Δημήτρης Παπαστεργίου: «Θέλω στο τέλος της θητείας μου τα Τρίκαλα να έχουν γίνει ένας σύγχρονος, ασφαλής, ανοιχτός Δήμος στον οποίο θα χαίρεσαι να ζεις»

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αποδείχθηκε ότι ήρθε για να μείνει στην ηγεσία του Δήμου Τρικκαίων. Ένας νέος άνθρωπος που μετά από μία τετραετία στο τιμόνι του Δήμου όχι μόνο δεν είχε φθορά αλλά επανεκλέχθηκε πανηγυρικά Δήμαρχος Τρικκαίων με μία καθαρή νίκη που ανανέωσε εκ νέου τη θητεία του με το εντυπωσιακό 57% από την πρώτη Κυριακή. Κάποιοι λένε ότι έχει… «άστρο» και πως η πολιτική του σταδιοδρομία δεν θα σταματήσει με τον τίτλο του Δημάρχου Τρικκαίων. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο με όρεξη και διάθεση για προσφορά. Ο πήχης έχει μπει ψηλά κι ο ίδιος θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του προκειμένου να φανεί αντάξιος τον προσδοκιών των Τρικαλινών πολιτών που τον στήριξαν με την ψήφο τους. Ζητήσαμε από τον πρώτο πολίτη της πόλης να μας κάνει την τιμή να ανοίξει τον κύκλο των συνεντεύξεων που θα παρουσιάσουμε τη σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Με αφορμή αυτό είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την επανεκλογή του και τα άμεσα σχέδιά του.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-κ. Παπαστεργίου, μία νέα θητεία βρίσκεται στο ξεκίνημά της… Είσαστε έτοιμοι;

-Είμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας τετραετίας, η οποία θεωρώ πως θα είναι μία πιο εύκολη τετραετία για εμάς και πιο παραγωγική για το Δήμο.

«Η τρικαλινή κοινωνία, παρά τα προβλήματα, τα λάθη και τις πιθανές παραλείψεις μας, αποδέχτηκε το βασικό μας επιχείρημα ότι τρέξαμε, αγωνιστήκαμε και παλέψαμε, με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που είχαμε. Και δεν αράξαμε»

 -Αλήθεια περιμένατε ότι θα επανεκλεγείτε από την πρώτη Κυριακή με τόσο μεγάλο ποσοστό;

-Το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρώ πως ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η τρικαλινή κοινωνία, παρά τα προβλήματα, τα λάθη και τις πιθανές παραλείψεις μας, αποδέχτηκε το βασικό μας επιχείρημα ότι τρέξαμε, αγωνιστήκαμε και παλέψαμε, με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που είχαμε. Και δεν αράξαμε. Και ήταν ένα απολύτως προβλέψιμο αποτέλεσμα, αποτέλεσμα που είχαν βγάλει -τουλάχιστον για εμάς- και οι δύο σοβαρές δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει σε επίπεδο Δήμου τον Φεβρουάριο και τον Μάιο.

Κινηθήκαμε σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη αναζητώντας πόρους. Κάναμε τα Τρίκαλα γνωστά. Και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται τόσο στις δικές μας προσπάθειες όσο και στην Τρικαλινή κοινωνία. Μια κοινωνία προοδευτική, μια κοινωνία που ζητά την αλλαγή και είναι διατεθειμένη να αλλάξει, αρκεί να πειστεί για το ειλικρινές των προθέσεών μας.

-Η πρώτη θητεία ήταν μία θητεία όπου υλοποιήθηκαν πολλά συνεχιζόμενα έργα. Σε αυτή τη θητεία θα έχετε τη δυνατότητα ως δημοτική αρχή να αναπτύξετε πλήρως τα δικά σας σχέδια. Το 57% δημιουργεί υψηλές προσδοκίες. Ο πήχης μπήκε εξαιρετικά ψηλά…Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζετε;

-Σκεφτείτε ότι έχουμε ήδη ωριμάσει και εντάξει σε χρηματοδοτήσεις, έργα πάνω από 80 εκ. ευρώ με σημαντικότερα τα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, δηλαδή την Κεντρική πλατεία και την πλατεία Εθν. Αντίστασης, το ποτάμι, την οδό Καρδίτσης αλλά και τους χώρους πολιτισμού στις αποθήκες του ΟΣΕ, το Λαογραφικό Μουσείο, τη λαϊκή αγορά, την πισίνα στο πάρκο του Αη Γιώργη, τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, την ενεργειακή αναβάθμιση του 5ου Δημοτικού και του Κλειστού της Κατσιμήδου, καθώς και αρκετά ακόμη.

Στα λιγότερο εμβληματικά αλλά εξαιρετικά σημαντικά περιλαμβάνονται τα έργα βελτίωσης της καθημερινότητας και κυρίως η βελτίωση της καθαριότητας.

Όπως είπα και στην ομιλία μας στην τελετή ορκωμοσίας, έχω βάλει στόχο να γίνουμε πρωταθλητές της ανακύκλωσης και να ξεκινήσουμε πρωτοβουλίες για τον περιορισμό χρήσης του πλαστικού.

Αν δεν έχουμε λάβει ακόμη τα αγωνιώδη μηνύματα που μας στέλνει η ίδια η φύση σε σχέση με το περιβάλλον, τότε δεν έχουμε μέλλον.

«Το μέλλον της διοίκησης στην Ελλάδα πρέπει να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε ότι πρέπει να αποκεντρώσουμε το κράτος, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε τις ζωές μας να αλλάζουν»

-Ποιο επιθυμείτε να είναι το έργο που θα αφήσει τη σφραγίδα της παρούσας δημοτικής αρχής;

-Δεν θα απαντήσω με τον αναμενόμενο τρόπο, δηλαδή να τελειώσω αυτό το έργο, να προχωρήσω το άλλο. Ούτως ή άλλως πολλά και σημαντικά έργα έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους. Θέλω στο τέλος της θητείας μου τα Τρίκαλα να έχουν γίνει ένας σύγχρονος, ασφαλής, ανοιχτός Δήμος στον οποίο θα χαίρεσαι να ζεις. Και παράλληλα ένας Δήμος στον οποίο θα επιστρέφουν νέοι άνθρωποι, έχοντας περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες σε  σχέση με σήμερα. Γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να μετράμε το έργο μας όχι μόνο ε τα τετραγωνικά ης ασφάλτου και των πλακοστρώσεων αλλά και με τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργούμε στην πραγματική οικονομία.

-Για ποιο από τα έργα που έχουν γίνει από την δική σας δημοτική αρχή νιώθετε περήφανός;

Υπάρχουν πολλά έργα και πρωτοβουλίες για τα οποία νοιώθω περήφανος. Η εντυπωσιακή βελτίωση των οικονομικών μας, οι βελτιώσεις στους αθλητικούς χώρους, τα έργα στο Μουσείο Τσιτσάνη και το Πάρκο Ματσόπουλου, τα νέα πάρκα στο νησάκι του Μύλου και τη Σωτήρα, αλλά και  πρωτοβουλίες όπως η διαχείριση του προσφυγικού και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αποτελούν μερικές από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις μας στην κοινωνία. Παρεμβάσεις που έκαναν αίσθηση, παρεμβάσεις που -ειδικά για τον αντικαπνιστικό- αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την Ελληνική επικράτεια. Και όλα αυτά -επαναλαμβάνω πως- έγιναν με τη συνδρομή, στήριξη και ώθηση της Τρικαλινής κοινωνίας για την οποία θα νοιώθω πάντα ευγνώμων.

-Η Αυτοδιοίκηση έχει μέλλον; Μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο;

-Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για την Αυτοδιοίκηση σήμερα. Το εγχείρημά μας κινητοποίησε νέες δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα. Ομάδες νέων ανθρώπων που αποφάσισαν και αυτοί να βγούνε μπροστά και να ασχοληθούν με τα κοινά, με τις πόλεις και τα χωριά τους. Γιατί το μέλλον της διοίκησης στην Ελλάδα πρέπει να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε ότι πρέπει να αποκεντρώσουμε το κράτος, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε τις ζωές μας να αλλάζουν. Το έχω ξαναπεί ότι το σημερινό μοντέλο διοίκησης έχει αποτύχει. Πολλά επίπεδα διοίκησης χωρίς ξεκάθαρες αρμοδιότητες, πολυνομία, πληροφοριακά συστήματα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Παρόλα αυτά θεωρώ πως τώρα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να απαλλαγούμε από όλα αυτά. Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, η κεντρική ευθύνη για όλα τα ψηφιακά έργα του Δημοσίου από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και άνθρωποι με γνώση του αντικειμένου σε καίρια πόστα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και σε αυτή την αλλαγή, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις.

«Η διεκδίκηση της προεδρίας της ΚΕΔΕ με έναν συνδυασμό στον οποίο θα συμμετέχουν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, ναι, είναι στις άμεσες σκέψεις μου»

-Πως σας φαίνεται η σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου;

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θεωρώ πως είναι καλό.  Με ακόμη περισσότερους νέους ανθρώπους, ανθρώπους που ασχολήθηκαν με τα κοινά από αγάπη και διάθεση προσφοράς. Σε αυτό, σοφά πράττοντας, ο Τρικαλινός λαός δεν έστειλε εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, απαλλάσσοντάς μας από τον αναγκαζόμαστε να ακούμε μέσα στο ΔΣ, ρητορική μίσους.

Παρότι το ποσοστό που πήραμε, μας δίνει τη δυνατότητα να διοικήσουμε αυτοδύναμα, παραμένουμε ανοιχτοί σε συνεργασίες για το καλό του Δήμου. Προφανώς δυο και τρεις απόψεις, είναι καλύτερες από μία!

-ΚΕΔΕ: Πολλοί σας θεωρούν φαβορί για την προεδρία…

-Η ΚΕΔΕ αποτελεί το κορυφαίο όργανο αυτοδιοίκησης της χώρας, εκπροσωπώντας το πιο ζωντανό κύτταρο της διοίκησης που είναι οι Δήμοι. Η προώθηση αιτημάτων των Δήμων, η αλλαγή πλεύσης προς μία σύγχρονη, ανοιχτή στην κοινωνία και την καινοτομία αυτοδιοίκηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάποιες από τις βασικές επιδιώξεις των Δήμων σήμερα και θα είναι τιμή μου αν μπορέσω να τις προωθήσω. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα δεκάδες Δήμοι αλλά και δημοτικοί συνδυασμοί βρέθηκαν στα Τρίκαλα, ανταλλάξαμε απόψεις και ανησυχίες, δεσμευτήκαμε να τρέξουμε μαζί για να βελτιώσουμε την εικόνα των Δήμων μας. Η διεκδίκηση της προεδρίας της ΚΕΔΕ με έναν συνδυασμό στον οποίο θα συμμετέχουν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, ναι, είναι στις άμεσες σκέψεις μου.