Δωρεά για τη δημιουργία πρότυπης παιδικής χαράς στα Τρίκαλα-Θα πληροί τις προδιαγραφές για να φιλοξενεί και παιδιά με ειδικές ικανότητες

Στην πρόταση του επιχειρηματία περιλαμβάνεται η γενικότερη ανάπλαση της πλατείας Ραδινού

Να μοιράσει χαμόγελα σε παιδιά στα Τρίκαλα επιθυμεί γνωστή εταιρεία στο χώρο του χάλυβα με έδρα τα Τρίκαλα. Ο ιδιοκτήτης της έχει εκφράσει στον Δήμο Τρικκαίων την πρόθεσή του να κατασκευάσει στα Τρίκαλα μία πρότυπη παιδική χαρά. Το σημαντικό της όλης πρότασης είναι ότι η εν λόγω παιδική χαρά θα πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές προκειμένου να παίζουν εκεί άνετα και με ασφάλεια και παιδιά με ειδικές ικανότητες.

Η παιδική χαρά  θα κατασκευαστεί στην πλατεία Ραδινού στην περιοχή της Μπάρας, θα είναι υπερσύγχρονη και θα περιλαμβάνει πολλά και σύνθετα όργανα. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσει σε γενικότερη ανάπλαση της πλατείας. Στο πλαίσιο της ανάπλασης περιλαμβάνεται ο φωτισμός, η τοποθέτηση καθιστικών και κιοσκιού αλλά και υπηρεσίες τεχνολογίας όπως είναι η δυνατότητα φόρτισης κινητών κ.α. Στόχος είναι η πλατεία να μετατραπεί σε ένα σημείο αναφοράς για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά.

Η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στον Δήμο Τρικκαίων κι αναμένεται σύντομα να τεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων. Η εταιρεία προτίθεται να χρηματοδοτήσει το όλο έργο με προϋπολογισμό που θα φτάνει τις 50.000 ευρώ.

Το θέμα των παιδικών χαρών

Το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις παιδικές χαρές στα Τρίκαλα είναι γνωστό καθώς σχεδόν στο σύνολό της είχαν κριθεί ακατάλληλες προς χρήση. Μετά τη νομοθεσία που απαγόρευσε τη λειτουργία όλων των παιδικών χαρών, αν δεν τηρούνταν οι αυστηροί όροι ασφαλείας, οι μικροί Τρικαλινοί έμειναν τυπικά χωρίς   παιδική   χαρά καθώς  οι   παιδικές   χαρές   οι   οποίες   δεν   διέθεταν   πιστοποίηση «σφραγίστηκαν»   και   οι   γονείς   πήγαιναν   σε   αυτές   τα   παιδιά   τους   με   δική   τους ευθύνη.

Να σημειωθεί ότι για την έκδοση άδειας λειτουργίας στις παιδικές χαρές σύμφωνα με την Υ.Α. 28492/2009, είναι απαραίτητος ο έλεγχος και η αξιολόγηση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις ασφαλείας των προτύπων της σειράς ΕΛΟΤ ΕΝ1176 και ΕΛΟΤ ΕΝ 1177. Ο φορέας πιστοποίησης  πραγματοποιεί ελέγχους και  συντάσσει τεχνική έκθεση, όσον αφορά τα παιχνίδια και το δάπεδο της παιδικής χαράς.

Σε εξέλιξη

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τον Δήμο Τρικκαίων βρίσκεται σε εξέλιξη το   έργο   «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ   ΚΑΙ   ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ   ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ   ΓΙΑ   ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ   ΤΩΝ   ΠΑΙΔΙΚΩΝ   ΧΑΡΩΝ   ΤΟΥ   ΔΗΜΟΥ   ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ»   είναι προϋπολογισμού   με  179.200   ευρώ   περίπου   και   τα   χρήματα   προέρχονται   εξ ολοκλήρου από δημοτικούς πόρους.

Αφορά σε 35 πιστοποιημένες και σύγχρονες παιδικές χαρές, με ασφαλή και άνετα όργανα και παιχνίδια για τα παιδιά, σε χώρους περιφραγμένους, με βάση όλα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι επίσημα από τον περασμένο Απρίλιο λειτουργεί και η παιδική χαρά στην πλατεία Πούλιου, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό η οποία κατασκευάστηκε στη   μνήμη Ασπασίας   Δ.   Οικονόμου,   κατόπιν   δωρεάς   φίλων   της   οικογένειας   και της Άσπας.

Σε αυτές θα προστεθεί και η παιδική χαρά που θα κατασκευαστεί με δωρεά από την εταιρεία εφόσον η πρόταση εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων.