Δίχρωμος κορμός

ΚΟΡΜΟΣ ΔΙΧΡΩΜΟΥ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΟΥ ΑΦΡΟΣ .
Κορμός με δίχρωμο παντεσπάνι και ανάλαφρη κρέμα τα ξεσηκώνει όλα στο πέρασμα του…

Υλικά για το παντεσπάνι
4 κρόκους και ένα ολόκληρο αυγό XL
4 ασπράδια + 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. καλαμποκέλαιο
60 γρ. φρέσκο γάλα
20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική + μία πρέζα αλάτι
100 γρ. αλεύρι
10 γρ. κορν φλάουρ
1 κουτ. γλυκού γεμάτη κακάο
3 κουτ. γλυκού βραστό νερό
Eκτέλεση
Aνακατευουμε το κακάο με το βραστό νερό.  Xτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ και μόλις αφρατέψει ρίχνουμε σε 3 δόσεις τα 80 γρ ζάχαρης έως ότου σταθεί και δεν πέφτει από το σύρμα του μίξερ .  Aνακατεύουμε το γάλα, το καλαμποκέλαιο, το αλάτι και την ζάχαρη .  Προσθέτουμε κοσκινισμένο το αλεύρι με το κορν φλάουρ και στην συνεχεία τα 4 κροκάδια και το ένα ολόκληρο αυγό.  Ανακατεύουμε πολύ καλά.  Προσθέτουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα των αυγών και απαλά με τον αυγοδαρτη ανακατεύουμε.  Προσθετουμε αυτό το μείγμα στην υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα απαλά.  Χωρίζουμε τα 250 γρ του μείγματος σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μείγμα κακάο με βραστό νερό και ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.  Χαρτώνουμε με αντικολητικο χαρτί ένα ταψί 35×25 έως 38×25 με γωνίες όχι καμπύλες και βάζουμε μέσα το λευκό μείγμα και το στρώνουμε.  Προσθέτουμε από πάνω το μείγμα κακάου και στρώνουμε με προσοχή, με το πίσω μέρος ενός κουταλιού τραβάμε κοντινές οριζόντιες και κάθετες γραμμές στο μείγμα ώστε να μπερδέψουμε τα δυο μείγματα .
Ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε αρχικά στους 140 βαθμούς αντιστάσεις και ψήνουμε για 20 λεπτά, στην συνεχεία ανεβάζουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμό για άλλα 10 λεπτά και στην συνεχεία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 12-13 λεπτά.  Στην συνεχεία βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί , ξεκολλάμε μόνο από γύρω γύρο το χαρτί και το αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 1 ώρα .
Βουτυρόκρεμα :
Βράζουμε σιρόπι με 100 γρ ζάχαρης, 70 γρ νερό και μία στρογγυλή φετούλα λεμονιού για 5-6 λεπτά από τον πρώτο βρασμό.  Αφήνουμε να κρυώσει .  Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μας 180 γρ. να αφρατεψει καλά.  Προσθέτουμε το σιρόπι και συνεχίζουμε για 2 λεπτά το χτύπημα.  Μετά προσθέτουμε 50 ml κρέμα γάλακτος τουλάχιστον 35% λιπαρά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα.  Βάζουμε σε σακούλα με οδοντωτό κορνε 2 κουτ. σούπας κρέμα και την αφήνουμε στην άκρη για το γαρνίρισμα έκτος ψυγείου, όπως και την υπόλοιπη κρέμα στο μπολ μας.
 Μοντάρισμα:
Τουμπάρουμε το παντεσπάνι μας και αφαιρούμε το αντικολητικο χαρτί.  Με ένα μαχαίρι χαράζουμε από την λευκή πλευρά 6-7 φορές χωρίς να κόψουμε το παντεσπάνι,  από τα 2 εκατοστά πάχους μονό το μισό εκατοστό σε βάθος χαράζουμε.  Την πλευρά αυτή του παντεσπανιού θα την τυλίξουμε στο κέντρο.  Στρώνουμε την κρέμα του μπολ μας.  Τυλίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι σε ρολό και το τυλίγουμε με χαρτί ή πλαστικό και βάζουμε 30 λεπτά στο ψυγείο να παγώσει.  Βγάζουμε από το ψυγείο, ξετυλίγουμε, αφαιρούμε περίπου μισό εκατοστό από τις δυο άκριες ώστε να έχουμε μία λεία επιφάνεια και το μεταφέρουμε σε πιατέλα ή  σε τουρτοχαρτονο και γαρνίρουμε με την κρέμα που έχουμε στην σακούλα με το κορνε.  Στολίζουμε με κάποιο κομμάτι γλυκό κουταλιού ή φρέσκο φρούτο και είναι έτοιμος ο κορμός μας.
Σημ. : Όλη η περιγραφή υποστηρίζετε από φωτογραφίες αναλυτικές στην συλλογή που είδατε στην αρχή .

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε ο φίλος μας George Chatzigiatroudakis.