Δημ. Κουρέτας: Επενδύουμε στο σήμα ποιότητας για το θεσσαλικό μέλι

Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Μελισσοκομίας που διεξάγεται στους χώρους του Joist στη Λάρισα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος COST (https://www. besafebeehoney.eu) παρέστη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρη Τσέτσιλα.

Περισσότεροι από 100 σύνεδροι από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες δίνουν το παρών στο διήμερο διεθνές Συνέδριο που καλύπτει όλους τους τομείς της μελισσοκομίας αλλά και εξειδικευμένα θέματα, όπως η  κλιματική αλλαγή.

Στην έναρξη του Συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης κ. Κουρέτας καλωσόρισε τους σύνεδρους, τους ευχήθηκε καλή διαμονή στη Θεσσαλία, να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου, ενώ για την μελισσοκομία αναφέρθηκε τόσο στο προσωπικό του πολυετές ενδιαφέρον και την επιστημονική του δραστηριότητα πάνω στην μελισσοκομία, όσο και την απόφαση του να ενισχύσει ως Περιφερειακή Αρχή, δράσεις που θα δώσουν αξία στο θεσσαλικό μέλι.

Ο κ. Κουρέτας επανέλαβε στην ομιλία του την βούληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να δώσει προοπτική στην μελισσοκομία, η οποία αποτελεί ένα κομβικό παράγοντα του πρωτογενούς και του αγροδιατροφικού τομέα. «Η Ελλάδα, σαν μια περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής φτηνής, παραγωγής, γιατί το μέγεθός της δεν επιτρέπει την μετάβαση σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις. Στόχος μας είναι να διαφοροποιήσουμε το ελληνικό μέλι και ιδιαίτερα το Θεσσαλικό, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με την κατοχύρωση του σήματος ποιότητας. Σε συνεργασία με τους Μελισσοκομικούς Συλλόγους, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και γενικότερα την επιστημονική κοινότητα εργαζόμαστε πυρετωδώς προς την κατεύθυνση αυτή».

Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης ζήτησε από την Πολιτεία να στηρίξει τον κλάδο της μελισσοκομίας, ο οποίος δοκιμάζεται από τις παράνομες ελληνοποιήσεις, την κλιματική κρίση και το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Τέλος συνεχάρη την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου που επέλεξε τη Λάρισα για την διεξαγωγή αυτής της ενδιαφέρουσας διεθνούς συνάντησης μελισσοκόμων και έθεσε τον μηχανισμό της Περιφερειακής Αρχής στη διάθεση της για την καλύτερη αξιοποίηση των συμπερασμάτων.