Διαβάζοντας βιβλία με μουσικές, χρώματα, διδάγματα… παρέα με τα παιδιά μας

 

Μουσικές, χρώματα, διδάγματα… Βιβλία που κρατούν συντροφιά στα παιδιά μας και μας παρακινούν να περάσουμε δημιουργικό χρόνο μαζί τους. Βιβλία (εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ) που αξίζει να έχουμε στις βιβλιοθήκες των παιδιών μας. Άλλοτε «επενδυμένα» με νότες κι άλλοτε με μαθήματα και παθήματα το σίγουρο είναι ότι θα χαρίσουν υπέροχες στιγμές στις διακοπές. Θα παίξουμε με «φούσκες» και με λατρεμένα «μπαλόνια» κι όταν πέσει η νύχτα θα μας ψιθυρίσουν μοναδικά «νανουρίσματα» που θα κάνουν  τα βλέφαρα των παιδιών να κλείσουν και να ονειρευτούν υπέροχα όνειρα και «μαγικά πλάσματα».

Της Βιβής Μαργαρίτη

Φούσκες: Ένα τρυφερό βιβλίο από την Κρις Τσέις που μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Ένα βιβλίο που βοηθάει τα ντροπαλά και διστακτικά παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να κάνουν φίλους μέσα από το παιχνίδι με «οδηγούς-εμψυχωτές» το μικρό κοινωνικό καγκουρό και το ντροπαλό κοάλα.

Μια μέρα το Καγκουρό ακολουθεί κάτι κίτρινες φούσκες και ανακαλύπτει το Κοάλα! Στην αρχή το ντροπαλό Κοάλα δεν ενδιαφέρεται να κάνει παρέα με το Καγκουρό, όταν όμως εκείνο φεύγει απογοητευμένο, αρχίζει να κάνει φούσκες και να τις στέλνει προς το μέρος του. Έτσι οι δυο τους γίνονται φίλοι και κάνουν ένα μεγάλο φουσκοπάρτι. Κι όταν ένα τεράστιο φουσκοτέρας αρχίζει να τους κυνηγάει, οι φίλοι μας θα πρέπει να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους για να το νικήσουν.

Μέσα από τη λιτή και προσεγμένη εικονογράφηση περνά στους μικρούς αναγνώστες το  υπέροχο μήνυμα του βιβλίου.

Εικονογράφος: Κιτ Τσέις. Μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης


Μπαλόνι, σ’ αγαπώ! (συνοδεύεται από cd): Περιλαμβάνει τέσσερα συνολικά μουσικά παραμύθια του Γιώργου Σακελλαρίδη που αφορούν στις ανθρώπινες αξίες και τα συναισθήματα με βιωματικές δυνατότητες. Είναι παραμύθια με τριπλή στοχοθεσία: γνωστική, συναισθηματική, ψυχοκινητική.

Τα έμμετρα μουσικά παραμύθια του βιβλίου «Μπαλόνι σ’ αγαπώ!» , μπορούν να τραγουδηθούν, να δραματοποιηθούν, να χορευτούν, να γίνουν αιτία για ελεύθερη δημιουργική κίνηση, να φέρουν τα παιδιά κοντά σε σημαντικές ανθρώπινες αξίες και να τα ευαισθητοποιήσουν στη διαχείριση των συναισθημάτων τους, στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο, στο πανεπιστήμιο, σε κάθε άλλο παιδαγωγικό χώρο, στην «αγκαλιά» της οικογένειας.

Η δουλειά σε αυτό το βιβλίο στηρίχτηκε και πάλι στη φιλία και την αγάπη που δείχνουν έμπρακτα ο Δημήτρης Ιωσήφ και ο Λεωνίδας Σακελλαρίδης, που μελοποίησαν, ενορχήστρωσαν και τραγούδησαν τα έμμετρα παραμύθια, στην Ελευθερία Ζαράκη, που τραγούδησε μοναδικά τον ρόλο της «Κρεμ Καραμελέ», στα παιδιά της Χορωδίας που τραγούδησαν. Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη.


Η Μις Τήρια με τα μαγικά πλάσματα: Ένα αγοράκι μπαίνει στο φανταστικό μαγαζί της Μις Τήριας για ν’ αγοράσει ένα κατοικίδιο. Εκεί θα γνωρίσει μερικά από τα πιο μαγικά πλάσματα του κόσμου, μέχρι στο τέλος να βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει.

Περιηγηθείτε κι εσείς στο συναρπαστικό σύμπαν των πλασμάτων της Μις Τήριας, μαθαίνοντας για τα αρχαιότερα αλλά και πιο σύγχρονα «τέρατα» που επινόησε η ανθρώπινη φαντασία. Η ιστορία ξετυλίγεται σε έμμετρο κωμικό διάλογο, με θαυμάσια εικονογράφηση, ενώ στο παράρτημα του τέλους δίνονται πληροφορίες για τα γνωστότερα μυθολογικά τέρατα όλων των εποχών.

Ένα βιβλίο που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως βιβλίο γνώσεων με πλούσια εικονογράφηση, που θα βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να μάθουν πολλά για  τα «Μαγικά πλάσματα» με την υπογραφή της Τζόϊ Κέλερ η οποία έχει γράψει µερικά φανταστικά και πολύ αστεία βιβλία.

Εικονογράφος: Ρίτσαρντ Γουότσον. Μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης.


Νανουρίσματα (με CD): Ένα βιβλίο που αξίζει να συμπεριλάβετε στη συλλογή των παιδιών σας. Πρόκειται για μία εξαιρετική έκδοση που ντύνουν τρυφερά οι παραμυθένιες εικόνες της Μαρίνας Στελλάτου.  Περιλαμβάνει νανουρίσματα παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα, σε στίχους Ιωάννη Πάττα και Χρύσας Σκοπελίτου, και πρωτότυπη μουσική του Παναγιώτη Γιατράκου, τραγουδισμένα από αγαπημένες φωνές, έρχονται να βάλουν σε λόγο την αγάπη και την φροντίδα.

Το νανούρισμα είναι ο δικός μας τρόπος να συνοδεύσουμε το παιδί μας στον μαγικό κόσμο του ονείρου. Να του κρατήσουμε συντροφιά μέχρι να παραδοθεί στον γλυκό ύπνο και να ταξιδέψει σε όνειρα παιδικά και αθώα. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί έναν πολύτιμό συνοδοιπόρο σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη στιγμή για μας και τα παιδιά μας.

Με την τρυφερή εικονογράφηση της Μαρίνας Στελλάτου.

Στίχοι Ιωάννης Πάττας, Παραδοσιακά, Χρύσα Σκοπελίτου

Μουσική: Παναγιώτης Γιατράκος

Τραγουδούν: Γλυκερία, Γιάννης Κότσιρας, Αλκίνοος Ιωανίδης, Μελίνα Ασλανίδου, Γρηγόρης Πετράκος, Μάνος Πυροβολάκης, Βίκυ Καρατζόγλου, Μαρία Ελισσαίου, Αθηνά Βέρμη.