Διεκδικούν θέση σε πρόγραμμα κατασκευής νανοδορυφόρων στην Ινδία μαθήτριες απ’ τον Βόλο!

Σε πρόγραμμα κατασκευής νανοδορυφόρων διεκδικεί να λάβει μέρος μια μαθήτρια της χώρας μας, η οποία θα καταφέρει να περάσει την αξιολόγηση από φορέα της Ινδίας, ενώ τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα- σεμινάριο, στο οποίο κατάφεραν να ενταχθούν ελάχιστα σχολεία της χώρας, εξασφάλισαν μαθήτριες απ΄το 10ο Γυμνάσιο Βόλου!

Η υπεύθυνη καθηγήτρια και οι τέσσερις μαθήτριες που θα λάβουν μέρος μίλησαν στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή.

Η Μαργαρίτα Μαργαρίτη, καθηγήτρια Πληροφορικής, δήλωσε πως το εγχείρημα άρχισε από την Ινδία για κορίτσια από 14 έως 18 ετών και έφτασε στην Ελλάδα, μέσω του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πρώια. Εκείνος επισκέφτηκε το σχολείο για μια ενημέρωση και ρώτησε εάν υπάρχουν μαθήτριες οι οποίες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, καθώς σκοπός ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε μαθήτριες περιφερειακών σχολείων να έχουν μια εμπειρία στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των δορυφόρων. Διοργανωτής είναι το SpaceKidsIndia, με συνεργάτη τον ινδικό οργανισμό διαστημικής έρευνας.

Σε μεγάλο σεμινάριο 120 ωρών του Space Kids India, συμμετέχουν μικρές Βολιώτισσες

Εκτόξευση πυραύλου το 2027!

«Το ευρύτερο πρόγραμμα αφορά την εκτόξευση πυραύλου το 2027 και τα παιδιά στο πλαίσιο της εκτόξευσης θα κατασκευάσουν νανοδορυφόρους οι οποίοι θα μπουν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Βέβαια προηγείται ένα μεγάλο σεμινάριο 120 ωρών των κοριτσιών και η καλύτερη επίδοση μαθήτριας θα την οδηγήσει στην Ινδία τον Ιανουάριο του 2026 για να κατασκευάσει για 10 ημέρες μαζί με άλλα κορίτσια από 108 συνολικά χώρες τους νανοδορυφόρους. Εμάς μας επέλεξαν από τη Θεσσαλία, λόγω της θεομηνίας του Daniel» ανέφερε η κ. Μαργαρίτη, σημειώνοντας πως το σεμινάριο είναι ασύγχρονο και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2025, ενώ τα σεμινάρια, μπορούν να τα κάνουν στον ελεύθερό τους χρόνο. Το κάθε ενδιαφερόμενο κορίτσι υπέβαλε αίτηση στο SpaceKidsIndia, έγιναν δεκτές και θα μιλήσουν με την κ. Λάμπου που λειτουργεί ως πρέσβειρα με την Ινδία και μέσω αυτής θα λάβουν το ενημερωτικό υλικό για να το αξιοποιήσουν μέχρι τον Οκτώβριο. Κατόπιν θα γίνει μια αξιολόγηση και η καλύτερη μαθήτρια θα πάει στην Ινδία.

Τι είπαν οι ίδιες οι μαθήτριες

Από την πλευρά της η μαθήτρια Ειρήνη Καλιακούδα, δήλωσε πολύ χαρούμενη που συμμετέχει στο πρόγραμμα, λέγοντας πως είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα και θα αποτελέσει μια σημαντική εμπειρία για τις ίδιες. Δήλωσε πως πάντα είχε ενδιαφέρον για το διάστημα, ενώ αναφέρθηκε στις πέντε πρώτες ενότητες από τις συνολικά 21.

Η Μαρία Ιωάννου και η Ευανθία Ιωάννου δίδυμες αδελφές, δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για το γεγονός ότι θα λάβουν μέρος στη συγκεκριμένη δοκιμασία, κάνοντας λόγο για κάτι το πρωτοποριακό και καινοτόμο, το οποίο δεν το έχουν ξαναζήσει.

Η Μαρία Ιωάννου υποστήριξε ότι το πρόγραμμα θα τους δώσει πολλές εμπειρίες για το διάστημα, που θα ενισχύσουν τις γνώσεις τους. Η Ευανθία Ιωάννου δήλωσε ενθουσιασμένη που συμμετέχει σε ένα διεθνές πρόγραμμα και θα διευρύνει τους ορίζοντές της. Τέλος η Αναστασία Σαρακατσάνου είπε πως όταν πληροφορήθηκε πως υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα χάρηκε πολύ γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα να αποκομίσουν τόσο πολλές γνώσεις, από αλλού.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τόσο η καθηγήτρια του προγράμματος, όσο και οι μαθήτριες, ευχαριστούν την Διευθύντρια του σχολείου, κ Κοτζαγιώτου, που ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου, ΠΗΓΗ: magnesianews.gr