Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων: Από το 1958 «ταξιδεύει» τους Τρικαλινούς στον κόσμο της γνώσης

 

Η μυρωδιά του χαρτιού, οι ατελείωτοι τόμοι βιβλίων, οι λέξεις και τα γράμματα λες και διαχέονται στον αέρα… Μόλις ανοίγει η πόρτα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων θαρρείς πως ανοίγεται ένας νέος κόσμος μπροστά σου. Πίσω σου κλείνεις τον κόσμο τον πραγματικό και εισέρχεσαι σε έναν άλλο, εκείνο της γνώσης, της μάθησης, της φαντασίας. Δεν υπάρχει καλύτερο στέκι στην πόλη για τους βιβλιόφιλους Τρικαλινούς οι οποίοι εντός του χώρου της βιβλιοθήκης απομονώνονται στο κόσμο του βιβλίου. Άλλοτε αναζητώντας κάποια πληροφορία, άλλοτε απλά αναζητώντας μία γωνιά απομόνωσης κι ανάγνωσης. Οι βιβλιόφιλοι κι ενίοτε βιβλιοφάγοι έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας. Η βιβλιοθήκη είναι ο χώρος που αγαπούν, σέβονται και τον επισκέπτονται συχνά.Της Βιβής Μαργαρίτη

Καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων «ταξιδεύει» τους Τρικαλινούς αναγνώστες. Ένα όμορφο ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 61 χρόνια και συγκεκριμένα το 1958- και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα οδηγώντας παιδιά, εφήβους, αλλά κι ενήλικες Τρικαλινούς στον κόσμο της γνώσης και της μάθησης.

Μάλιστα, χρόνο με το χρόνο οι αναγνώστες αυξάνονται αποδεικνύοντας ότι αντίθετα με τα όσα κατά καιρούς ακούγονται και λέγονται οι Τρικαλινοί διαβάζουν. Βάσει των στατιστικών στοιχείων σε έναν πληθυσμό περίπου 82.000 με 22.574 μέλη, προκύπτει πως ένας στους τέσσερις Τρικαλινούς είναι μέλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων!

Ειδικά, με την οικονομική κρίση που η αγορά ενός βιβλίου θεωρείται πολυτέλεια, ή εν πάσει περιπτώσει οι βιβλιόφιλοι δεν μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα που διέθεταν στο παρελθόν για την αγορά ενός βιβλίου, η βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, αποτελεί μία από τις εναλλακτικές λύσεις.

Τα στοιχεία

Ενδεικτικά της αγάπης των Τρικαλινών για τη δημοτική βιβλιοθήκη αποτελούν τα στατιστικά στοιχεία για το 2018 τα οποία έχουν ως ακολούθως:

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2018 προστέθηκαν 1741 και ειδικότερα 837 νέοι τίτλοι βιβλίων από αγορά, 1.455 νέοι τίτλοι βιβλίων από 158 δωρεές εκ των οποίων οι 904 εισήχθησαν στη Δ.Β.Τ. και οι 551 παραδόθηκαν σε φορείς (π.χ. Α΄/θμια & Β΄/θμια Εκπ/ση, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων κ,α.).

Εν συντομία ο συνολικός αριθμός βιβλίων που διαθέτει σήμερα η δημοτική βιβλιοθήκη ανέρχεται σε 51.726 κι ο αριθμός των μελών της σε 22.574 συνολικά εκ των οποίων τα 606 είναι νέα (2018).

Από το 1958

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων λειτουργεί από το 1958, στεγασμένη αρχικά στο κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου κι από το 1992 στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων. Είναι τομέας του τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας -Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων. Σύμφωνα με το μανιφέστο της UNESCO, είναι ένας δημοκρατικός θεσμός μάθησης, παιδείας και πληροφόρησης. Είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος, όπου φυλάσσεται η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας και σκέψης του ανθρώπου, στον οποίο ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση.

Τμήματα

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων λειτουργούν τα ακόλουθα τμήματα:

Κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής, ενώ τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων επιχειρεί ένα άνοιγμα προς την κοινωνία. Έχει αποκτήσει ζωή, επέλεξε την εξωστρέφεια και τη γνωριμία με το κοινό μέσα από δεκάδες δραστηριότητες και δράσεις. Στις καλοκαιρινές δράσεις της συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά, έφηβοι κι ενήλικες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το χειμερινό πρόγραμμα δράσεων.

 (Πληροφορίες στο τηλ.: 24313/ 53564-65, Εmail: librarytrik@yahoo.gr, Ιστοσελίδα: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ                   http://librarytrikala.wordpress.com)

Δημοσιευμένο στην ΈΡΕΥΝΑ