Διπλή δίνη υδάτων καταγράφηκε για πρώτη φορά

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ παρατήρησαν για πρώτη φορά διπλές δίνες υδάτων ή αλλιώς ρουφήχτρες. Μέχρι τώρα, το ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο δυναμικής των υδάτων υπήρχε μόνο θεωρητικά.

Ενώ οι δαιδαλώδεις δίνες, που μπορούν να εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα στον ωκεανό, δεν είναι ασυνήθιστες, δύο δίνες που ενώνονται και στρέφονται προς αντίθετες κατευθύνσεις ήταν ανήκουστο μέχρι πρότινος. «Οι δίνες στους ωκεανούς σχεδόν πάντοτε κατευθύνονται προς τα δυτικά, αλλά όταν μπλεχτούν μεταξύ τους μπορούν να κινηθούν προς τα ανατολικά και να έχουν δέκα φορές περισσότερη δύναμη, ώστε να μεταφέρουν νερό σε ασυνήθιστες κατευθύνσεις στον ωκεανό», δήλωσε ο Chris Hughes, συγγραφέας και ωκεανογράφος του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

Υπόνοιες ύπαρξης τους υπήρχαν εδώ και δεκαετίες, αν και δεν ήταν επαρκείς σύμφωνα με τους ειδικούς. Μετά από περαιτέρω έρευνα, ο Hughes και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι οι διπλές δίνες δεν είναι τόσο σπάνιες όπως πίστευαν κάποτε. Οι δορυφόροι είχαν καταγράψει εικόνες του φαινομένου εδώ και δεκαετίες, αν και οι επιστήμονες δεν ήξεραν πού να τις αναζητήσουν. Παρόλο που απαιτείται ακόμα μεγάλη έρευνα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να σχηματιστεί μια διπλή δίνη όταν δύο διαφορετικές δίνες συγκρούονται μεταξύ τους στον ωκεανό.Είναι επίσης πιθανό μια διπλή δίνη να προκύπτει ως αποτέλεσμα της τριβής που προκαλείται όταν μια ρουφήχτρα δημιουργείται κοντά στην ακτή. Μετά το σχηματισμό της, μια διπλή δίνη μοιάζει με υποβρύχιο στρόβιλο και μπορεί να αντέξει για έως και έξι μήνες.

Λόγω του μεγέθους και της ταχύτητάς τους, οι ρουφήχτρες μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικολογία των ωκεανών. «Αυτές οι συνδεδεμένες, ταχέως μεταβαλλόμενες δίνες θα μπορούσαν να «απορροφήσουν» τα μικρά θαλάσσια πλάσματα και να τα μεταφέρουν με μεγάλη ταχύτητα και για μεγάλες αποστάσεις στον ωκεανό», δήλωσε ο Hughes.

πηγή :http://perierga.gr/2017/12/dipli-dini-ydaton-katagrafike-gia-proti-fora/