους έναντι αυτής της απειλητικής νόσου, είναι το γεγονός ότι κανένα ταμείο δεν το καλύπτει και κάθε δόση κοστίζει 104 ευρώ -ένα βρέφος χρειάζεται 4 δόσεις μέσα σε ένα χρόνο!

Μικρά ποσοστά

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι ελάχιστα σε σχέση με τον πληθυσμό. Έτσι το 2000 καταγράφηκαν 261 κρούσματα, το 2008 74 και το 2015 57.

Από 2 έως 4 δόσεις

Στην Ελλάδα το κόστος για το συγκεκριμένο εμβολιασμό καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι οι γονείς. Το μόνο ταμείο που το καλύπτει είναι εκείνο της Εθνικής Τραπέζης με συμμετοχή 25% μας πληροφορεί ο παιδίατρος Κώστας Μπαλωμένος.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο για τα νεογνά από 2 έως 6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εν λόγω εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.

Άρα οι γονείς για ένα νεογνό θα πρέπει να διαθέσουν 416 ευρώ συνολικά, για παιδιά από 6 μηνών έως 2 ετών 312 και για μεγαλύτερα παιδιά 208 ευρώ. Κι αυτά είναι μόνο για ένα παιδί. Το ποσό πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τα παιδιά κάθε οικογένειας.

«Θα επιλέξουμε;»

Μιλήσαμε με γονείς οι οποίοι μας δήλωσαν ανήσυχοι και προβληματισμένοι για το αν θα κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους. Χαρακτηριστική είναι η φράση μίας μητέρας η οποία μας είπε: «Μας βάζουν να επιλέξουμε το αγαπημένο μας παιδί; Να ρίξουμε κλήρο; Είναι αδύνατο να διαθέσουμε αυτά τα ποσά για όλα τα παιδιά. Το πιθανότερο είναι να μην κάνουμε το εμβόλιο σε κανένα από τα παιδιά μας».

Σε άλλες χώρες

Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν μόνο στη Βρετανία (η οποία έχει τα τριπλάσια περιστατικά από την Ελλάδα), ενώ εμβολιάζονται συγκεκριμένα παιδιά στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας.

Δικαιολογίες

Η πολιτεία αμύνεται λέγοντας ότι το εμβόλιο είναι πανάκριβο και ότι η μηνιγγίτδα αυτού του τύπου είναι σποραδική -δηλαδή όχι ιδιαίτερα συνηθισμένη. Όταν όμως ένα νόσημα αφορά έναν δικό σου άνθρωπο και κυρίως το παιδί σου, τότε ακόμα και το ένα τοις χιλίοις, γίνεται ξαφνικά εκατό  τοις εκατό.

Ακόμα και οι παιδίατροι διστάζουν να το συστήσουν στους γονείς λόγω του κόστους του, παρότι έρευνες δείχνουν ότι τα 2/3 από αυτούς θεωρούν τη νόσο ιδιαίτερα σοβαρή με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας σε βρέφη κάτω του ενός έτους.

Ένσταση

Οι γονείς ελπίζουν ότι η φωνή τους θα εισακουστεί. Η εταιρία που προμηθεύεται το εμβόλιο έχει κάνει ένσταση προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ζητά το εμβόλιο να προμηθεύεται δωρεάν τουλάχιστον σε παιδιά κάτω του ενός έτους ή με μικρή συμμετοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι τα βρέφη και οι έφηβοι.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Εκείνο που συστήνουν οι γιατροί στους γονείς είναι να ενημερωθούν σωστά και να μην πανικοβάλλονται. Παρ’ όλα αυτά, αν παρατηρήσουν τα παρακάτω συμπτώματα: έντονος πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, εμετός, αυχενική δυσκαμψία, πόνος στις αρθρώσεις, φωτοφοβία, εξάνθημα κόκκινων κηλίδων, ζαλάδα, σύγχυση, καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους και σε περίπτωση άμεσης ανάγκης να μεταφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο. Η μηνιγγίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικά, αρκεί να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση.

Το νόσημα

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, γνωστή ως «βακτηριακή μηνιγγίτιδα» είναι απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου  και προσβάλλει υγιή άτομα, χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Προκαλείται από το βακτήριο Neisseria  που διακρίνεται σε πέντε οροομάδες (Α, B, C, W-135 και Y). Η οροομάδα Β ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νόσος είναι θανατηφόρος για το 5 έως 10%. Η θνησιμότητα είναι υψηλότερη στα βρέφη και στους εφήβους παρά στις άλλες ηλικιακές ομάδες. Οι ασθενείς ποιυ επιβιώνουν συχνά  αντιμετωπίζουν σε σημαντικό ποσοστό επιπλοκές (εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, ακρωτηριασμό άκρων, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.).

Τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν αρκετά με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα συχνά να είναι δύσκολο για τον γιατρό να κάνει την ορθή διάγνωση στα πρώιμα στάδια. Πάντως, στα τυπικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος περιλαμβάνονται την αυχενική δυσκαμψία και μικρά ιώδη δερματικά εξανθήματα. Πολλοί από εμάς σημειωτέον είμαστε φορείς του βακτηρίου χωρίς να νοσούμε ποτέ.

Η μετάδοση είναι σχετικά εύκολη (με τον βήχα, το φτέρνισμα, το φιλί). Την ευνοεί το κάπνισμα και ο  συνωστισμός (σε νυχτερινά κέντρα, στρατόπεδα και αλλού).