Δοκιμή ετοιμότητας σε τρομοκρατική επίθεση σε Τρίκαλα, Πίλσεν και Μπιλμπάο

Πόσο καλά προετοιμασμένες είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων; Σε αυτή την ερώτηση θα δοθεί απάντηση με ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, ως μέρος του προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Στόχος της S4AllCities είναι να συμβάλλει στην ασφάλεια σε αυτούς και σε άλλους αστικούς οικισμούς με τη συμμετοχή του Πίλσεν (Τσεχία), του Μπιλμπάο (Ισπανία) και των Τρικάλων (Ελλάδα).

Έρευνα και καινοτομία στην αστική ασφάλεια

Ως πρώτο βήμα, οι εταίροι του έργου συγκεντρώνουν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την αστική ασφάλεια. Θα υποβληθούν σε επεξεργασία χρησιμοποιώντας εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης. Τελικά, αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία αποτελεσματικών σεναρίων στα οποία οι σημαντικοί εταίροι σε αστικές επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεργαστούν.

Στην περίπτωση του Πίλσεν, θα δοκιμαστεί μια κατάσταση τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα με 15.000 άτομα μέσα και κοντά στο κτίριο. Ο στόχος θα είναι να διαμορφωθεί το βέλτιστο σενάριο για ασφαλή έξοδο από το στάδιο. Ένα άλλο σενάριο που θα δοκιμαστεί θα είναι μια προσομοίωση διαρροής επικίνδυνων χημικών ουσιών από το ζυθοποιείο Pilsner Urquell, που βρίσκεται κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Καθώς αναπτύσσεται η λύση, οι εμπειρογνώμονες θα συνδυάσουν ποικίλα δεδομένα και πληροφορίες. Θα χρησιμοποιήσουν ένα δίκτυο 5G καθώς και δεδομένα από drone και από χημικούς αισθητήρες έχοντας βάση και το κυκλοφοριακό μοντέλο της πόλης.

Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, η S4AllCities θα επικεντρωθεί στην ανίχνευση ύποπτης συμπεριφοράς. Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, οι τοπικές αρχές θα μάθουν να αναγνωρίζουν επικίνδυνα αντικείμενα στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως μαχαίρια ή όπλα.

Στόχοι S4AllCities

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αναμένεται να μειώσει την ευπάθεια των δημόσιων χώρων, να μετριάσει τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων, να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού και να δημιουργήσει ισορροπία μεταξύ της βελτίωσης της ασφάλειας, της λειτουργίας των δημόσιων χώρων και της ελευθερίας των πολιτών.

Φυσικά και στο πνεύμα του προγράμματος Horizon 2020, μετά την ολοκλήρωσή του το 2022, τα αποτελέσματα του σχεδίου θα μοιραστούν με άλλους ευρωπαϊκούς εταίρους και πόλεις.

Πηγή: themayor.eu