Δύο παγετώνες της Ανταρκτικής κρατούν τον πλανήτη… όμηρο

Δύο από τους παγετώνες της Ανταρκτικής κρατούν πλανήτη μας όμηρο, έγραψε ο μετεωρολόγος Eric Holthaus, και όχι χωρίς λόγο. Ο Pine Island και ο Thwaites είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παγετώνων της ηπείρου – και θα μπορούσαν να αυξήσουν 4 μέτρα τη στάθμη της θάλασσας εάν λιώσουν. Αυτό αρκεί για να πλημμυρίσει κάθε παράκτια πόλη στον πλανήτη μας.

Οι δύο αυτοί παγετώνες διασχίζουν μια πεδιάδα μήκους 150 χιλιομέτρων και η ενδοχώρα διευρύνεται σε ένα αποθεματικό πάγου πάχους 3.218 μέτρα που είναι περίπου το μέγεθος του Τέξας, σύμφωνα με τον Holthaus, ο οποίος λέει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πάγος θα λειώσει. Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πόσο σύντομα. Εάν καταστραφούν οι δύο παγετώνες, κάθε ακτογραμμή και παράκτια πόλη θα μπορούσε να κατακλυστεί με νερό, αφήνοντας άστεγους εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Και αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να συμβούν σε 20 έως 50 χρόνια!

Δύο κλιματολόγοι, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature πέρυσι, ανέφεραν ότι η αύξηση των επιπέδων των ωκεανών είναι πιθανή μέχρι το 2100. Ο Holthaus πάντως σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, ενώ ο Ted Scambos δήλωσε ότι οι δύο παγετώνες δεν μπορούν να καταρρεύσουν ταυτόχρονα, ενώ μια γρήγορη κατάρρευση θα εξακολουθούσε να παράγει αρκετά παγόβουνα που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το ρυθμό υποχώρησης και να λειτουργήσουν ως προσωρινό «ράφι» πάγου. Αλλά η επιστημονική κοινότητα αρχίζει να πιστεύει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα σχετικά με τον κίνδυνο της γρήγορης αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Ο καθηγητής Jeremy Bassis του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν δήλωσε: «Τα παγόβουνα μπορεί να καταρρεύσουν γρηγορότερα από ό,τι νομίζαμε. Δεν προβλέψαμε ότι ο παγετώνας Pine Island επρόκειτο να υποχωρήσει, δεν προβλέψαμε ότι ο Larsen B θα διαλυόταν. Πρέπει να ερευνήσουμε εκ νέου τα δεδομένα…».

πηγή :http://perierga.gr/2017/11/dyo-pagetones-tis-antarktikis-kratoun-ton-planiti-omiro/