Ευκολόπιτα με κιμά

Η Κιμαδόπιτα είναι μια από τις αγαπημένες μου πίτες,απλή και νόστιμη.Πολύ ωραία ιδέα για γιορτές και γενέθλια,με πολλές παραλλαγές.Ξέρω ότι θέλετε εύκολες και γρήγορες λύσεις,για εσάς που δεν ανοίγετε φύλλο. Όποια έφτιαξε την ευκολόπιτα, δεν νομίζω να έχει φτιάξει πιο εύκολη ζύμη. Χαίρομαι να σας δίνω πετυχημένες συνταγές και να τις φτιάχνετε όλοι. Πάμε στην κουζίνα,να φτιάξουμε παρέα την αγαπημένη μου πίτα.

Υλικά για την ζύμη:
1 σουρωτή ή σόδα 330 ml
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ξύδι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. αλεύρι περίπου
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο ή  καλαμποκέλαιο
250 γρ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κύβους
Εκτέλεση για το φύλλο:
Κόβουμε το βούτυρο σε μικρούς κύβους,και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Το αφήνουμε 15-20 λεπτά να παγώσει και συνεχίζουμε με το ζυμάρι.
Βάζουμε σε ένα μπολ την σουρωτή, αλάτι, ξύδι, λάδι και λίγο λίγο το αλεύρι.
Ζυμώνουμε και μόλις γίνει ένα μαλακό ζυμάρι,προσθέτουμε το βούτυρο.
Υλικά για την γέμιση
400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι
δάφνη
αλάτι
πιπέρι
3 κ.σ. λάδι
1/2 φλιτζάνι νερό
100 γρ. φέτα
100 γρ. γιαούρτι
1 αυγό
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
σουσάμι (προαιρετικά για επάνω)
Εκτέλεση για γέμιση:
Βάζουμε λάδι και τον κιμά στο τηγάνι να ψηθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και αλάτι, πιπέρι, δάφνη, νερό και αφήνουμε περίπου 10-15 λεπτά.
Μόλις δούμε ότι δεν έχει υγρά ο κιμάς είναι έτοιμος, κατεβάζουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και προσθέτουμε την φέτα, το γιαούρτι, το αυγό και το μπέικιν.
Μπορούμε να κάνουμε την γέμιση από το προηγούμενο βράδυ.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και λαδώνουμε ένα ταψί 36 εκ.
Χωρίζουμε στα 2 την ζύμη, ρίχνουμε αλεύρι να μην κολλάει και ανοίγουμε το φύλλο.
Βάζουμε ένα φύλλο κάτω 1-2 κουταλιές λάδι και την γέμιση,ανοίγουμε το 2ο φύλλο.
Κλείνουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε επάνω 2-3 κουταλιές λάδι.
Αφού χαράξουμε την πίτα ψήνουμε περίπου 1 ώρα,μέχρι να πάρει χρώμα.
Μυστικά:
Επάνω μπορείτε να βάλετε όπως εγώ σουσάμι,αν σας αρέσει.
Πάντα προσέχετε να μην έχει πολλά υγρά η γέμιση της πίτας.
Μπορείτε να βάλετε μαϊντανό ψιλοκομμένο και πιπεριές Φλωρίνης.
Μπορείτε να προσθέσετε πράσο,άλλα τυριά, κεφαλοτύρι ή ακόμα και μπέικον.
Αντί για κιμά να βάλετε λουκάνικο,χωρίς το εξωτερικό περίβλημα.
Ακόμα και μακαρόνια με κιμά που σας περίσεψαν,ανακύκλωση.
Το ψήσιμο πάντα εξαρτάται από τον φούρνο και πως σας αρέσει.
                                                  ”  elpidas little corner “

Καλή επιτυχία .

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ελπίδα Χαραλαμπίδου , τις συνταγές της οποίας μπορείτε να δείτε και στην σελίδα της : http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/2016/11/blog-post_9.html