Ελένη Καϊμά: Στόχος μας τα ίσα δικαιώματα στη ζωή…

Η Ελένη Καϊμά είναι η νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συλλόγου ατόμων με αναπηρία γονέων και κηδεμόνων Τρικάλων “Η ΑΡΩΓΗ” μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 17 Μαΐου. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2005. Το 2009 μετονομάστηκε σε περιφερειακό σύλλογο ατόμων με ειδικές ανάγκες, γονέων και κηδεμόνων αυτών «Αρωγή» και είναι μέλος της ΕΑΜΕΑ  και της ΠΟΜΑΜΕΑ. Η νέα πρόεδρος έχοντας ως στόχο τα «ίσα δικαιώματα στη Ζωή, ευκαιρίες για όλους, μια καλύτερη και πιο ανεξάρτητη διαβίωση για τους ανθρώπους με αναπηρία!» σε συνέντευξη μιλά για τα προβλήματα των μελών του συλλόγου, τα αιτήματά τους, τις προτεραιότητες που θέτει το νέο Δ.Σ. κ.α.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-κ. Καϊμά στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου «Αρωγή» εκλεχτήκατε νέα πρόεδρος. Είσαστε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του συγκεκριμένου Συλλόγου;

-Ναι, κι ευχαριστώ πολύ όλους τους φίλους συνοδοιπόρους για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του συλλόγου, ενώ και το μεγαλύτερο μέρος του Δ.Σ αποτελείται από γυναίκες, ΑμΕΑ και μητέρες παιδιών με ειδικές ικανότητες. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουριο σχήμα με πολλούς νέους ανθρώπους έτοιμους να βοηθήσουν και να προβάλουν το έργο του συλλόγου μας στην τοπική κοινωνία!

-Πόσα μέλη αριθμεί σήμερα ο Σύλλογος;.

Ο Σύλλογος αυτό τον καιρό έχει στο δυναμικό του 410 μέλη .

-Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη;

-Μέλη του συλλόγου μας μπορούν να γίνουν σύμφωνα με το καταστατικό άτομα με ποσοστό  αναπηρίας 50% και άνω καθώς και γονείς και κηδεμόνες αυτών.

[quote_box_center]«Η Αναπηρία δεν είναι επιλογή είναι μια κατάσταση που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. Ας αγκαλιάσουμε το πρόβλημα των συνανθρώπων μας ας σταθούμε σαν αρωγοί στον αγώνα της διαφορετικότητας!!!»[/quote_box_center]

-Ποιοι οι σκοποί του Συλλόγου;

-Σκοπός του συλλόγου μας είναι η οργάνωση και η επίλυση θεμάτων των ανθρώπων με ειδικές ικανότητες καθώς και των γονέων και κηδεμόνων αυτών, η προβολή των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων αυτών, καθώς και η στήριξή μας και η βοήθεια μας σε ο,τι χρειαστούν.

-Ποια είναι τα προβλήματα που σας απασχολούν;

-Το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε μια άσχημη κατάσταση κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και των οικογενειών τους. Καθημερινά συναντάμε πολλά προβλήματα συνανθρώπων μας που για εκείνους είναι δύσκολη ακόμα και η επιβίωσή τους. Μας απασχολούν τα θέματα με τις μονάδες υγειονομικής στήριξης, η φαρμακευτική αγωγή που πολλές φορές, πολλοί άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις δεν έχουν δυνατότητα να αγοράσουν κ.α.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε

– Από τις πρώτες πρωτοβουλίες που θα πάρει το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου είναι:

  1. Η πραγματοποίηση συναντήσεων κι επαφών με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με ειδικές ικανότητες και των οικογενειών τους.

2.Ο σχεδιασμός προγραμμάτων επιμόρφωσής τους και η επαγγελματική τους  απασχόληση.

3.Η  συχνή μας επαφή  και η διαβούλευση με τους εκπροσώπους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων  και των κλειστών μονάδων φροντίδας Α.Μ.Ε.Α.

  1. Η συνεχής παρακολούθηση και παρέμβαση, αν χρειαστεί, στη λειτουργία των ΚΕΠΑ ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους, την όποια υφίστανται.!

-Οι στόχοι σας σαν νέα πρόεδρος του Συλλόγου ποιοι είναι;

-Στόχος του συλλόγου και προσωπικά δικός μου είναι τα ίσα δικαιώματα στη Ζωή, ευκαιρίες για όλους, μια καλύτερη και πιο ανεξάρτητη διαβίωση για τους ανθρώπους με αναπηρία!

Είναι σημαντικό για μας να γίνουμε μια μεγάλη ομάδα! Να δημιουργήσουμε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με ειδικές ικανότητες, να στηρίξουμε γονείς που έρχονται αντιμέτωποι με την αναπηρία, να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση και στη γνώση των ανθρώπων με αναπηρία! Η Αναπηρία δεν είναι επιλογή είναι μια κατάσταση που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. Ας αγκαλιάσουμε το πρόβλημα των συνανθρώπων μας ας σταθούμε σαν αρωγοί στον αγώνα της διαφορετικότητας!!!

Ο Σύλλογος μας με την βοήθεια της εθνικής συνομοσπονδίας (ΕΣΑΜΕΑ), ατόμων με ειδικές ανάγκες και με τη στήριξη της Περιφερειακής ομοσπονδίας (ΠΟΜΑΜΕΑ ΛΑΡΙΣΑΣ) είναι πάντα στο πλευρό του κάθε πολίτη που θα χρειαστεί τη βοήθειά μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Αντιπεριφεριάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη για την ιδιαίτερη τιμή να μας δεχτεί στο γραφείο του και για τη στήριξή του στο αγώνα μας! Ευχαριστώ πολύ κι εσάς κ. Μαργαρίτη για την ευκαιρία που μου δώσατε να παρουσιάσω το έργο του συλλόγου που εκπρόσωπω…

Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου

-Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τα αιτήματα που προτάσσει ο Σύλλογος σε αυτή τη φάση, ως αιτήματα άμεσης διεκδίκησης.

-Τα αιτήματα που έχουμε ως σύλλογος είναι πολλά. Εντούτοις θα έλεγα ότι από τα σημαντικότερα είναι η προσβασιμότητα και η στήριξη και η βοήθεια των μελών του Συλλόγου όσον αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων  με αναπηρία. Εκείνο που θέτουμε ως αίτημα είναι η καλύτερη και ίση μεταχείριση, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη.

-Πιστεύετε ότι μέσα από Συλλόγους διεκδικούνται οργανωμένα τα αιτήματα;

-Ναι, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη βοηθάνε πάντα σε όλους τους τομείς και τους παράγοντες τον τοπικών κοινωνιών κι όχι μόνο! Τίποτα για μας, χωρίς εμάς!!! Συμμετέχουμε και διεκδικούμε συλλογικά!

-Για εσάς ποια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα των Δήμων;

Η καλύτερη πρόσβαση για τους πολίτες με αναπηρία, επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία, καλύτερες δομές εκπαίδευσης καθώς και μια καλύτερη ένταξη στην τοπική κοινωνία των ατόμων με αναπηρία.

-Προσβασιμότητα στην πόλη… Πόσο δύσκολη είναι η μετακίνηση μέσα σε αυτή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες;

Τα Τρίκαλα είναι ίσως μια από τις ομορφότερες πόλης του κόσμου τολμώ να πω (!) με όμως μια απαράδεκτη θα έλεγα πρόσβαση για τα άτομα με κινητικά προβλήματα καθώς και με προβλήματα όρασης. Καθημερινά ένας άνθρωπος με προβλήματα ζει αντιμέτωπος με την κακή κατάσταση των δρόμων, πεζοδρομίων και ραμπών που είναι απροσπέλαστες σε τράπεζες, ΟΤΕ κι άλλες δημόσιες υπηρεσίες!!!!!

-Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος με το Σύλλογό σας;

-Οι ενδιαφερόμενου μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας στο τηλ.6983151903 καθώς επίσης και στα γραφεία του συλλόγου μας καθημερινά από τις 10 έως τη 1 το μεσημέρι και Τρίτη και Πέμπτη από τις 6 έως τις 9 το βράδυ.

[quote_box_center]

Βιογραφικό

Η Ελένη Καϊμά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Οιχαλία Τρικάλων πριν από 39 χρόνια. Τα τελευταία 6χρονια ζει μόνιμα στα Τρίκαλα. Ασχολείται από το 2004 με το αναπηρικό κίνημα εθελοντικά. Το 2008 συμμετείχε για πρώτη φόρα στις εκλογές με το σύλλογο Αρωγή κι από το 2010 εκλέγεται ως εκπρόσωπος Νόμου στην ΕΣΑΜΕΑ Ελλάδας και στην ΠΟΜΑΜΕΑ της Λάρισας.

[/quote_box_center]

Νέο Δ.Σ.

Το νέο Δ.Σ. του Περιφερειακού Συλλόγου ατόμων με αναπηρία γονέων και κηδεμόνων Τρικάλων “Η ΑΡΩΓΗ”

Πρόεδρος                                     :      Καϊμά Ελένη

Αντιπρόεδρος Α’                          :      Λιατίφης Βύρων

Αντιπρόεδρος Β’                          :     Μαχαιράς Βασίλειος

Γεν.Γραμματέας                           :    Παλαύρα Φωτεινή

Αναπλ.Γεν.Γραμματέας               ;    Βλάχου Ευαγγελία

Οργανωτικός Γραμματέας           ;    Κα’ι’μας Δημήτριος

Αναπλ.Οργαν.Γραμματέας          :    Γάτσιου Μαρία

Ταμίας                                         :    Καραντσιούνης Θεοφάνης

Αναπλ.Ταμίας                             :     Παλαύρας Βασίλειος

Νέα Ελεγκτική Επιτροπή

 

Σιμάκος Χαράλαμπος

Σιμήτας Κων/νος’

Τέτσιος Αλέξανδρος

Δημοσιευμένη στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ