Εγκάρσια μυελίτιδα, η ασθένεια που «πάγωσε» τη δοκιμή του εμβολίου της Οξφόρδης

Η αναστολή των δοκιμών από την AstraZeneca για το εμβόλιο του κοροναϊού προκάλεσε ανησυχία, λόγω ασθένειας σε εθελοντή συμμετέχοντα.

Η φαρμακευτική εταιρεία έχει «παγώσει» προσωρινά όλες τις δοκιμές του εμβολίου από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε παγκόσμιο επίπεδο, εξηγώντας πως: «Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας που ακολουθείται όταν εμφανίζεται μία εν δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές».

Σύμφωνα με New York Times  ο εθελοντής που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο του κορονοϊού διαγνώσθηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, ένα φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού.

Τι είναι η εγκάρσια μυελίτιδα

Η εγκάρσια μυελίτιδα είναι μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού που βλάπτει ή καταστρέφει τη μυελίνη, το υλικό που περιβάλλει τα νεύρα. Η βλάβη στη μυελίνη προκαλεί νευρολογικά συμπτώματα, όπως αδυναμία στα πόδια ή μη φυσιολογικές αισθήσεις όπως μυρμήγκιασμα, ζέστη και κρύο στο σώμα.

Η πρόγνωση για κάποιον που διαγνώστηκε με εγκάρσια μυελίτιδα ποικίλλει, ανάλογα με τη θέση της φλεγμονής και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μερικοί ασθενείς αναρρώνουν πλήρως με θεραπεία, ενώ άλλοι μπορεί ακόμα και να μείνουν μόνιμα ανάπηροι.

Η αιτία της εγκάρσιας μυελίτιδας μπορεί να ποικίλλει αρκετά. Μπορεί να είναι μια επιπλοκή μιας λοίμωξης ή μιας ανοσολογικής διαταραχής, το αποτέλεσμα της ανώμαλης ροής του αίματος στη σπονδυλική στήλη, ή κατάσταση ιδιοπαθούς φύσεως, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει γνωστή αιτία. Η κατανόηση της αιτίας είναι ένα σημαντικό μέρος της διάγνωσης και της θεραπείας, διότι μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές θεραπείας για τον ασθενή, καθώς και την πρόγνωση.

Ο όρος «εγκάρσια» στην «εγκάρσια μυελίτιδα» είναι μια αναφορά στο γεγονός ότι η φλεγμονή εκτείνεται σε μια περιοχή του νωτιαίου μυελού. Τα κοινά συμπτώματα της κατάστασης περιλαμβάνουν αδυναμία στα πόδια, έλλειψη ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου, μη φυσιολογικές φυσικές αισθήσεις και πόνο. Ο πόνος ή οι ανώμαλες αισθήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος αντιστοιχούν στα νεύρα που εμπλέκονται στη φλεγμονή.

Για τη διάγνωση της εγκάρσιας μυελίτιδας, ένας νευρολόγος διεξάγει μια εξέταση και κατόπιν υποβάλλει στον ασθενή μία σειρά ερωτήσεων για να μάθει περισσότερα για τα συμπτώματα και πότε εμφανίστηκαν. Ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε απεικονιστικές εξετάσεις για να εξετάσει τη σπονδυλική στήλη και μπορεί επίσης να συστήσει μυελογραφία. Η μυελογραφία είναι μια ακτινολογική εξέταση που γίνεται με ένεση στον σπονδυλικό σωλήνα με μια σκιαγραφική ουσία, που επιτρέπει να φαίνονται ο νωτιαίος μυελός, τα νεύρα και οι ιστοί που υπάρχουν μέσα σ’ αυτόν. Μπορεί επίσης να γίνουν αιμοληψίες για να ελεγχθούν σημεία λοίμωξης που θα μπορούσαν να δώσουν ενδείξεις για την αιτία.

Η άμεση θεραπεία για εγκάρσια μυελίτιδα συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τη μείωση της φλεγμονής. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου περαιτέρω βλάβης και θα κάνει τον ασθενή να αισθανθεί πιο άνετα. Μπορεί επίσης να χορηγηθούν φάρμακα για την αντιμετώπιση της αιτίας, όπως στην περίπτωση που ένας ασθενής αναπτύσσει εγκάρσια μυελίτιδα ως επιπλοκή βακτηριακής λοίμωξης. Μόλις ο ασθενής σταθεροποιηθεί, μπορεί να ξεκινήσει η εγκάρσια αποκατάσταση της μυελίτιδας.

Η ανάρρωση συχνά περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία για να βοηθήσει τον ασθενή να ενεργοποιηθεί και να προσδιορίσει την έκταση της βλάβης. Εάν η βλάβη είναι ελάχιστη και ο ασθενής εργάζεται σκληρά κατά τη φυσική ανάρρωση, τότε μπορεί αν αναρρώσει πλήρως μέσα σε κάποιους μήνες, με περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με εγκάρσια μυελίτιδα να αναρρώνουν με επιτυχία. Οι πιο σοβαρές βλάβες, που είναι πιο σπάνιες, ακόμη και με εξαιρετική φυσιοθεραπεία, μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια αναπηρία ή σοβαρή ανικανότητα.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr