Ελιές

Ελιές….

Υλικά:

ελιές Καλαμών και λαδοελιές

νερό

χυμό από ένα λεμόνι

λίγο ξινό

αλάτι

μπουκάλια πλαστικά νερού

γυάλες

Υλικά για την άλμη 

χοντρό αλάτι

λεμόνι

ρίγανη

αυγό

λάδι

Εκτέλεση

Πρώτα θα τις χαράξω όλες.

Θα βάλω τις μισες σε μία πολύ μεγάλη λεκάνη και θα αλλάζω το νερό δύο με τρεις εβδομάδες.  Κάθε μέρα θα δοκιμάσω και αν θέλει κι άλλο θα το αφήσω περισσότερο χρόνο μέχρι να ξεπικρίσουν τελείως.  Ρίχνω και χυμό από ένα λεμόνι κάθε μέρα και τις λεμονόκουπες μέσα για να μη μαυρίσουν (στις άσπρες).  Φέτος εριξα και λίγο ξινό μέσα.
Η ποικιλία είναι Καλαμών και λαδοελιες.
Τις μισές θα τις βάλω μέσα σε μπουκάλια πλαστικά νερού και θα ρίξω δυο κουταλιές της σούπας καλά γεμάτες αλάτι και μία κουταλιά ξινό, θα γεμίσω με νερό και θα τις βάλω στο ντουλάπι για να τις έχω στην πορεία (δηλαδή μετά από πέντε μήνες που θα είναι έτοιμες).  Κρατάνε πάνω από ένα χρόνο έτσι.
Τις πράσινες εφόσον γίνουν θα φτιάξω άλμη με το αυγό και μετά θα τις βάλω μέσα σε γυάλινη γυάλα και εφόσον θα έχω ρίξει το νερό της άλμης θα συμπληρώσω λεμόνι σχίνο και θρούμπι φρέσκο.
Στις καλαμών νερό από την άλμη πάλι να σκεπάζει ξύδι σχίνο και ελαιόλαδο.
Στην πορεία που θα γίνουν θα δοκιμάσω αν χρειαστεί κάτι από τα παραπάνω θα συμπληρώσω.
Εκτέλεση για την άλμη:
Έβαλα τις ελιές σε μία μεγάλη λεκάνη για δύο εβδομάδες, άλλαζα το νερό κάθε ημέρα.  Έβρασα τα βάζα και τις έβαλα μέσα.  Γέμισα τα βάζα με σκέτο νερό και μετά έριξα το νερό αυτό από τα βάζα μου μέσα σε μια κατσαρόλα , αυτό το κάνω για να μετράω το νερό που θα φτιάξω την άλμη.  Τέλος μέσα στο νερό διέλυσα χονδρό αλάτι τόσο όσο να βάζω ένα αυγό μέσα και να επιπλέει πάνω στο νερό , όσο είναι ένα κέρμα να εξέχει το ανοιγμά του από πάνω από το νερό. Δείτε την φωτογραφία μου παρακάτω.  Όταν είναι έτοιμη η άλμη και αφού είναι μετρημένη από πριν για να είναι και πετυχημένη μπαίνει όλη μέσα στα  βάζα και βάζω απο δύο φέτες λεμονάκι και μια κουταλιά ρίγανη στο κάθε ένα βάζο και λίγο λαδάκι από πάνω α σκεπάζει τις ελιές.  Βράζω τα καπάκια για 5 λεπτά και κλείνω τα βάζα.
!
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Γωγώ Σαμίου.