Δημήτρης Παζαΐτης: Ασφαλές, πόσιμο κι εξαιρετικής ποιότητας το νερό της πόλης των Τρικάλων

«Λόγω της κρίσης παρατηρείται μία μικρή περιστολή στην κατανάλωση» αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ σε συνέντευξη που μας παραχώρησε

Ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλές περιοχές που δεν διαθέτουν δίκτυο ακαθάρτων

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Τρικάλων συστάθηκε το 1981. Είναι  Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή χαρακτήρα και διέπεται ως προς την διοίκηση, οργάνωση, εκτέλεση, λειτουργία και συντήρηση των έργων της αρμοδιότητάς της καθώς και τις πηγές χρηματοδότησής της από τις διατάξεις του Ν. 1069/80 και του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό και το καταστατικό της Δ.Ε.Υ.Α. Τρικάλων, το αντικείμενο δραστηριότητάς της είναι: Η άσκηση πάσης φύσεως δραστηριότητας του τομέα ύδρευσης κι αποχέτευσης, η οργάνωση, διοίκηση, εκτέλεση και λειτουργία των έργων της αρμοδιότητάς της, η συντήρηση των έργων ύδρευσης – αποχέτευσης, η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή έργων της αρμοδιότητάς της, η παροχή καλύτερης παροχής υπηρεσίας προς τους πελάτες – καταναλωτές.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

36 ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυσή της η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης κι Αποχέτευσης εξακολουθεί να αποτελεί κυρίαρχη επιχείρηση του Δήμου Τρικκαίων. Συνομιλήσαμε με το σημερινό πρόεδρό της Δημήτρη Παζαΐτη ο οποίος μας εξέθεσε την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, μας είπε για τις προτεραιότητες και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κουβέντα μας επεκτάθηκε και γύρω από άλλα θέματα, όπως η  δυσκολία που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί Τρικαλινοί για την εξόφληση των λογαριασμών, ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που προσπαθούν, στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας, να περιορίσουν την κατανάλωση.

Όσο για το αν το Τρικαλινό νερό είναι καθαρό νερό; Ο κ. Παζαΐτης μας προτρέπει να το πίνουμε άφοβα, αφού είναι καλής ποιότητας.

-κ. Παζαΐτη εδώ και λίγο καιρό έχετε αναλάβει πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης κι Αποχέτευσης Τρικάλων. Είναι ένα δύσκολο πόστο;

-Υπεύθυνο πόστο. Για να πετύχεις χρειάζεται συνεργασία με το Δ.Σ. τους Διευθυντές και το προσωπικό της επιχείρησης και σωστή επαφή με τον κόσμο. Το νερό είναι βασικό στοιχείο της ζωής και πρέπει να εξασφαλίζεται καθημερινά.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ;

-Ιεράρχηση μέτρων, σωστές επενδύσεις, πλήρης έλεγχος της ποσότητας νερού που διατίθεται και καταναλώνεται, ποιότητα του νερού, επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης κι αποχέτευσης, κοινωνική πολιτική ευπαθών ομάδων, το επίπεδο υπηρεσιών πόλης και κοινοτήτων να πλησιάσει με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

«Πολύ πιθανόν στο μέλλον να υλοποιήσουν την ιδέα κι άλλοι Δήμοι αλλά θα πρέπει να έχουν την ανάλογη ποιότητα νερού»

-Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα;

-Υπάρχει σημαντικό πρόγραμμα έργων-μελετών συνεχιζόμενο και νέο. Ενδεικτικά σας αναφέρω την αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού με χαλυβδοσωλήνα στην Ντάπια, τον τροφοδοτικό αγωγό προς Κρηνίτσα-Παλαιόπυργο (ΕΣΠΑ), τη βελτίωση υδροδότησης της τοπικής κοινότητας Γενεσίου (ΕΣΠΑ), τις τμηματικές επεκτάσεις του δικτύου ομβρίων κι ακαθάρτων σε διάφορα σημεία της πόλης και συνοικίες, το  δίκτυο ακαθάρτων Ριζαριού, το δίκτυο αποχέτευσης (Δυτικό Τμήμα) Σωτήρας, Περιφράξεις Αντλιοστασίων, συντήρηση υδατόπυργων, αποκατάσταση οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων σε έργα που έχουμε κάνει κ.α.

-Είναι μία εύρωστη δημοτική επιχείρηση; Ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα οικονομικά της;

-Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας μπορούμε κι εκτελούμε τα έργα που έχουμε εξαγγείλει.

-Καθαρό νερό το τρικαλινό νερό;

Ασφαλές και πόσιμο και η ποιότητα εξαιρετική. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι οι γεωτρήσεις βρίσκονται κυρίως δυτικά της πόλης, σε βάθος άνω των 150 μέτρων κι ως Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης κι Αποχέτευσης έχουμε λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να εξασφαλίζουμε την καλύτερη ποιότητα νερού.

-Πριν λίγες μέρες ξεκινήσατε μία καμπάνια… Ποιος ο στόχος της; Μπορούμε να πίνουμε άφοβα νερό στα Τρίκαλα;

-Δεν πρόκειται για καμπάνια, αλλά για μία προωθητική κίνηση της ΔΕΥΑΤ με στόχο να τονιστεί η καλή ποιότητα του νερού. Εν όψει θέρους αποφασίσαμε τη δημόσια διάθεσή του σε σημεία που συγκεντρώνεται κόσμος όπου θα τοποθετηθούν ψύκτες που θα παρέχουν δροσερό πόσιμο νερό.

-Σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν ψύκτες;

-Οι θέσεις που επιλέχθηκαν είναι φυσικά δημοτικοί χώροι. Στο Δημαρχείο, στο ΚΕΠ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Πνευματικό Κέντρο, στο Μουσείο Τσιτσάνη, στους χώρους της ΔΕΥΑΤ, στο αμαξοστάσιο, στη Διεύθυνση Πρασίνου. Αργότερα, ίσως προμηθεύσουμε και σε ορισμένους άλλους χώρους γιατί μας το έχουν ζητήσει.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι έκανε εντύπωση η κίνηση  αυτή. Μάλιστα κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Δημαρχείο με θέμα «Ποταμοί της Πόλης, ζωής ευεργέτες-Σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης» εκπρόσωποι άλλων Δήμων που είδαν το γυάλινο μπουκάλι της ΔΕΥΑΤ μας έδωσαν τα εύσημα και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με την ιδέα προώθησης της καταλληλότητας του νερού από τη ΔΕΥΑΤ. Πολύ πιθανόν στο μέλλον να υλοποιήσουν την ιδέα κι άλλοι Δήμοι αλλά θα πρέπει να έχουν την ανάλογη ποιότητα νερού.

«Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας μπορούμε κι εκτελούμε τα έργα που έχουμε εξαγγείλει»

-Τρικαλινό νερό σε γυάλινο μπουκάλι; Σκοπεύετε να το πουλάτε;

-Ναι, Τρικαλινό νερό σε μπουκάλι αλλά όχι εμπορεύσιμο. Με την προωθητική κίνηση θέλουμε απλά να τονίσουμε την καλή ποιότητα του νερού. Δεν εμφιαλώνουμε νερό βρύσης, ούτε το πουλάμε. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Εν ολίγοις, δεν γινόμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τις αντίστοιχες επιχειρήσεις εμφιάλωσης και πώλησης νερού.

-Οι Τρικαλινοί πληρώνουν ακριβά το νερό;

-Οι τιμές είναι σε λογικά πλαίσια, αντίστοιχες με περιοχές με τις ίδιες ιδιαιτερότητες.

-Πόσο έχει επηρεάσει  η κρίση τους Τρικαλινούς καταναλωτές; Παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης;

-Οφείλω να ομολογήσω ότι παρατηρείται μία μικρή περιστολή στην κατανάλωση και είναι φυσικό επόμενο.

-Υπάρχουν πολλοί Τρικαλινοί οι οποίοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους;

-Με τη συνεχιζόμενη κρίση να πλήττει διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι λογικό η εξόφληση λογαριασμών στην ώρα της να είναι δύσκολη.

-Πότε η ΔΕΥΑΤ προχωρά σε διακοπή της παροχής;

-Διακοπή της υδροδότησης γίνεται με την πάροδο δύο μηνών. Εάν ο καταναλωτής δείξει ενδιαφέρον και καλή διάθεση δεν πρόκειται να κοπεί η παροχή. Γίνονται διευκολύνσεις και διακανονισμός οφειλών.

-Υπάρχει πρόβλεψη για ευπαθείς ομάδες;

-Φυσικά. ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, άτομα ενταγμένα στο κοινωνικό πρόγραμμα ΤΕΒΑ του Δήμου εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης κι Αποχέτευσης Τρικάλων. Στη σκέψη μας είναι να εντάξουμε κι άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

-Τι ποσοστό καλύπτει η ύδρευση και τι η αποχέτευση;

-Στην ύδρευση το ποσοστό ανέρχεται πάνω από το 95%. Αυτό σημαίνει ότι όλη η πόλη σχεδόν, καλύπτεται από δίκτυο. Στην αποχέτευση το ποσοστό ανέρχεται σε 75%, υπάρχουν ωστόσο, περιοχές που δεν διαθέτουν δίκτυο. Τέτοιες περιοχές είναι η περιοχή μετά τη γέφυρα στην οδό Καρδίτσης, ο Πυργετός, το Φλαμούλι, το Φλαμουλάκι, οι Καρυές, τα Αμπελάκια, το Λογγάκι… Υπάρχουν έτοιμες μελέτες για το υπόλοιπο τμήμα. Εκείνο που προσπαθούμε είναι να εντάξουμε τις περιοχές αυτές σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΥΑΤ θα προσπαθήσει να επεκτείνει το δίκτυο, κομμάτι-κομμάτι ακόμη και με ίδιους πόρους.

«Με τη συνεχιζόμενη κρίση να πλήττει διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι λογικό η εξόφληση λογαριασμών στην ώρα της να είναι δύσκολη»

-Προσφάτως δημοπρατήθηκε το έργο κατασκευής δικτύου ακαθάρτων στη Σωτήρα. Ήταν κι αυτή η περιοχή σε εκείνες που δεν έχουν δίκτυο ακαθάρτων;

– Ναι ο οικισμός της Σωτήρας δεν διαθέτει δίκτυο και η ΔΕΥΑΤ υλοποιεί τις διαδικασίες για να κατασκευαστεί και να είναι σύγχρονος ο οικισμός. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους.  Σε πρώτη φάση  του έργου που έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ (δημοπρατήθηκε με υψηλό ποσοστό έκπτωσης) αφορά στο δυτικό τμήμα του οικισμού, όπου η αποχέτευση των ακαθάρτων πραγματοποιείται μέσα σε απλούς απορροφητικούς βόθρους. Κάτι που προφανώς και δεν είναι παραδεκτό. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων. Μέσω αυτού, τα λύματα θα αποχετεύονται και θα διατίθενται με ασφάλεια στο περιβάλλον, για λόγους δημόσιας υγείας.  Η ΔΕΥΑΤ, στη συνέχεια θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και στο ανατολικό τμήμα του οικισμού, ολοκληρώνοντας μια αναγκαία, χρόνια παρέμβαση.

-Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας στο πλαίσιο της συνέντευξης μας αναφέρατε ότι η ΔΕΥΑΤ έχει ξεκινήσει πιλοτικά την εφαρμογή του Υδατικού Ισοζυγίου; Περί τίνος πρόκειται;

– Το Υδατικό Ισοζύγιο είναι απαραίτητο εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου ύδρευσης. Είναι η μέτρηση που γίνεται από την πηγή ως τον καταναλωτή: Μέσω αυτού γίνεται ο έλεγχος της ποσότητας που διατίθεται και της ποσότητας που νερού που καταναλώνεται.

Η ΔΕΥΑΤ έχει ξεκινήσει πιλοτικά το Υδατικό Ισοζύγιο με εφαρμογή σε συνοικίες κι επίκειται εφαρμογή στο σύνολο της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΤ θα είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο νερό καταναλώνεται κι αν αυτή η ποσότητα καταλήγει να τιμολογείται ή όχι. Οπότε θα αποφεύγεται η κατασπατάληση του νερού.

-Πόσοι υπάλληλοι απασχολούνται στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης κι Αποχέτευσης Τρικάλων;

-Η ΔΕΥΑΤ απασχολεί 58 άτομα συνολικά. Όπως καταλαβαίνετε ο αριθμός είναι πολύ μικρός για ένα Δήμο που με τον Καλλικράτη γιγαντώθηκε. Παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σε αυτά τα 58 άτομα προσθέστε και 15 περίπου άτομα τα οποία απασχολούνται με 8μηνες συμβάσεις. Ήδη έχουμε ζητήσει μόνιμο προσωπικό 28 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων  προκειμένου να καλύψουμε τις υπάρχουσες ανάγκες. Περιμένουμε απάντηση.