Εκμέκ με παντεσπάνι και ελάφια κρέμα

Μια συνταγή λαχταριστή με ελαφριά κρέμα … Εύκολη για να απολαύσουμε ένα υπέροχο γλυκό…

Υλικά για το παντεσπάνι:

4 αυγά
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού αλεύρι
1/2 κ.γ αλάτι
80 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο

Υλικά για το σιρόπι:

1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού νερό
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
1 φέτα πορτοκάλι
1/2 κ.γ. κονιάκ με άρωμα μαστίχα

Υλικά για τη κρέμα:

2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλ τσαγιού νισεστε
2 αυγά
3 κ.σ. βούτυρο
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης σε λιπαρά

Υλικά για τη σαντιγί:
2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης σε. λιπαρά
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
½ κ.γ. βανίλια

Εκτέλεση :

Για το παντεσπάνι
Σε μπολ βάζω τα 4 αυγά με το 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη και το χτυπάω πολύ καλά, με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
Ρίχνω και το λιωμένο βούτυρο και χτυπαω για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί.
Προσθέτω το αλεύρι στο μείγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα σταματάω αμέσως το χτύπημα.

Βουτυρώνω ελαφρώς ένα ταψάκι 22 εκ. περίπου και ψήνω το παντεσπάνι, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει.

Για το σιρόπι:

Βάζετε σε ένα ταψάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζω για 5 λεπτά περίπου από την ώρα βρασμού.
Περιχυνω με το καυτό σιρόπι το ζεστό παντεσπάνι και το αφήνω να “πιεί” το σιρόπι του.

Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής:
Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε καλά με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτω και το νισεστέ και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα και ρίχνετε σταδιακά το μείγμα αυγών ανακατεύοντας πάντα με σύρμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει.

Προσθέτετε το βούτυρο και τη βανίλια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν.
Αποσύρω τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει καλά το μείγμα κρέμας.

Βάζετε σε μεγάλο μπολ και τα 3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης (1 για τη κρέμα+2 για γαρνίρισμα), προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα σε πηχτή σαντιγί.

Παίρνετε 1 φλ. τσαγιού από την έτοιμη σαντιγί, τη ρίχνω στη κατσαρόλα με τη κρέμα που έχει κρυώσει πια και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
Σκεπάζω τη κατσαρόλα με μεμβράνη την τοποθετώ με τη κρέμα για 1/2 ώρα στο ψυγείο να σφίξει.

Ξεφορμάρω το σιροπιασμένο παντεσπάνι. Το θριμματιζω και το μοιράζω σε διάφανα ποτήρια η κούπες.

Στρώνετε από πάνω τη κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής και τέλος στρώνετε την υπόλοιπη σαντιγί.

Βάζω το εκμέκ στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρω.
Γαρνίρω με υλικά της αρεσκείας μου, όπως αμύγδαλα, καρυδιά ή ακόμα και αποξηραμένα φρούτα.  Εγώ έβαλα πορτοκάλι γλυκό γιατί έβαλα και στην κρέμα μέσα μερικά κομματάκια ψιλοκομμένα.

Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαρία Καρανικόλα.