TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Δυσανεξία στο κρέας: Μπορεί το σώμα μας να ξεχάσει πώς χωνεύεται το κρέας;

Απρ 4, 2025
in Διατροφή
Δυσανεξία στο κρέας: Μπορεί το σώμα μας να ξεχάσει πώς χωνεύεται το κρέας;
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έτρωγαν 50 γραμμάρια κρέατος λιγότερο καθημερινά, θα εξοικονομούσαν διοξείδιο του άνθρακα που ισοδυναμεί με την ισόβια ακινητοποίηση οκτώ εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι η κατανάλωση κρέατος μειώνεται. Μεταξύ 1980 και 2022, η κατανάλωση βοδινού, χοιρινού και αρνίσιου κρέατος μειώθηκε κατά 62%.

Παρόλο που οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό ποικίλλουν και πιθανώς σχετίζονται περισσότερο με την αύξηση του κόστους παρά με την περιβαλλοντική συνείδηση, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πειραματίζονται με την αποχή από την κατανάλωση κρέατος.

Μήπως όμως η αποχή από το κρέας για μεγάλο διάστημα, αλλάζει την ικανότητα του σώματος να το χωνέψει;

Οι χορτοφάγοι και οι vegans θέτουν συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ερωτήματα σχετικά με τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί η επιστροφή στο κρέας, όπως πόνο στο στομάχι και φούσκωμα.

Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με το αν η κατανάλωση κρέατος μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, λέει ο Sander Kersten, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ.

«Η έλλειψη στοιχείων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει, απλώς οι άνθρωποι δεν το έχουν μελετήσει», προσθέτει.

Είναι δυνατόν -αν και πολύ σπάνιο- να είναι κάποιος αλλεργικός στο κρέας.

Το σύνδρομο Alpha-gal, στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τις ζωικές πρωτεΐνες ως εισβολείς, μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία και θάνατο. Αλλά αυτή η αλλεργία, η οποία μπορεί να εμφανιστεί ενώ κάποιος τρώιε κανονικά κρέας, δεν σχετίζεται με τη μετάβαση σε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας. Μπορεί, για παράδειγμα, να εμφανιστεί μετά από τσίμπημα τσιμπουριού.

Για πολλούς ανθρώπους που αποφεύγουν το κρέας, η ανακάλυψη ότι το έχουν καταναλώσει εν αγνοία τους, μπορεί να είναι επώδυνη, καθώς το βιώνουν σαν παραβίαση των ορίων τους, λέει ο Kersten, ο οποίος είναι χορτοφάγος.

«Αυτό θα προκαλούσε σε κάποιους μεγάλη θλίψη. Δεν ξέρω αν θα οδηγούσε σε σωματικά συμπτώματα, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ θυμό».

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τη βιολογία της πέψης για να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι τόσο αληθοφανές ότι το σώμα θα μπορούσε να χάσει την ικανότητα να χωνεύει το κρέας. Το κρέας γενικά χωνεύεται πολύ εύκολα, σε αντίθεση με τις φυτικές ίνες των φρούτων, των λαχανικών και των οσπρίων. Για να το διασπάσει, το σώμα χρειάζεται τη βοήθεια του μικροβιώματος, το οποίο διαθέτει τα απαραίτητα για την πέψη ένζυμα.

Επιπλέον, τα ένζυμα που χρησιμοποιούνται για την πέψη των φυτικών πρωτεϊνών είναι τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη διάσπαση των πρωτεϊνών του κρέατος. Αυτά τα ένζυμα αναγνωρίζουν και διασπούν συγκεκριμένους χημικούς δεσμούς στις πρωτεΐνες. Είτε προέρχονται από φυτά είτε από ζώα, οι πρωτεΐνες αποτελούνται από δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα. Τα ένζυμα μπορούν γενικά να τα διασπάσουν ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται.

Αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική από την περίπτωση, ας πούμε, των σακχάρων του ζωικού γάλακτος, όπως η λακτόζη. Για να χωνέψει τη λακτόζη, το σώμα χρειάζεται ένα συγκεκριμένο ένζυμο που ονομάζεται λακτάση και οι άνθρωποι που δεν το παράγουν σε επαρκείς ποσότητες, αναπτύσσουν δυσανεξία στη λακτόζη και μπορεί να υποφέρουν από στομαχικές διαταραχές μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αλλά με τις πρωτεΐνες του κρέατος, δεν ισχύει ότι το σώμα παύει με κάποιο τρόπο να παράγει τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για να χωνέψει ένα χάμπουργκερ. Διασπά όλες τις πρωτεΐνες, είτε προέρχονται από μπιζέλια, σόγια ή μπριζόλες, λέει ο Kersten.

Το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου αλλάζει ανάλογα με το τι τρώει ο ξενιστής του.

Μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν συγκεκριμένοι τύποι βακτηρίων. Ενώ υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μικροβιωμάτων των παμφάγων, των χορτοφάγων και των vegans, δεν φαίνεται να αποκλίνουν ριζικά, καθώς οι παμφάγοι καταναλώνουν ποικιλία φυτών, όπως διαπίστωσε έρευνα.

Ωστόσο, το μικροβίωμα μπορεί να αλλάξει γρήγορα ως αποτέλεσμα των διατροφικών αλλαγών. Μελέτη στην οποία οι άνθρωποι μεταπήδησαν σε μια πλήρως ζωικής προέλευσης διατροφή, έδειξε ότι η μετατόπιση από το βασικό τους μικροβίωμα ήταν ορατή μέσα σε μια ημέρα (επανήλθε γρήγορα στο φυσιολογικό μόλις τελείωσε η δίαιτα). Οι άνθρωποι ανέφεραν οποιαδήποτε δυσφορία ένιωθαν.

Είναι προτιμότερο να μπαίνετε χαλαρά σε τέτοιου είδους διατροφικές αλλαγές. «Ανάλογα με τις φυτικές ίνες που καταναλώνετε, μπορεί να έχετε μερικές αρκετά έντονες αντιδράσεις», λέει ο Kersten.

Εν ολίγοις, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως το σώμα σας χάσει με κάποιο τρόπο την ικανότητα να χωνεύει το κρέας. Αν ανήκετε σε εκείνους που είχαν στομαχικές διαταραχές μετά από κατανάλωση κρέατος μετά από μακρά διακοπή, η απώλεια ενζύμων δεν είναι πιθανό να είναι ο ένοχος, αν και το φαινόμενο αυτό παραμένει ανεπαρκώς μελετημένο, λέει ο Kersten.

«Το σώμα είναι αρκετά προσαρμοστικό», συνεχίζει. «Μπορεί να κάνει περισσότερα απ’ ό,τι νομίζετε».

Πηγή: BBC

πηγή :https://www.giatros-in.gr/dysaneksia-sto-kreas-borei-to-soma-mas-na-ksexasei-pos-xoneyetai-to-kreas/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;
Διατροφή

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Απρ 20, 2025
Next Post
Τα τσουρέκια μου

Τα τσουρέκια μου

PFW: Παστέλ σκιές, cherry makeup looks και άλλες 3 beauty τάσεις

PFW: Παστέλ σκιές, cherry makeup looks και άλλες 3 beauty τάσεις

Πώς αντιδρά το σώμα μας όταν χρησιμοποιούμε τα social media

Πώς αντιδρά το σώμα μας όταν χρησιμοποιούμε τα social media

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd