Διατροφή και κρέας

Το κρέας αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης D. Το κρέας είναι επίσης καλή πηγή λίπους και κορεσμένων λιπαρών. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου (ιδίως καρκίνου του παχέος εντέρου) και καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD).

Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα που έχουν ήδη καρδιακή ανεπάρκεια ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να την αναπτύξουν.

Η σύσταση είναι να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, ενώ θα πρέπει να τρώτε περισσότερα ψάρια, πουλερικά και εναλλακτικές λύσεις για το κρέας, όπως όσπρια (φασόλια), ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Το κρέας είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που υπάρχουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών, σιδήρου, ψευδαργύρου, σεληνίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη.

Ωστόσο, το κρέας δεν αποτελεί βασική πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών. Μπορούν να ληφθούν και από άλλα τρόφιμα.

Όσον αφορά τη διατροφή, υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κρέατος: το κόκκινο κρέας και το λευκό κρέας. Το κόκκινο κρέας αναφέρεται σε κάθε είδος μυϊκού ιστού θηλαστικών που έχει κόκκινο χρώμα πριν από το μαγείρεμα (π.χ. μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί). Το λευκό κρέας αναφέρεται σε κάθε είδος μυϊκού ιστού πουλερικών που έχει λευκό χρώμα πριν από το μαγείρεμα (π.χ. στήθος κοτόπουλου).

Το κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, γεγονός που το καθιστά σημαντική πηγή αμινοξέων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, περιέχει επίσης κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη και άλλες ουσίες που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πόσο κρέας μπορούμε να τρώμε και ποια είδη κρέατος είναι πιο ωφέλιμα από άλλα.

Διατροφικά στοιχεία

Για να κατανοήσουμε τις διατροφικές ιδιότητες του κρέατος, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι περιέχουν 100 γραμμάρια αυτού του προϊόντος:

Πρωτεΐνη – 20-30 g

Λίπος – 8-15 g

Υδατάνθρακες – 0-1 g

Τα προϊόντα κρέατος είναι απαραίτητα στη διατροφή κάθε ατόμου που θέλει να έχει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος, όπως φιλέτο στήθους κοτόπουλου ή φιλέτα ψαριού, αντί για λιπαρά κομμάτια, όπως χοιρινή κοιλιά, κοντοσούβλι, μοσχάρι ή αρνίσια παϊδάκια.Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.