Διακοπές στο χωριό-Γέμισαν από κόσμο τα πανέμορφα ορεινά χωριά των Τρικάλων

Διακοπές στο χωριό κάνουν αυτή την εποχή πολλοί Τρικαλινοί κατακλύζοντας ασφυκτικά τα πανέμορφα ορεινά χωριά των Τρικάλων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα διάλεγε κάποιος να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές του στο χωριό. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι η ηρεμία και η δροσιά (όπως λένε οι παλιότεροι) που προσφέρει, η ασφάλεια, το γεγονός ότι βρίσκεσαι με αγαπημένα πρόσωπα, όπως ασφαλώς και λόγοι οικονομικοί. Όλοι έχουμε λίγο πολύ αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια στο χωριό, οι μυρωδιές, τα χρώματα, τα αρώματα, οι ήχοι και οι συντροφιές στην πλατεία κάτω από τον πλάτανο (διότι κάθε ορεινό χωριό που «σέβεται τον εαυτό του» οφείλει να έχει έναν πλάτανο στην πλατεία) παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Όποιος επισκεφθεί αυτήν την εποχή κάποιο από τα ορεινά χωριά μας το σίγουρο είναι ότι θα περάσει όμορφα. Μπορεί να μην έχουν θάλασσα, όμως είναι ίσως το μόνο που λείπει (σε πολλές περιπτώσεις όπως είναι ο Αχελώος στη Γλύστρα στα όρια με την Άρτα, ή η… πλαζ του «Αλέκου» στην Τζούρτζια» οι βουτιές δεν λείπουν), ωστόσο οι διακοπές στα χωριά είναι αναζωογονητικές και γεμίζουν τις μπαταρίες μας.

Άλλωστε, οι πολυτελείς διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς δεν εξασφαλίζουν την ευτυχία, που μπορεί να σου δώσει η απλότητα του χωριού.  Μία βόλτα στο καφενείο του χωριού για παραδοσιακό ελληνικό καφέ, οι μυρωδιές από τις ψησταριές και τις ταβέρνες, μία απόδραση στη φύση, επαφή με ανθρώπους που γνωρίζεις, τα παιδιά που τρέχουν ανέμελα και παίζουν κρυφτό, κυνηγητό και μήλα (ακόμη στο χωριό αντιστέκονται με κάποιον τρόπο μαγικό και δεν παραδίδονται στα κινητά και τα τάμπλετ) μέχρι αργά το βράδυ στις πλατείες, τα ευτυχισμένα πρόσωπα του παππού και της γιαγιάς που περιμένουν μήνες καρτερικά να έρθει το καλοκαίρι για να δουν παιδιά κι εγγόνια μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο.

Κλειδαμπαρωμένα σπίτια ανοίγουν τα παραθυρόφυλλά τους και τα χωριά παίρνουν ζωή με τους επισκέπτες που έρχονται να επισκεφτούν τις πατρογονικές τους ρίζες. Τα γέλια και η ζωντάνια ανθρώπων που ήρθαν για λίγες μέρες να ξεκουραστούν στον τόπο που γεννήθηκαν δίνουν χαρά στου λιγοστούς (σε πολλές περιπτώσεις) μόνιμους κατοίκους που βλέπουν τον τόπο τους να σφύζει ξανά από ζωή..

Λόγω κρίσης

Τα τελευταία χρόνια η επιστροφή στις ρίζες και στα χωριά μας αποτέλεσε επιτακτική ανάγκη, λόγω κρίσης. Η έλλειψη χρημάτων για άλλου είδους διακοπές οδήγησαν τα βήματά μας πίσω στο χωριό, στο πατρικό μας σπίτι, να επανεξετάσουμε την επαφή μας με τις πατρογονικές μας ρίζες. Κάπως έτσι,  οι τόποι κατοικίας των γονιών μας και οι εξοχικές μας κατοικίες, τις οποίες ομολογουμένως είχαμε… απαξιώσει για πολύ καιρό έρχονται πάλι στο επίκεντρο των καλοκαιρινών μας διακοπών. Άλλωστε, εάν μάθαμε κάτι από την κρίση είναι ότι η ευτυχία μας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το χρήμα, ενώ ως ηθικό δίδαγμα αναγκαστήκαμε να επαναπροσδιορίσουμε και να οριοθετήσουμε στενότερα τις ανάγκες μας. Έτσι, πλέον θεωρούνται τυχεροί όσοι διαθέτουν εξοχικό και περιζήτητοι στις παρέες (εφόσον μπορούν να φιλοξενήσουν τους άλλους, τους άτυχους, που δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία).

Ωστόσο, ακόμη και γι’ αυτούς που θα καταλήξουν σε ξενοδοχεία των ορεινών περιοχών, είναι γεγονός ότι η ζωή είναι αρκετά πιο φθηνή και το κόστος των καταλυμάτων (εκτός κι αν πρόκειται για κάποιον δημοφιλή προορισμό) χαμηλό.

Η επιστροφή στο χωριό αξίζει

Σαφέστατα λοιπόν έχουμε πολλούς λόγους να επιλέξουμε τις διακοπές στο χωριό. Πρώτον γιατί οικονομικά είναι η πιο οικονομική επιλογή και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε περισσότερες μέρες διακοπών. Έπειτα, αποτελεί μία όμορφη συναισθηματική επιλογή κι ευκαιρία να  ξαναβρούμε την χαμένη μας αθωότητα και να ζήσουμε στιγμές που μας θυμίζουν αυτό που ήμασταν, αλλά και να δώσουμε αξία στην απλότητα και στη γνησιότητα των πραγμάτων. 

Εκδηλώσεις

Κι αν κάποιος δεν πείθεται ότι το καλοκαίρι στο χωριό δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από το καλοκαίρι σε κάποιο νησί, τότε έχουμε να αντιτάξουμε τις πλείστες εκδηλώσεις όπου σίγουρα θα περάσει καλά. Πολιτιστικοί σύλλογοι (κατά κύριο λόγο) κι άλλοι φορείς έχουν εδώ και αρκετό καιρό προγραμματίσει πολλές εκδηλώσεις.

Ειδικά του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Παρασκευής και τον Δεκαπενταύγουστο δεν υπάρχει χωριό χωρίς πανηγύρι ή κάποια άλλη πολιτιστική εκδήλωση. Είναι η εποχή όπου ο πληθυσμός των ορεινών μας χωριών πολλαπλασιάζεται και συμβαίνει το αδιαχώρητο.

Οι νέοι αγαπούν τα χωριά

Κάνοντας κάποιος μια βόλτα από την ορεινή περιοχή των Τρικάλων αυτή την εποχή καταγράφει όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές ηρεμίας και διακοπών μακριά από το άγχος της καθημερινότητας που δίνει η πόλη. Θα δει ανθρώπους κάθε ηλικίας αλλά και πολλούς νέους που ακολούθησαν τους μεγαλύτερους στο χωριό και προτίμησαν τη δροσιά και την ηρεμία που προσφέρει το βουνό, από μια ωραία παραλία.

Ακόμη και η νύχτα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα στο χωριό, από ένα Σάββατο νύχτα στις πιο πολυσύχναστες περιοχές των μεγαλουπόλεων. Τα μικρά καφέ προσφέρουν λιτή αλλά απολαυστική διασκέδαση, και τα ταβερνάκια πεντανόστιμο φαγητό. Εξάλλου η καλή παρέα είναι εκείνη που μετράει και στο χωριό το σίγουρο είναι ότι θα βρεις παρέα όπου κι αν πας.

Η ώρα της ερήμωσης

Καλά τα γλέντια και οι χαρές αλλά όλα τα πράγματα στην ζωή έχουν ένα τέλος. Έτσι και η προσωρινή ζωή που θα αποκτήσουν οι ορεινές περιοχές, θα αφήσουν την θέση τους, στο τέλος του Αυγούστου, στο σύνηθες φαινόμενο της μοναξιάς, το οποίο άλλοτε σε μεγάλο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό θα υπάρχει μέχρι και την επόμενη χρονιά. Το ευχάριστο είναι ότι, έστω και για λίγες μέρες, οι άνθρωποι των πόλεων δεν ξεχνούν τη φύση και τους τόπους που μεγάλωσαν και αφιερώνουν λίγες μέρες για να θυμηθούν τα παλιά και να δείξουν στα παιδιά τους τον τόπο που μεγάλωσαν.

Όσο για εκείνους, τους λίγους που μένουν πίσω; Εκείνοι αποτελούν τους θεματοφύλακες του τόπου και υπομένουν καρτερικά το πέρασμα του χρόνου για να ξανάρθει καλοκαίρι και να ακούσουν και πάλι γέλια και φωνές στις πλατείες.