Εγκλωβισμένος στα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας εδώ και 15 ημέρες Λαρισαίος αυτοκινητιστής

Εγκλωβισμένος στα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας βρί­σκεται εδώ και 15 ημέρες ο Λαρισαίος αυτοκινητιστής, Τάκης Ζιάκας.

Μαζί με άλλους 13 Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου, δεν μπορεί να εισέλθει στην Τουρκία από τον μεθοριακό σταθμό Ιμπραήμ Χαλίλ του Ιράκ, καθώς οι «γείτονες», σύμφωνα με ενημέρωσή τους, αρνούνται να τους δώσουν άδεια γιατί φοβούνται μην τυχόν οι οδηγοί έχουν προ­σβληθεί από τον κορονοϊό.

Με βάση το γεγονός πως οι αυτοκινητιστές δεν έχουν άλλο τρόπο δια­φυγής, νιώθουν πως βρίσκονται σε αδιέξοδο. Παρά τις προσπάθειες από την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) αλλά και τις ελληνικές διπλωματικές αρχές δεν έχει βρεθεί η «χρυσή» τομή. Οι Τούρκοι προτείνουν να παραλάβουν τα οχήματα των Ελλήνων, Τούρκοι οδηγοί για να τα οδηγήσουν μέχρι τα σύνορα στους Κήπους του Έβρου, με τους Έλληνες οδηγούς να ταξιδεύουν αεροπορικώς από το Ιράκ μέχρι την Ελλάδα.

Από την πλευρά τους οι Έλληνες, ανησυχώντας για την τύχη των φορτηγών τους αντιπροτείνουν να βά­λουν τα φορτηγά στην Τουρκία από το Ιράκ, Τούρ­κοι οδηγοί και από εκεί και πέρα να τα παραλάβουν Έλληνες οδηγοί που θα ταξιδέψουν γι’ αυτόν τον λό­γο από την Ελλάδα και αφού ελεγχθούν πρώτα. Αυτοί να τα επιστρέφουν στη χώρα μας. Όμως κάτι τέτοιο δεν γίνεται δεκτό από την άλλη πλευρά. «Βρίσκομαι στο σημείο 15 ημέρες» εξηγεί στην Ελευθερία ο Λαρισαίος Τάκης Ζιάκας που έλκει την καταγωγή του από το Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Ξεφόρτωσε σίδερα στο Ιράκ και επέστρεφε στην Ελλάδα άδειος όμως δεν πήγε το δρομολόγιο όπως το υπολόγιζε «Μας λένε πως φοβούνται για τον κορονοϊό αλλά αυτά είναι δικαιολογίες. Τους ζητήσαμε να μας εξετάσουν αλλά δεν θέλουν με τίποτα». Ως επαγγελματίες αυτοκινιτιστές γνωρίζουν από δυσκολίες. Ο ίδιος άλλωστε έχει κάνει το συγκεκριμένο δρομο­λόγιο άλλες 4 φορές. Όμως πρώτη φορά του συ­νέβη κάτι τέτοιο. Όλες αυτές ας ημέρες τρώνε και κοιμούνται σια αυτοκίνητά τους «Ευτυχώς πάμε και στην πόλη καθώς μας έχει δώσει ο διευθυντής του τελωνείου άδεια να μπαινοβγαίνουμε και να κάνου­με ψώνια και να παίρνουμε ότι χρειαζόμαστε». Οι Ιρακινοί, συμπεραίνει πως «είναι πολύ εντάξει. καμία σχέση με τους Τούρκους». Σχετικά με τις εξελίξεις και τα διλήμματα για το πώς θα φύγουν τα φορτηγά τους εξηγεί «Μας είπαν να φύγουμε αεροπορικώς εμείς και να τα πάρουν Τούρκοι οδηγοί τα φορτηγά μας και να τα φέρουν μέχρι τα σύνορα με την Ελ­λάδα.

Δεν είναι εύκολο να τα δώσουμε όμως καθώς φοβόμαστε για πολλούς λόγους» αναλύοντας πως δεν θα μπορεί να αποδείξει κανείς Έλληνας οδηγός αν βρεθούν αντικείμενα μέσα στο όχημα, τα οποία δεν έχει τοποθετήσει ο ίδιος.

Για το αν ανησυχεί η οικογένειά του υπογραμμίζει με ψυχραιμία πως «φυσικά και ανησυχεί αλλά τι να κάνουμε. Συμβαίνουν κι αυτά». Προσθέτει επίσης πως το επάγγελμά τους κάποιες φορές, όπως κι αυτή, γίνεται πολύ δύσκολο, ενώ ελπίζει σε γρήγορη επίλυσή του καθώς η υπομονή τους αρχίζει να εξαντλείται. Οι συγγενείς των Ελλήνων οδηγών οι οποίοι βρίσκονται μόνιμα στα τηλέφωνα κάνουν λόγο για καψόνι της Τουρκίας, καθώς στα σύνορα με το Ιράκ επιτρέπεται η διέλευση στα τουρκικά οχή­ματα, όχι όμως στα ελληνικά και στα λιβανέζικα, καθώς η γείτονα χώρα δεν τα έχει καλά ούτε με τον Λίβανο.

Πηγή: Ελευθερία

πηγή : https://www.onlarissa.gr/2020/03/12/egklovismenos-sta-synora-irak-toyrkias-edo-kai-15-imeres-larisaios-aytokinitistis/