Δεν επέτρεπαν την είσοδο στο Νοσοκομείο 10χρονου ασθενή που μετέφερε ασθενοφόρο γιατί δεν είχε κάνει τεστ κόβιντ

Αρνήθηκαν την είσοδο σε νοσοκομείο δεκάχρονου ασθενή που μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο για εξέταση επειδή δεν είχε κάνει τεστ κόβιντ. Ο δεκάχρονος έχει χειρουργηθεί λόγω καταγμάτων στο πόδι και η μετακίνησή του με άλλο τρόπο είναι αδύνατη. Το περιστατικό συνέβη στο Γ.Ν.Ι.Γ. Χατζηκώστα στα Ιωάννινα.

Στο χώρο δεν υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ όπως καταγγέλλει η μητέρα του παιδιού (που το συνόδευε) κι από το Νοσοκομείο αρνήθηκαν να κάνουν την εξέταση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισέλθουν για την προγραμματισμένη εξέτασή του παιδιού. Μάλιστα, απαιτούσαν να πάει να κάνει το τεστ, όντας εντός του ασθενοφόρου που το είχε παραλάβει από την οικία του, και να επανέλθει με το αποτέλεσμα.

Την καταγγελία μας κάνει η μητέρα του παιδιού Κωνσταντίνα Μαργαρίτη.

Όπως μας λέει οι ασθενείς που θέλουν να επισκεφτούν το Γ.Ν.Ι Γ. Χατζηκώστα, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, τις τελευταίες ημέρες καλούνται να αντιμετωπίσουν μία από τις πιο δύσκολες και περίεργες καταστάσεις. Στο χώρο δεν υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τεστ covid και οι ασθενείς για να εισέλθουν στο νοσοκομείο πρέπει να πάνε στην Νομαρχία (όπου υπάρχει κλιμάκιο) να κάνουν το τεστ (η απάντηση του οποίου βγαίνει αργά το βράδυ, οπότε ανώφελο). Δεν επιτρέπεται η είσοδος ακόμη και αν ο ασθενής φτάσει στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο – άρα δεν μπορεί να περπατήσει για να πάει στο κλιμάκιο … Σύμφωνα με την καταγγελία το παιδί, το οποίο συνόδευε η μητέρα του κατέφθασαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο και δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος γιατί δεν είχαν κάνει το τεστ το οποίο δεχόταν και ζητούσαν να το κάνουν.

Η καταγγελία της μητέρας

Το περιστατικό έχει ως εξής και ας δώσει κάποιος μία απάντηση για το πως το παιδί που πρέπει να είναι ακινητοποιημένο θα επισκέπτεται το νοσοκομείο κάθε 10 ημέρες όπως ορίζει ο θεράπων ιατρός.

Πρωί Παρασκευής καλείται το ασθενοφόρο που έρχεται και μάλιστα ταχύτατα και το πλήρωμα φέρθηκε στον ασθενή με τον καλύτερο τρόπο.

Φτάνουμε στην είσοδο του νοσοκομείου κατεβάζουν τον μικρό και μόλις ζήτησα την κάρτα του μικρού όπως έπρεπε ο υπάλληλος μου ζήτησε το τεστ. Του ανέφερα πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον γιατί ο μικρός για να κάνει τεστ πρέπει να μεταφερθεί με ασθενοφόρο και πως ήλπιζα ότι θα το κάνουν στο Νοσοκομείο αφού πριν πέντε ημέρες (που νοσηλευόταν) υπήρχε κλιμάκιο. Ο υπάλληλος με την εξουσία που του δίνει το κράτος και προφανώς καταχράζεται μου λέει πως δεν πρόκειται χωρίς τεστ να μου δώσει την κάρτα και να πάμε στην νομαρχία όπου υπάρχει κλιμάκιο και σταματά εκεί τη συζήτηση. Εκείνη την ώρα έτρεξα να προλάβω το πλήρωμα του ασθενοφόρου για να μην φύγει και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι με το παιδί που επαναλαμβάνω πρέπει να μείνει ακινητοποιημένο με εντολή του θεράποντα ιατρού. Και τώρα υπάρχει ένα παιδί το οποίο βρίσκεται στο κρεβάτι στην είσοδο του νοσοκομείου (και προφανώς αναστατωμένο), μία μάνα σε απόγνωση , το καταπληκτικό πλήρωμα του ΕΚΑΒ που μιλάει με το κέντρο και προσπαθεί πραγματικά να βρει λύση για το παιδί και το υπέροχο προσωπικό της κλινικής που επρόκειτο να επισκεφτεί ο ασθενής (νοσηλευτικό, προϊσταμένη και γιατροί) να προσπαθούν να βρουν λύση και να μην υπάρχει κάποιος να πει τι πρέπει να γίνει.

Το συμπέρασμα; Οι ασθενείς που δεν μπορούν να περπατήσουν για να κάνουν το τεστ covid δεν έχουν δικαίωμα στην νοσηλεία.

Είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς γιατί απλά κάποιοι δεν μπορούν να σκεφτούν και κάποιες εξαιρέσεις.

Το κλιμάκιο πρέπει να είναι λοιπόν στην πλατεία που μπορούν να πάνε οι έχοντες πόδια και να βολτάρουν στην αγορά και στον μώλο και όχι στα δυο μας Νοσοκομεία όπου υπάρχουν ανήμποροι άνθρωποι που πάνε εκεί όχι για τουρισμό αλλά γιατί πρέπει να πάνε.

Ως τώρα υπερηφανευόμουν και ένιωθα τυχερή για τα νοσοκομεία της πόλης μου έχοντας περάσει δυστυχώς πολλές φορές τις πόρτες τους .

Είναι κρίμα δεν υπάρχει μόνο ο COVID υπάρχουν και άλλα περιστατικά.

Ας μου απαντήσει λοιπόν κάποιος τι θα γίνει στις 29 του μηνός που εγώ θα πρέπει να πάω και πάλι για επανεξέταση τον γιο μου, γιατί η ευγένεια και η υπομονή που υπέδειξα σήμερα δεν θα υπάρχει. Σε όλα τα πράγματα υπάρχουν κάποια όρια.

Και επαναλαμβάνω δεν αρνούμαι να κάνω το τεστ, εγώ ζήτησα να μας το κάνουν. Δεν είμαι αρνητής του Covid. Ζητάω τα αυτονόητα για το παιδί μου.

Κωνσταντίνα Μαργαρίτη, μητέρα ασθενή