Εκμέκ με τσουρέκι

Εκμέκ με τσουρέκι…

Υλικά:

1 ολόκληρο τσουρέκι,
λίγο βούτυρο όσο για να βουτυρώσουμε το τσουρέκι και να το ψήσουμε 
Υλικά για σιρόπι :
11/2 κούπα ζάχαρη
11/2 κούπα νερό
κανέλα
και λεμόνι
Υλικά για την κρέμα:
μισό πακέτο κορν φλάουρ
ένα λίτρο γάλα
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
κανέλα
2 κρόκους αυγού
2 κουταλιές βούτυρο
Yλικά για την σαντιγί :
1 σαντιγί
1/2 πακέτο Φιλαδέλφια
ζάχαρη αχνη προαιρετικά
Υλικά για γαρνίρισμα:
Ξερή καρποί της αρεσκείας μας
Εκτέλεση :
Κόβω το τσουρέκι σε φέτες το τοποθετώ σε ταψί, το βουτυρώνω και το βάζω να ψηθεί στον αέρα τόσο όσο να ροδίσει το τσουρέκι μας
Εκτέλεση για το σιρόπι:
Βράζω όλα τα υλικά του για 10 λεπτά
Εκτέλεση για  την κρέμα:

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω 2 κ.σ. από το γάλα, τις βανίλιες και το κορν φλάουρ και χτυπώ ξανά με το σύρμα για να ανακατευτούν καλά. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα βάζω το υπόλοιπο γάλα, προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη χωρίς να την ανακατέψω όμως και βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν βράσει το μείγμα του γάλακτος-ζάχαρης, ρίχνουμε λίγο από αυτό στο μπολ με τα αυγά με μια κουτάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε τα αυγά να αρχίσουν να θερμαίνονται αλλά να μην ψηθούν σαν ομελέτα, όπως αν τα βάζαμε όλα μέσα. Ρίχνουμε άλλες 3-4 κουτάλες από το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Ύστερα αδειάζουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Θέλει καλό ανακάτεμα και σε χαμηλή φωτιά για να μην »πιάσει» στον πάτο της κατσαρόλας και καεί η κρέμα μας. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε την κρέμα απευθείας πάνω στη βάση του γλυκού που έχουμε στο ταψί. Αφήνουμε το γλυκό να παγώσει.

Εκτέλεση για  τη σαντιγί :
Χτυπάμε την σαντιγί στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη άχνη και το Φιλαδελφια μέχρι να γίνει αφράτη και να »στέκεται». Προσοχή δεν θέλει πολύ χτύπημα. Τη σαντιγί αυτή τη βάζουμε πάνω από την κρέμα όταν αυτή έχει παγώσει . Αν θέλουμε διακοσμούμε το γλυκό με σπασμένο φυστίκι Αιγίνης ή οποιοδήποτε άλλο ξερό καρπό .

Συναρμολόγηση :
Τοποθετώ το τσουρέκι αφού το ψήσω στο σκεύος που θέλω, το σιροπιάζω και από πάνω βάζω την κρέμα.  Βάζω μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα και το αφήνω να παγώσει.  Φτιάχνω την σαντιγί και την βάζω πάνω από την κρέμα αφού βγάλω την μεβράνη.  Γαρνίρω (συμβουλευτείται και την φώτο) όπως μου αρέσει και σερβίρω.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Βαρβάρα Θωμά.