«Ελπίζω να βρω κάτι άλλο να με κρατάει ξύπνιο» ανέφερε ο διάσημος καθηγητής του ΜΙΤ Μιχάλης Μπλέτσας στην εκδήλωση της ΤΥΡΑΣ

Για μία από τις βασικές συνιστώσες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, την τεχνητή νοημοσύνη, το τί πραγματικά σημαίνει ο όρος σήμερα, πώς φτάσαμε εδώ, ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από την (όχι και τόσο) επιστημονική φαντασία, μίλησε παρουσία ενός πολυπληθούς κοινού στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων ο διάσημος καθηγητής του ΜΙΤ Μιχάλης Μπλέτσας.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ο Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ όπου και εργάζεται από το 1996, κι ένας από τους εφευρέτες του υπολογιστή των 100 δολαρίων, αποδέχθηκε την πρόσκληση της γαλακτοβιομηχανίας ΤΥΡΑΣ, και  βρέθηκε στα Τρίκαλα, για μια ομιλία ανοιχτή στο κοινό των Τρικάλων. Ενός κοινού που τον τίμησε με την παρουσία του καθώς γέμισε ασφυκτικά το Πνευματικό Κέντρο των Τρικάλων με τα οποία τον ενώνουν δεσμοί, αφού η οικογενειακή του ιστορία περνάει και από τα Τρίκαλα και συγκεκριμένα από το Παλαιομονάστηρο, γενέτειρα του παππού του. Μάλιστα το απόγευμα του Σαββάτου επισκέφτηκε το χωριό, συνοδευόμενος από τον κ. Παπαστεργίου, όπου του επιφυλάχτηκε συγκινητική υποδοχή.

Τον κ. Μπλέτσα προσφώνησαν και ευχαρίστησαν, με σύντομους χαιρετισμούς, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της ΤΥΡΑΣ Τάκης Σαράντης και ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μιχάλης Σαράντης, ενώ δόθηκαν και αναμνηστικά δώρα τόσο από τον Δήμο όσο και από την εταιρεία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.

«Ελπίζω να βρω κάτι άλλο να με κρατάει ξύπνιο»

«Δεν ήθελα ποτέ να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα είναι η αλήθεια. Με τον Δήμαρχο μας συνδέει η πεποίθηση ότι η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας, μας συνδέει το πάθος για την εφαρμογή της. Τα Τρίκαλα έχουν μία παράδοση στην εφαρμογή της τεχνολογίας» ανέφερε ο κ. Μπλέτσας κατά την έναρξη της ομιλία του.

Ο κ. Μπλέτσας μοιράστηκε με το κοινό τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. «Για ένα Μηχανικό όταν βρίσκει την ευκαιρία να δουλέψει στο ΜΙΤ δεν υπάρχει κάτι άλλο. Στη συνέχεια βέβαια για ένα μηχανικό πληροφορικής εάν βρει την ευκαιρία να φτιάξει κι έναν υπολογιστή ο οποίος γίνεται αρκετά γνωστός καταλαβαίνετε ότι μάλλον φτάνει σε ένα μεγάλο απόγειο. Κι όταν φτάνεις σε ένα απόγειο σχετικά νωρίς είναι ευτυχές για σένα, αλλά και μία κατάρα ταυτόχρονα. Η μεγαλύτερη ανησυχία που έχω στη ζωή μου είναι εάν θα μπορέσω να κάνω κάτι περισσότερο. Είμαι μόνο 50 χρονών έχω το καλύτερο μέρος μπροστά μου. Μέχρι τώρα μάθαινα, τώρα θεωρώ πιο εύκολο να εφαρμόζω πράγματα κι ελπίζω να βρω κάτι άλλο να με κρατάει ξύπνιο. Για αυτό το λόγο διάλεξα να μιλήσω σήμερα για ένα θέμα το οποίο κρατάει το ενδιαφέρον πολύ έντονα αυτή τη στιγμή. Δημιουργεί αναταραχές» εξήγησε.

Οι Βιομηχανικές επαναστάσεις

«Πριν 2 χρόνια περίπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum του Νταβός έπεσε ο όρος «4η Βιομηχανική Επανάσταση». Ήταν ένας όρος τον οποίο ουσιαστικά εφηύραν εκεί, άρχισαν να προωθούν κι ένας όρος με τον οποίο ασχολούμαστε αρκετά αλλά που δημιουργεί μία αμφιβολία κατά το πόσο είναι σωστός. Όλες οι προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις βασιζόντουσαν σε μία ανακάλυψη, σε ένα βήμα στην τεχνολογία, η 1η Βιομηχανική Επανάσταση βασίστηκε στον ατμό, η 2η στον ηλεκτρισμό, η 3η στην πληροφορική» επισήμανε ο κ. Μπλέτσας και πρόσθεσε «Η 4η βιομηχανική επανάσταση βασίζεται σε ένα σωρό από τεχνολογίες οι οποίες επιταχύνουν τις εξελίξεις, δημιουργούν αλλαγές, οι οποίες είναι πάντα φυσικό να μας φέρνουν ανησυχία κι όσο περισσότερες γίνονται τόσο πιο μεγάλη είναι αυτή η ανησυχία».

Τεχνητή νοημοσύνη

Ο ίδιος ο Μιχάλης Μπλέτσας απλός και προσιτός ανέλυσε το θέμα με τρόπο που έγινε κατανοητός από τους παραβρισκόμενους οι οποίοι παρακολουθούσαν καθηλωμένοι.

«Η τεχνολογική επανάσταση επιταχύνει τις εξελίξεις σε βαθμό που δημιουργεί ανασφάλεια στους περισσότερους ανθρώπους και νομίζω ότι έτσι πρέπει να τη δούμε. Ποια είναι όμως αυτή η συνιστώσα της τεχνολογίας η οποία δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Η συνιστώσα αυτή είναι αυτό που λέμε σήμερα τεχνητή νοημοσύνη. Τί πρέπει να κάνουμε ώστε η τεχνολογία αυτή να γίνει αρωγός του ανθρώπου προς τα μπρος;» υπογράμμισε.

Κατά τον ίδιο η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας ο οποίος επιδέχεται πολλών ορισμών. «Δεν είναι καινούργιος τομέας. Έχει ξεκινήσει μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν πάρα πολλοί ορισμοί. Διάλεξα έναν κατά τύχη, αλλά ουσιαστικά είναι η τεχνολογία του να φτιάχνεις έξυπνες μηχανές. Τί είναι νοημοσύνη όμως δεν ξέρουμε ακόμη και δεν ξέρουμε για τον απλούστατο λόγο ότι κάθε φορά που βάζουμε ένα στόχο στην τεχνητή νοημοσύνη και τον πιάνουμε αυτόν τον στόχο σταματάει να μας εξιτάρει. Δεν τον εννοούμε νοημοσύνη πια» υποστήριξε μεταξύ άλλων σε μία ομιλία που καθήλωσε τους εκατοντάδες Τρικαλινούς που είχαν την τιμή να τον ακούσουν.

“Όταν μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη δεν μιλάμε για επανάσταση στην επιστήμη, μιλάμε για ένα ακόμα συστατικό που επιταχύνει τις εξελίξεις, μιλάμε, στην σημερινή μορφή της τεχνητής νοημοσύνης, ότι ο κυρίαρχος μηχανισμός είναι η μηχανική μάθηση”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο χαιρετισμός του κ. Παπαστεργίου

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου καλωσορίζοντας τον κ. Μπλέτσα τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό να προλογίζει έναν ερευνητή – διευθυντή του ΜΙΤ, την κορωνίδα των ανακαλύψεων σε τεχνολογικό επίπεδο που αφορούν στην καθημερινότητά μας. Και συνέχισε, λέγοντας ότι είναι μεγάλη τιμή και για έναν Δήμαρχο επίσης, λόγω της υφιστάμενης καινοτομίας στην πόλη των Τρικάλων, σε τεχνολογικό επίπεδο. Με την παρουσία του κ. Μπλέτσα στα Τρίκαλα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, ενισχύεται η άποψη ότι «κάτι συμβαίνει» σε αυτήν την πόλη. Και είναι η τεχνολογία αυτή, που συναρπάζει, εξιτάρει, ενθουσιάζει, αλλά και ενίοτε μας φοβίζει. Για τον λόγο αυτόν, είναι σημαντική η ομιλία του κ. Μπλέτσα: επειδή δίνεται η ευκαιρία να γνωστοποιηθούν οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής και γενικότερα στην τεχνολογία. Ως προς το τιμητικό – αντιπροσωπευτικό δώρο που επέδωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων στον κ. Μπλέτσα, αυτό ήταν μια καλλιτεχνική απεικόνιση του USB, «του πιο δημοφιλούς πρωτοκόλλου επικοινωνίας των υπολογιστών, που ενισχύουν με τη σειρά τους την επικοινωνία των ανθρώπων».

Η ομιλία του κ. Τάκη Σαράντη

“Η σημερινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερη αξία γιατί σχετίζεται με τη γνώση. Αποκτά όμως και ιδιαίτερη σημασία γιατί ομιλητής είναι ένας διακεκριμένος συμπατριώτης καθηγητής, που με την επιστημοσύνη του τιμά τον Ελληνισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο. Στη γνώση επενδύει και η δική μας επιχείρηση. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη του Ομίλου μας. Αυτή είναι που μας ανοίγει το δρόμο στην ποιότητα και στην καινοτομία” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τάκης Σαράντης προσθέτοντας “Αναπτύσσουμε την εταιρεία μας χωρίς εκπτώσεις σε θέματα αξιοκρατίας,  δικαιοσύνης, αλλά και επιβράβευσης εκείνων που με την αξιοσύνη τους και την προσπάθεια που καταβάλουν μας δείχνουν ότι θέλουν να πάνε μπροστά.Τα ίδια πιστεύουμε και για την πατρίδα μας. Θέλουμε μια Ελλάδα της δημιουργίας η οποία με γνώση και αξιοκρατία αλλά – το κυριότερο- με πολλή δουλειά, να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Η παραγωγή πλούτου από τις επιχειρήσεις δεν σημαίνει μόνο κερδοφορία. Σημαίνει θέσεις απασχόλησης και ευημερία για την κοινωνία στην οποία διαχέεται εν τέλει ο παραγόμενος πλούτος”.

Ο χαιρετισμός του κ. Μιχάλη Σαράντη

“Αγαπητέ κ. καθηγητά είναι πολύ ωραίο πράγμα να μαθαίνει κανείς – και εσείς το ξέρετε καλύτερα από όλους μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είχαμε την τύχη να σας ακούσουμε σήμερα. Μας δώσατε ένα στίγμα από το μέλλον στο οποίο η τεχνολογία θα είναι κυρίαρχη στις ζωές των ανθρώπων και των επιχειρήσεων” τόνισε ο κ. Μιχάλης Σαράντης.
“Ανάπτυξη χωρίς τεχνολογία δεν πρόκειται να υπάρξει σε κανέναν παραγωγικό τομέα. Πόσο μάλλον για την ίδια μας την πατρίδα που ταλανίζεται ακόμα από ένα κρατικό, γραφειοκρατικό και κοστοβόρο μοντέλο διοίκησης. 
Ζούμε σε μια χώρα στην οποία οι στρεβλώσεις της οικονομίας καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό. Αναφέρω ένα απλό ενδεικτικό παράδειγμα που δείχνει το μέγεθος της στρέβλωσης. Ένας κτηνοτρόφος για να πιει έναν εσπρέσο πρέπει να πουλήσει πέντε κιλά γάλα!” επισήμανε.

Όπως είπε “Δεν μπορούμε να πάμε έτσι. Και η μοναδική διέξοδος σωτηρίας είναι η παιδεία, η αξιοκρατία και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του σπάταλου Ελληνικού κράτους. Εμείς ως επιχείρηση είμαστε από τους πρώτους στην Ελλάδα που κάναμε ήδη επενδύσεις οι οποίες βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι τα συστήματα logistics στην Όλυμπος, ενώ ακολουθεί και η ΤΥΡΑΣ σε ένα περίπου χρόνο. Πρόκειται επενδύσεις που έρχονται από το μέλλον και είμαστε υπερήφανοι γι΄αυτό”.

Ο κ. Σαράντης απένειμε στον κ. Μπλέτσα εκ μέρους της ΤΥΡΑΣ ένα συμβολικό αναμνηστικό ενθύμιο για την επίσκεψή του στα Τρίκαλα: το ομοίωμα ενός ελληνικού αμφορέα, του 570 Προ Χριστού, ο οποίος  βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Φλωρεντίας στην Ιταλία.

Η διαδρομή

Ο Μιχάλης Μπλέτσας γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1967 στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια έφυγε στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακά στη βιοϊατρική και ολοκλήρωσε τρεις ακόμα κύκλους σπουδών στα πανεπιστήμια Boston University (στην Μηχανική Υπολογιστών) και Northeastern University. Εργάστηκε ως μηχανικός συστημάτων στην Aware Inc,

Όπως γράφει η εφημερίδα “Το Βήμα” σε ένα παλαιότερα αφιέρωμά της εφημερίδας στον καθηγητή του ΜΙΤ  “…μία ημέρα το 1995, βαδίζοντας στην κεντρική λεωφόρο της Βοστώνης, είδε το πρόσωπο του Νικόλα Νεγρεπόντε στο εξώφυλλο του περιοδικού «Wire».

Αγόρασε το περιοδικό, βρήκε τη διαδικτυακή διεύθυνσή του στο αφιέρωμα και επισκέφθηκε τον ιστότοπο στον υπολογιστή του. Κάποια στιγμή έπεσε το μάτι του σε μια αγγελία: ζητούσαν διευθυντή Πληροφορικής. Παρ’ ότι ένιωσε θρασύς, έστειλε το βιογραφικό του και πήγε στη συνέντευξη. Αντιλήφθηκε ότι έψαχναν για τον κατάλληλο επί έξι μήνες και είχαν ήδη εξετάσει 300 υποψηφίους. Προς έκπληξή του τον προσέλαβαν και… η ζωή του άλλαξε για πάντα.

Ο Νεγκροπόντε τον γνώρισε από κοντά στο χριστουγεννιάτικο πάρτι του 1995. Τον πλησίασε, του συστήθηκε και του είπε: «Μιχάλη, χάρηκα που πήραμε επιτέλους έναν Έλληνα, γιατί τώρα θα έχω και κάποιον να με βοηθάει με τον όγκο αλληλογραφίας που καταφτάνει από την Ελλάδα»…

Η συνεργασία τους απέδωσε σημαντικούς ερευνητικούς καρπούς, με κυριότερο το ανθρωπιστικό πρόγραμμα για τον υπολογιστή των 100 δολαρίων το 2006, ο οποίος λειτουργούσε (και) με ηλικιακή ενέργεια για να βοηθήσει τα παιδιά του τρίτου κόσμου…

Το βιογραφικό του σύμφωνα με το Bloomberg

Mr. Michael Bletsas is a Research Scientist and Director of Computing at MIT’s Media Lab. Mr. Bletsas has been with MIT since 1996. Mr. Bletsas was one of the founding members of the “One Laptop Per Child“ initiative where he made significant contributions to the design and implementation of OLPC’s pioneering “XO“ laptop as well as its Internet connectivity. Mr. Bletsas co-founded Velti S.A., a very successful mobile advertising and marketing company and has consulted for many companies in many different capacities. Over the years, he has implemented broadband access networks using cutting-edge technologies including one of the earliest ADSL testbeds and various wireless technologies. He is a frequent keynote speaker in international conferences and engaged in many civic activities. He served as an Independent Non-Executive Director at Hellenic Telecommunications Organization SA from June 23, 2010 to October 2013. Mr. Bletsas holds an undergraduate degree in Electrical Engineering from the Aristotle University of Thessaloniki and an MSc degree in Computer Engineering from Boston University.