Δημοτική βιβλιοθήκη Τρικάλων: 58 χρόνια, 21.413 μέλη, 49.075 βιβλία, 1 υπέροχο ταξίδι στη γνώση

5.000 αναγνώστες  έχουν προστεθεί στη λίστα της τα τελευταία 6 χρόνια

Η μυρωδιά του χαρτιού, οι ατελείωτοι τόμοι βιβλίων, οι λέξεις και τα γράμματα λες και διαχέονται στον αέρα… Μόλις ανοίγει η πόρτα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης θαρρείς πως ανοίγεται ένας νέος κόσμος μπροστά σου. Πίσω σου κλείνεις τον κόσμο τον πραγματικό και εισέρχεσαι σε έναν άλλο, εκείνο της γνώσης, της μάθησης, της φαντασίας. Δεν υπάρχει καλύτερο στέκι στην πόλη για τους βιβλιόφιλους Τρικαλινούς οι οποίοι εντός του χώρου της βιβλιοθήκης απομονώνονται στο κόσμο του βιβλίου. Άλλοτε αναζητώντας κάποια πληροφορία, άλλοτε απλά αναζητώντας μία γωνιά απομόνωσης κι ανάγνωσης.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων προσφέρει καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο της γνώσης. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 1959 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα οδηγώντας παιδιά, εφήβους, αλλά κι ενήλικες Τρικαλινούς στον κόσμο της γνώσης και της μάθησης.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων λειτουργεί από το 1959, στεγασμένη αρχικά στο κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου κι από το 1992 στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων. Είναι τομέας του τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας -Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων. Σύμφωνα με το μανιφέστο της UNESCO, είναι ένας δημοκρατικός θεσμός μάθησης, παιδείας και πληροφόρησης. Είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος, όπου φυλάσσεται η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας και σκέψης του ανθρώπου, στον οποίο ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση.

Κώδικες επικοινωνίας

Οι βιβλιόφιλοι κι ενίοτε βιβλιοφάγοι έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας. Η βιβλιοθήκη είναι ο χώρος που αγαπούν, σέβονται και τον επισκέπτονται συχνά. Μάλιστα, χρόνο με το χρόνο οι αναγνώστες αυξάνονται αποδεικνύοντας ότι αντίθετα με τα όσα κατά καιρούς ακούγονται και λέγονται οι Τρικαλινοί διαβάζουν. Ειδικά, με την οικονομική κρίση που η αγορά ενός βιβλίου θεωρείται πολυτέλεια, ή εν πάσει περιπτώσει οι βιβλιόφιλοι δεν μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα που διέθεταν στο παρελθόν για την αγορά ενός βιβλίου, η βιβλιοθήκη αποτελεί μία από τις εναλλακτικές λύσεις.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη σε αριθμούς

Ο αριθμός των μελών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2016 τα μέλη της αυξήθηκαν κατά 705 με το σύνολο των μελών της να ανέρχεται σε 19.951 (τα στατιστικά αναφέρονται στο 2016). Ο συνολικός αριθμός των πολιτών που χρησιμοποίησαν το υλικό και τα μέσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το 2016 ανήλθαν σε  43.307.

Τα βιβλία της συλλογής που δανείστηκαν ανέρχονται σε 39.595. Επίσης,  12.951 άτομα χρησιμοποίησαν το αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για μελέτη και έρευνα.

Επιπλέον, ο αριθμός των μαθητών που επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη έπειτα από προκαθορισμένο ραντεβού ανήλθαν σε 1.167.

Το 2016 προστέθηκαν στη συλλογή της Βιβλιοθήκης συνολικά, 1.602 τίτλοι από δωρεές πολιτών, οργανισμών, ιδρυμάτων, συγγραφέων κι αγορά.

Τμήματα

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων λειτουργούν τα ακόλουθα τμήματα: