“Διακριτικές” ενδείξεις στο αμάξι που ίσως αγνοείτε

Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούμε όλους τους απαραίτητους ελέγχους στο  αυτοκίνητό μας και να προλαμβάνουμε όλα τα προβλήματα. Κάποιες φορές όμως, υπάρχουν ενδείξεις που μας ξεφεύγουν, γιατί ίσως δεν τις θεωρούμε τόσο σημαντικές.

Αυτές είναι λοιπόν πέντε ενδείξεις που συχνά αρκετοί οδηγοί αγνοούν, αλλά δε θα έπρεπε.

Αυξημένη κατανάλωση καυσίμου

Αν παρατηρείτε ότι το όχημά σας καίει περισσότερο, δεν είναι μόνο το οικονομικό που θα πρέπει να σας προβληματίσει. Ένας πιθανός λόγος, είναι ότι μπορεί ο κινητήρας ή ένα από τα εξαρτήματά του να είναι βουλωμένο ή ελαττωματικό.

Μπορεί επίσης να ζορίζετε τον κινητήρα σας υπερβολικά, γιατί π.χ. ίσως τα λάστιχά σας να μην έχουν επαρκή αέρα. Να θυμάστε, αν έχετε παρατηρήσει ότι χρειάζεται να επισκέπτεστε το πρατήριο καυσίμων συχνότερα, τότε θα ήταν καλή ιδέα να πάτε το όχημά σας για έλεγχο.

Ανάβει η λυχνία της θερμοκρασίας του κινητήρα

Μια ακόμη ένδειξη που καλό θα ήταν να μην περάσει απαρατήρητη. Μπορεί αν είστε νέος οδηγός, να μην δώσετε πολλή σημασία στη λυχνία, αλλά είναι σημαντικό να μην την αγνοήσετε.

Αν δείτε τη συγκεκριμένη λυχνία να ανάβει, θα ήταν καλό να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητό σας σε μια ασφαλή μεριά του δρόμου. Στη συνέχεια, απενεργοποιήστε όλα τα συστήματα κλιματισμού και λειτουργίας, ακόμη και το ραδιόφωνό σας.

Μην πάτε να ανοίξετε το καπό για τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά, καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος.

Προβλήματα κατά την αλλαγή ταχύτητας

Η αλλαγή ταχύτητας θα πρέπει να είναι μια ομαλή διαδικασία. Αν παρατηρείτε ότι υπάρχουν προβλήματα στις αλλαγές ταχύτητας ή ότι ζορίζεστε, τότε αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Εάν αισθάνεστε την αλλαγή ταχύτητας, ίσως να είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει θέμα στο κιβώτιο ταχυτήτων ή στον συμπλέκτη. Το καλύτερο επομένως που έχετε να κάνετε, είναι να το πάτε στον μηχανικό σας για έλεγχο.

Αντιλαμβάνεστε μια μυρωδιά καμένου λαδιού

Ένα σημάδι που συχνά αρκετοί οδηγοί δε θεωρούν σημαντικό, είναι η μυρωδιά καμένου λαδιού. Κάτι που μπορεί να συμβαίνει, λόγω διαρροής λαδιού και να οδηγήσει σε χαμηλή πίεση στο λάδι του κινητήρα και πρέπει να ελεγχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Γιατί είναι σημαντικό να διατηρείτε η πίεση του λαδιού στον κινητήρα; Όταν η πίεση πέφτει, αυξάνεται η τριβή μεταξύ των διαφορετικών εξαρτημάτων. Κάτι που επηρεάζει αρνητικά την απόδοση του κινητήρα σας.

Το αυτοκίνητό σας αργεί να ξεκινήσει

Αρκετοί οδηγοί μπορεί να προσπαθήσουν να βάλουν μπροστά το όχημά τους μετά από δύο, τρείς ή και περισσότερες προσπάθειες. Αυτό είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Μπορεί στην τελική να παίρνει μπρος, αλλά το ότι αυτό δε συμβαίνει με την πρώτη, όπως θα έπρεπε κανονικά δηλαδή, δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε επομένως σε αυτή την περίπτωση, είναι να το πάτε για έλεγχο στον μηχανικό σας το συντομότερο δυνατό.