Η λίστα του Taste Atlas, βέβαια, αδικεί την ελληνική ζαχαροπλαστική αλλά δε θα κάτσουμε να σκάσουμε κιόλας.
Όταν η συζήτηση πηγαίνει στο φαγητό, αβίαστα ζωγραφίζεται ένα χαμόγελο στα χείλη μας. Οι λίστες του Taste Atlas είναι από τις αγαπημένες μου συνήθειες. Μου αρέσει να τις παρακολουθώ, να μαθαίνω νέα πιάτα, νέες κουζίνες, νέες συνταγές. Αυτή τη φορά, το μενού έχει γλυκό.
Ποια είναι τα δύο γλυκά που βρίσκονται στη λίστα με τα κορυφαία 50 του κόσμου; Το γαλακτομπούρεκο βρίσκεται στη θέση 37 με το διεθνές μέσο να σχολιάζει: «Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από πολυάριθμα φύλλα που πασπαλίζονται με λιωμένο βούτυρο και συνδυάζονται με μια ελαφριά κρέμα σιμιγδάλι. Αφού ψηθεί και παγώσει καλά, το γλυκό παραδοσιακά περιλούζεται με πορτοκάλι, ζαχαρούχο σιρόπι, επιτρέποντας στα στρώματα να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μετατρέψουν το γαλακτομπούρεκο σε μια μαλακή, βελούδινη λιχουδιά. Αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό βρίσκεται συνήθως σε ζαχαροπλαστεία και παραδοσιακές ταβέρνες σε όλη τη χώρα». Τρεις θέσεις πιο πάνω, βρίσκονται τα μελομακάρονα. «Αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα αποτελούν σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Αυτά τα νόστιμα μπισκότα από σιμιγδάλι είναι παραδοσιακά αρωματισμένα με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, ελαιόλαδο και μερικές φορές κονιάκ.
Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα μελομακάρονα μπισκότα περιχύνονται με σιρόπι και στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλεσμένα καρύδια. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα άλλο ελληνικό κέρασμα που ακούει στο όνομα φινίκια αναφέρεται σε ένα ελαφρώς διαφορετικό επιδόρπιο, που περιστασιακά τηγανίζεται και σερβίρεται χωρίς καρύδια, σήμερα και οι δύο ονομασίες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά».