«Διεθνής Ημέρα Μουσείων» στα Τρίκαλα με εκπαιδευτικές δράσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων συμμετείχε και φέτος στον εορτασμό του ICOM για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου, με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έφερε το γενικό τίτλο:

«Πηλός και Νερό»

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, όπου φιλοξενείται η έκθεση κεραμικής με τίτλο «Ο Πηλός μιλάει. Αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές της περιοχής των Τρικάλων».

Μαθητές από το 17ο το 26ο, και το 31ο Δημοτικό Σχολείο , μέσα από μια θεματική ξενάγηση γνώρισαν τις ποικίλες χρήσεις του νερού στη λειτουργία του λουτρού και τη δημιουργία της κεραμικής.

Στη συνέχεια συμμετέχοντας στην επικοινωνιακή δράση της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων πραγματοποίησε στις 25 και 26  Μαΐου δύο εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους του νομού Τρικάλων:

  1. Στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλιννας, πλησίον του οικισμού Πετρόπορος, στον οποίο εκτελούνται ανασκαφικές εργασίες στο πλαίσιο ανάδειξης του χώρου, οι μαθητές της Ε’ Τάξης 1ου Δημοτικού Σχολείου Οιχαλίας είχαν την ευκαιρία όχι μόνον να γνωρίσουν την αρχαία Θεσσαλική πόλη, αλλά και να παρακολουθήσουν την διαδικασία της ανασκαφής. Έμφαση δόθηκε στην ακρόπολη της αρχαίας Πέλιννας, όπου οι μαθητές ανακάλυψαν ένα ιδιαιτέρως καλά σωζόμενο τμήμα των αρχαίων οχυρώσεων, αλλά και την εντυπωσιακή δολίνη (Ζορ-Παπά), η οποία αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεωλογικό σχηματισμό.
  2. Στο βυζαντινό κάστρο Τρικάλων, στην καρδιά της πόλης των Τρικάλων, οι μαθητές του 17ουΔημοτικού Σχολείου Πύργου,  επισκέφτηκαν τους τρεις οχυρωματικούς περιβόλους του κάστρου και γνώρισαν τη σημασία της θέσης της οχύρωσης στην ιστορία της πόλης, τις τεχνικές κατασκευής και άμυνας των τειχών σε μια φυσικά οχυρή τοποθεσία, καθώς και τις μεταβολές της χρήσης του κάστρου μέσα στους αιώνες.

Οι δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Τρικκαίων- Παράρτημα Ρομά (Πύργος).