Έφηβοι στα δίχτυα του χασίς-Δεκάδες συλλήψεις την τελευταία χρονιά στα Τρίκαλα  προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό

Αμούστακα παιδιά έχουν πέσει στα δίχτυα της κάνναβης, που κάνει θραύση σε έφηβους (κι όχι μόνο) στα Τρίκαλα. Παιδιά ακόμη που δεν έχουν ενηλικιωθεί δοκιμάζουν τον εθισμό με τα ναρκωτικά. Δεκάδες είναι οι συλλήψεις εφήβων που έχουν στην κατοχή τους κάνναβη τον τελευταίο χρόνο στα Τρίκαλα. Τα δελτία της αστυνομίας που συχνά πυκνά αναφέρονται σε τέτοιου είδους περιστατικά αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες.Τα περιστατικά πολλά, οι συλλήψεις επίσης πολλές κι έρχονται να ταρακουνήσουν μια κοινωνία που μάλλον βρίσκεται σε ρόλο θεατή. Η ανησυχία κι ο προβληματισμός των γονιών και της Τρικαλινής κοινωνίας μεγάλος. Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις και δυστυχώς πλήττει και το Νομό μας, αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία όπου σύμφωνα με το μηνιαίο απολογισμό της Αστυνομίας τον Αύγουστο μόνο κατασχέθηκαν 37.490,855 γραμμάρια κάνναβης.

Από τα 16

Σύμφωνα με έκθεση του ΚΕΘΕΑ οι νέοι στην ηλικία των 16 ετών έχουν την πρώτη επαφή με τα ναρκωτικά. Συνήθως με το χασίς. Πολύ γρήγορα, πριν τα δεκαεννιά έχουν περάσει στην ηρωίνη…

Τα στατιστικά στοιχεία που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Δείχνουν ότι το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών έχει πάρει διαστάσεις. Στον ψεύτικο παράδεισο βουλιάζουν όλο και περισσότερο νέοι. Και τούτο προκύπτει από μία και μόνο ανάγνωση των αστυνομικών δελτίων που φτάνουν καθημερινά στα γραφεία των ΜΜΕ.

Η κάνναβη εξακολουθεί να είναι από τις πιο διαδεδομένες ουσίες χρήσης και στη χώρα μας ωστόσο τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ δραστική και δεν έχει καμία σχέση με αυτή που διακινούνταν πριν από μια 10ετία όπως λένε οι επιστήμονες οι οποίοι τονίζουν ότι η νεώτερη γενιά της κάνναβης είναι πιο εξαρτητική, γι αυτό και όλο και περισσότεροι και νεότεροι χρήστες κάνναβης αναζητούν λύση σε προγράμματα απεξάρτησης, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επισημάνσεις

Η εικόνα σε όλη την Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των εξαρτημένων που αναφέρουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη αυξάνεται. Το 2016 αφορούσε 9 στους 10 εφήβους και 1 στους 4 ενήλικες από όσους απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ.  Κατά κανόνα, επίσης, η κάνναβη αναφέρεται (από το 85%) ως η πρώτη παράνομη ουσία που χρησιμοποίησαν στην ηλικία των 16 ετών.

H πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας. Τα στοιχεία δείχνουν ανάγλυφα πώς η κατάχρηση και η εξάρτηση, ιδίως όταν είναι μακροχρόνιες, επηρεάζουν αρνητικά πολλές πτυχές της ζωής του ατόμου, όπως η υγεία, η εκπαιδευτική πορεία, η επαγγελματική εξέλιξη και η σχέση με τον νόμο: 1 στους 3 έχει διακόψει το σχολείο σε ηλικία 15 περίπου ετών. Οι περισσότεροι δεν έχουν σταθερό εισόδημα, 1 στους 2 είναι άνεργος, ενώ σταθερή απασχόληση δηλώνει 1 στους 5.

Φυτείες

Η μεγάλη ζήτηση οδηγούν πολλούς στην καλλιέργεια κάνναβης. Γλάστρες, παρτέρια, κήποι, αυλές, μπαλκόνια, ακόμη και σαλόνια σπιτιών μετατρέπονται σε φυτείες (σε κάποιες περιπτώσεις συναντάμε και υδροπονικές καλλιέργειες όπως προσφάτως στη Λάρισα) προκειμένου να καλλιεργηθεί η κάνναβη και να διατεθεί προς χρήση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα σύμφωνα με το μηνιαίο απολογισμό της Αστυνομίας τον Αύγουστο μόνο κατασχέθηκαν στη Θεσσαλία 90 δενδρύλλια κάνναβης.


Ινδική Κάνναβη (μαριχουάνα-χασίς)

Λεξιλόγιο “πιάτσας”: χόρτο, γκρας, μαύρο/η, φούντα, λιβάνι, κ.ά.

Η κάνναβη είναι ένα θαμνώδες φυτό που διακρίνεται για τη μεγάλη του ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες.

Η μαριχουάνα/χασίς επηρεάζει τη μνήμη, την κρίση και την αντίληψη.

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική και χρόνια χρήση επιδρά σε διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες. Δημιουργεί παρόμοιες μεταβολές με αυτές της χρήσης ηρωίνη, κοκαΐνης και οινοπνεύματος. Επίσης, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση μαριχουάνας/χασίς ίσως σχετίζεται με κάποια είδη καρκίνου και με διαταραχές στο αναπνευστικό, ανοσοποιητικό και γεννητικό σύστημα. Έχει αποδειχθεί πως κάποιος που κάνει 5 τσιγάρα μαριχουάνα/χασίς την εβδομάδα προσλαμβάνει τόσα καρκινογόνα χημικά συστατικά όσα κάποιος που καπνίζει 20 τσιγάρα καπνού την ημέρα. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η χρήση της κάνναβης καταστρέφει κύτταρα και ιστούς που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις διάφορες ασθένειες.

Μπορείς να εξαρτηθείς από τη μαριχουάνα/χασίς;

Η εξάρτηση ξεκινάει όταν το άτομο αναζητά ενεργά την ουσία και τη χρησιμοποιεί συστηματικά. Η συστηματική χρήση χασίς μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανοχής, δηλαδή την ανάγκη για λήψη όλο και μεγαλύτερης ποσότητας από την ουσία για να αισθανθεί την επίδραση που ένιωθε προηγουμένως με μικρότερες ποσότητες. Έτσι είναι περισσότερο πιθανό να οδηγηθεί ο χρήστης κάνναβης και στη χρήση άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Πηγή: okana.gr