Μια δημιουργική και πολύχρωμη γιορτή – αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μαΐου 2025, από το ΚΔΑΠ «Το Φρούριο» του Δήμου Τρικκαίων, σηματοδοτώντας με ουσιαστικό τρόπο την ολοκλήρωση της φετινής διδακτικής χρονιάς.
Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στην «Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας», που θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Απριλίου, στο τέλος της εβδομάδας δημιουργικότητας και καινοτομίας, η οποία ξεκινά στις 15 Απριλίου με την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης – ημερομηνία γέννησης του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων «Δωρόθεος Σχολάριος» και είχε στο επίκεντρό της την έκφραση, τη συνεργασία, την καινοτομία και τη χαρά της συμμετοχής.
Χαιρετισμό απηύθυναν, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Δήμητρα Νάτσινα και η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Έφη Λεβέντη. Η κ. Νάτσινα τόνισε τη σημασία που δίνει ο Δήμος Τρικκαίων στην τρικαλινή οικογένεια, στηρίζοντας ποικίλες δράσεις, δραστηριότητες και προγράμματα και ειδικά τα ΚΔΑΠ, που αποτελούν έναν πραγματικό χώρο δημιουργικής απασχόλησης, με ορατά αποτελέσματα. Η κ. Λεβέντη στάθηκε στην αξία των δράσεων που υλοποιούνται στα ΚΔΑΠ, αναφερόμενη στις δράσεις του συγκεκριμένου Κέντρου.
Παρέστη επίσης, η προϊσταμένη του Τμήματος Φροντίδας Παιδικής Ηλικίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Ράνια Ζαλαβρά.
«Κυψέλη δημιουργίας»
Γονείς, συγγενείς και φίλοι των παιδιών ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα του ΚΔΑΠ, στηρίζοντας έμπρακτα την παιδαγωγική του αποστολή. Όπως, τόνισε η υπεύθυνη της δομής, κ. Μαρία Παλάβρα «με αυτό το αφιέρωμα δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά κατά ηλικιακές ομάδες να αναπτύξουν την εκφραστικότητά τους, την κριτική σκέψη, την παρατήρηση, τον προβληματισμό και τις προκλήσεις με ποικίλους τρόπους. Καθ’ όλη τη διδακτική χρονιά, η δομή “μεταμορφώθηκε” σε μια “κυψέλη” δημιουργίας, με στόχο να προαχθεί η Τέχνη, ο πολιτισμός, η μουσική, ο χορός, το παιχνίδι, οι κατασκευές, η τεχνολογία και τελικά η συνεργασία. Καθώς η Τέχνη, όταν συναντά τον άνθρωπο γίνεται η πιο ηχηρή φωνή».
Καλλιτεχνικές και κινητικές δράσεις
Το πρώτο μέρος της γιορτής, του οποίου την παρουσίαση και συντονισμό του προγράμματος ανέλαβε η καθηγήτρια Πληροφορικής και Ρομποτικής κ. Χριστίνα Μητσιάδη, περιλάμβανε στη σκηνή ποικιλία καλλιτεχνικών και κινητικών δράσεων. Στο ανοιξιάτικο σκηνικό, που επιμελήθηκε η κ. Μαρία Παλάβρα, με τη συνεργατική συμμετοχή των παιδιών σε ομάδες εργασίας, με τίτλο: «Η φύση την Άνοιξη είναι η παιδική χαρά των παιδιών». Έτσι, η σκηνή μεταμορφώθηκε σε έναν «φανταστικό κήπο του Μάη» και φιλοξένησε ποιήματα, χορούς και τραγούδια.
Το καλωσόρισμα έγινε με το ποίημα «Ανοιξιάτικο Καλωσόρισμα», δημιουργία της ομάδας δημιουργικής γραφής, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Χριστίνας Κουτσού. Η εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής κ. Ντίνα Οικονομίδου, μαζί με τους μαθητές, παρουσίασε δύο χορογραφίες: η πρώτη βασίστηκε σε μουσική και ποίηση με τίτλο «Γεια σου κύριε Μενεξέ», με αναφορά στην έλευση της Άνοιξης και συνοδεία ποιήματος του Οδυσσέα Ελύτη. Η δεύτερη χορογραφία παρουσιάστηκε με μπάλες και στεφάνια, υπό τους ήχους του Μάνου Χατζιδάκι, μεταφέροντας στο κοινό την ομορφιά και το συναίσθημα της παιδικής ηλικίας.
Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν και η παρουσίαση παιχνιδιών δεξιοτήτων με μαντήλια, τα οποία δημιούργησαν τα παιδιά με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής κ. Μαρίας Ψύχου και κ. Μαρίας Μανιώτη. Τα παιχνίδια ανέδειξαν τη σημασία της συνεργασίας και της κριτικής σκέψης μέσα από τη χαρά της συμμετοχής.
Μουσική
Ακολούθησε η μουσική ενότητα της εκδήλωσης, με τη συμμετοχή μαθητών του μαθήματος κιθάρας και του τμήματος μουσικών παιχνιδιών, υπό την καθοδήγηση του μουσικού κ. Νίκου Πουλιανίτη. Οι μαθητές παρουσίασαν έργα που μελέτησαν όλη τη χρονιά, ενώ οι τελειόφοιτοι της ΣΤ΄ τάξης αποχαιρέτησαν τη δομή με συγκίνηση, κλείνοντας έναν σημαντικό κύκλο μάθησης και δημιουργίας. Η μουσική ενότητα ανέδειξε τη βαθιά και ουσιαστική σχέση που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στους μαθητές και τους δασκάλους τους.
Το κλείσιμο του πρώτου μέρους της γιορτής ολοκληρώθηκε με την ξεχωριστή χορογραφία και των χαιρετισμό όλων των παιδιών με την καθοδήγηση της κ. Ντίνας Οικονομίδου, φορώντας τα καπέλα – δώρα.
Ρομποτική και Ντα Βίντσι
Στο δεύτερο μέρος της Γιορτής, η καθηγήτρια Πληροφορικής και Ρομποτικής κ. Χριστίνα Μητσιάδη καθοδήγησε τους μαθητές σε μια διαδραστική έκθεση ρομποτικής βασισμένη στα έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Τα παιδιά κλήθηκαν να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της ρομποτικής προχωρώντας στην κατασκευή ρομποτικών μηχανών εμπνευσμένων από σχέδια και αναπαραστάσεις ιστορικών μηχανών του μεγάλου οραματιστή, αλλά και άλλων εφευρέσεων μέσα στα πλαίσια της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Μέσα από αυτή τη δημιουργική προσέγγιση τα παιδιά πειραματίστηκαν και ανακάλυψαν πως η φαντασία μπορεί να γίνει τεχνολογία.
Εικαστική έκθεση
Παράλληλα, παρουσιάστηκε εικαστική έκθεση με έργα των μαθητών, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού κ. Ίριδας Μπουρνάζου. Στο επίκεντρο του πρότζεκτ βρέθηκε η θεματική «Η πόλη των Τρικάλων ως ανοιχτό μουσείο». Οι μαθητές, μέσα από περιήγηση, παρατήρηση και καλλιτεχνική αποτύπωση, ανέδειξαν σημεία ιστορικού και αισθητικού ενδιαφέροντος, ενισχύοντας τη δημιουργική σκέψη και την πολιτιστική ευαισθησία.
Στον χώρο υποδοχής εκτέθηκαν και «Δημιουργίες στον “αργαλειό”», ένα δημιουργικό παιχνίδι κατασκευών, που παρουσίασε η νηπιαγωγός κ. Ζωή Μπράκη. Ακόμη, παρουσιάστηκαν συνεργατικά έργα – σύνθεση ιδεών, με ζωγραφική και κολάζ, «εικαστικό παιχνίδι» με ανοιξιάτικα χρώματα, σχήματα, ποικιλία υλικών και μέσων, που συντόνισε η κ. Μαρία Παλάβρα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση γραπτών μηνυμάτων εμπνευσμένων από τις έννοιες της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Οι δημιουργία και η παρουσίαση έγιναν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Χριστίνας Μητσιάδη και κ. Μαρίας Παλάβρα και αποτελούν το απόσταγμα της φετινής δημιουργικής πορείας των παιδιών στο Κ.Δ.Α.Π.
Αποκορύφωμα
Το αφιέρωμα αυτό αποτέλεσε κορύφωση της παιδαγωγικής και δημιουργικής διαδρομής της χρονιάς, αναδεικνύοντας με τρόπο ουσιαστικό και βιωματικό το παιδί ως φορέα έμπνευσης, καινοτομίας και συλλογικής έκφρασης.
Στα παιδιά δόθηκαν δώρα καπέλα «σχεδιασμένα με νότες» μεταφέροντας ένα από τα μηνύματα της γιορτής: «πως η μουσική ενώνει τους ανθρώπους». Στους γονείς δόθηκε μια κάρτα με μηνύματα εμπνευσμένοι από το θέμα μας και με τίτλο: «Η δημιουργικότητα των παιδιών είναι η δεξιότητα του 21ου αιώνα και πώς να ενθαρρύνουμε τη φαντασία τους».
Η υπεύθυνη της δομής συνεχάρη τα παιδιά για την προσπάθειά τους και την όμορφη παρουσίαση, αλλά και στους εκπαιδευτικούς που ήταν δίπλα τους, ευχαριστώντας όλους και όλες που παρευρέθηκαν.
Συμμετείχαν, επίσης:
- Αχιλλίτσα Καλογρηά (Γυμνάστρια)
Γιάννης Τασίκας (Καθηγητής Τζου Ντο)
Γλυκερία Στεφανή (Καθηγήτρια Γερμανικών) - Δήμητρα Κούτσικου (Καθηγήτρια Γαλλικών)
- Ειρήνη Δημουλά (Καθηγήτρια Αγγλικών)
- Λεωνίδας Πάτρας (Καθηγητής Ποδοσφαίρου-Μπάσκετ)
Γεωργία Λάμπρου (Γενικών Καθηκόντων)
- Έλλη Κουκουσούλη (Γενικών Καθηκόντων)
- Οργάνωση και Συντονισμός Διαθεματικού Προγράμματος: Μαρία Παλάβρα-Υπεύθυνη του ΚΔΑΠ «Το Φρούριο»
Την εκδήλωση στήριξε η επιχείρηση Donuts Παππάς Ιωάννης & ΣΙΑ Ο.Ε.