Διατροφικές συμβουλές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία και γιορτινή μέρα. Αποτελεί την αρχή της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής (σχεδόν 40 ημέρες) και από άποψη διατροφικής κατανάλωσης θα έπρεπε να είναι καθαρά νηστίσιμη μέρα, με αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά και από τυχόν υπερβολές. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της αργίας και του γεγονότος ότι συνδυάζεται και με την Αποκριά είναι ευκαιρία για πολύ κόσμο να βρεθεί με παρέα, να φάει και να διασκεδάσει.

της Σταυρούλας Τσατραφίλη

Πιθανές παρενέργειες των γευμάτων της Καθαράς Δευτέρας είναι τα φουσκώματα και η δυσπεψία, λόγω της μεγάλης ποσότητας και του συνδυασμού των τροφίμων που καταναλώνονται, αλλά και η γαστρεντερίτιδα ή η τροφική δηλητηρίαση, λόγω της αμφίβολης προέλευσης και φρεσκάδας των ευαλλοίωτων τροφίμων, που καταναλώνονται κατ’ εξοχήν εκείνη την ημέρα (θαλασσινά). Γι’ αυτόν τον λόγο παρουσιάζουμε κάποιες διατροφικές συμβουλές, ώστε να φάτε με μέτρο και ασφάλεια την ημέρα αυτή.

Τι να φάω την Καθαρά Δευτέρα και τι να προσέξω;

Κάποιες από τις θερμίδες της Καθαρά Δευτέρας – Σαρακοστής

Τρόφιμο Θερμίδες Τρόφιμο Θερμίδες
Φασόλια (1 φλιτζάνι) ≈ 200 100γρ τουρσί ≈ 120
Λαγάνα (φέτα 30 γρ) ≈ 80 100γρ ελιές ≈ 118
60γρ. ταχινένιος  χαλβάς ≈ 250 – 300 Καλαμάρια με ρύζι 162
Ταραμοσαλάτα 240 – 400 Γεμιστά σαρακοστιανά 132
Ξηροί καρποί 500-560 Καλαμαράκια τηγανητά 214 – 380
Μαυρομάτικα φασόλια 130 Κολοκυθοκεφτέδες 203
Ντολμαδάκια γιαλαντζί 184 Πατατοκεφτέδες 220
Σουπιές με σπανάκι 145 Χόρτα βραστά σαλάτα 85
Χαλβάς σιμιγδαλένιος 299 Χταπόδι ξυδάτο 190

 

πηγή: mednutrition.gr