Εδώ είναι τα Τρίκαλα… η πόλη των Κιρκινεζιών-Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς που πέφτουν από τη φωλιά τους

Εκατοντάδες Κιρκινέζια φιλοξενούνται κάθε χρόνο στις στέγες των σπιτιών στα Τρίκαλα. Γεράκια που ζουν μέσα στον αστικό ιστό τα οποία όχι μόνο πετάνε στον ουρανό της πόλης, αλλά φωλιάζουν μέσα σε αυτή κι έχουν εξελιχθεί σε ένα «αστικό» είδος πτηνών που φωλιάζει δίπλα μας. Φέτος τα Κιρκινέζια ήδη έκαναν την εμφάνισή τους, επιστρέφοντας από τις ζεστές περιοχές,  από τις 6 Μάρτη… Αν κοιτάξετε στον ουρανό, ή σε κάποια κρυψώνα στην πόλη και τα δείτε μην παραξενευτείτε γιατί εδώ είναι τα Τρίκαλα… η πόλη των Κιρκινεζιών!!!

Της Βιβής Μαργαρίτη

Τα Κιρκινέζια πετούν στον ουρανό των Τρικάλων, φωλιάζουν στις στέγες των σπιτιών και δίνουν ηχόχρωμα στην πόλη με την περίεργη παπαγαλίσια φωνή τους. «Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην πόλη μας εκατοντάδες ζευγάρια Κιρκινεζιών που είναι ένα μεταναστευτικό είδος γερακιού. “Ανεμογάμη” το λέγανε οι παλιοί γιατί στέκεται επιτόπου στον αέρα ψάχνοντας για τη λεία του. Αυτό το γεράκι επιλέγει να κάνει την φωλιά του σε όλη σχεδόν την έκταση της πόλης κάτω από τα κρεμμύδια των πολυκατοικιών. Πολλοί από τους κατοίκους της πόλης μπορεί να μην το γνωρίζουν αλλά σίγουρα ξέρουν έστω ασυνείδητα την χαρακτηριστική παπαγαλίσια φωνή του που αποτελεί μέρος του ηχοτοπίου της πόλης από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο» μας πληροφορεί ο Δημήτρης Βαβύλης, ο οποίος έχει σπουδάσει βιολόγος και είναι εξωτερικός συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.

Οι νεοσσοί

Η περίοδος αυτή είναι μία περίοδος που μεγαλώνουν οι νεοσσοί. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα χωρίς κινδύνους. «Αυτήν την εποχή κάθε χρόνο αρκετοί νεοσσοί πέφτουν από τις φωλιες στα κεραμίδια των πολυκατοικιών. Αν δεν είναι έτοιμα να πετάξουν καταλήγουν στο έδαφος όπου διατρέχουν λογής λογής κινδύνους» μας πληροφορεί ο Δημήτρης Βαβύλης και προσθέτει «Αν και το ιδανικό θα ήταν να επιστρέψουν στην φωλιά τους αυτό δεν είναι δυνατό για πρακτικούς λόγους στα Τρίκαλα. Οπότε πρέπει να τα μεγαλώσει ανθρώπινο χέρι μέχρι να είναι έτοιμα να πετάξουν. Μόνο πέρσι πήρα πάνω από 50 πουλιά τον Ιούνη, κάποια από αυτά τα μεγάλωσα εγώ και κάποια τα προώθησα στα κέντρα περίθαλψης. Δυστυχώς πλέον δεν προλαβαίνω λόγω φόρτου εργασίας να κάνω αυτήν την μεσολάβηση/φροντιδα, αλλά και αειφορικά σκεπτόμενος ούτε και πρέπει. Χρειαζόμαστε ένα πιο οργανωμένο σύστημα που θα καλύπτει αυτήν την ανάγκη».

Ο Δήμος Τρικκαίων

Στο πλαίσιο αυτό έχει υπάρξει ενημέρωση προς τον Δήμο Τρικκαίων προκειμένου να λάβει μέτρα για τη διάσωση των νεοσσών Κιρκινεζιών που πέφτουν από τις φωλιές τους. «Αυτό που κάνουμε εμείς όταν έχουμε τέτοια συμβάντα, επειδή δεν έχουμε σαν Δήμος τα απαιτούμενα μέσα, είναι να παραλαμβάνουμε από όποιον έχει σώσει το νεοσσό και να το προωθούμε στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα» αναφέρει σχετικά ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Παναγιώτης Ντιντής.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Τρικαλινοί

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι Τρικαλινοί είναι πως σε περίπτωση που βρουν κάποιον νεοσσό που χρειάζεται βοήθεια για να επιβιώσει μπορεί να απευθύνεται στον Δήμο ο οποίος με τις υπηρεσίες του θα φροντίσει για τις περαιτέρω διαδικασίες προκειμένου να του παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια.

Φωτό: Δημήτρης Βαβύλης

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΈΡΕΥΝΑ