Co-sleeping: Μη φοβάστε τον ύπνο μαζί με το παιδί

Τις πρώτες ημέρες της άφιξης του μωρού στο σπίτι, ο ύπνος μαζί με τη μαμά ή και με τους δυο γονείς θεωρείται δεδομένος. Λίγες μόνο εβδομάδες μετά όμως, το παιδικό δωμάτιο ανυπομονεί να φιλοξενήσει το μικροσκοπικό του ένοικο. Στο μυαλό των περισσοτέρων, το πιο σωστό είναι να μάθει το μωρό να κοιμάται μόνο του από πολύ νωρίς. Μάλιστα, το ακριβώς αντίθετο θεωρείται κακό.

Πολλοί νέοι γονείς όμως, διστάζουν να μεταφέρουν το μωρό στο κρεβάτι του γρήγορα. Φοβούνται ότι ο αποχωρισμός θα αναστατώσει το μωρό, ενώ και οι ίδιοι δυσκολεύονται να ησυχάσουν στην ιδέα της πρόωρης απομάκρυνσης. Είναι όμως αυτή μια γονεϊκή εμμονή που θα πρέπει τελικά να ξεπεραστεί; Η απάντηση είναι…όχι!

Ο κοινός ύπνος με τα παιδιά κατηγορείται άδικα, αφού όχι μόνο δεν είναι κακός, αλλά επιφυλάσσει μια σειρά από πλεονεκτήματα για ολόκληρη την οικογένεια.

Περιλαμβάνει διάφορες εκδοχές, όπως το co-sleeping, που είναι η συγκατοίκηση στο ίδιο δωμάτιο, με ένα ειδικά τοποθετημένο κρεβατάκι πλάι στο διπλό κρεβάτι, ή όπως το co-bedding, δηλαδή η συνύπαρξη στο ίδιο κρεβάτι.

Ποια είναι λοιπόν τα θετικά στοιχεία αυτής της πρακτικής;

Για τα μωράκια

Κοιμούνται ευκολότερα
Αφού πηγαίνουν στο κρεβάτι μαζί με τους γονείς, μαθαίνουν ότι είναι ευχάριστο να πέφτουν για ύπνο. Ο μπαμπάς και η μαμά είναι εκεί και τα προστατεύουν, οπότε νιώθουν ασφαλή και δεν βιώνουν το άγχος του αποχωρισμού. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο κόσμος είναι ένα ασφαλές μέρος για να ζούμε και αποκτούν ευχάριστες αναμνήσεις και θετικά συναισθήματα για τις νυχτερινές ώρες.

Έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου
Όταν ξυπνούν μέσα στη νύχτα, η παρουσία, το άγγιγμα και η φωνή των γονιών τα καθησυχάζει. Οπότε αποκοιμίζονται αμέσως και εξασφαλίζουν γαλήνιο και ειρηνικό ύπνο. Τα νυχτερινά ξυπνήματα δεν συνδέονται με συναισθήματα φόβου, ανησυχίας ή ανασφάλειας.

Μαθαίνουν να αναπνέουν σωστά
Μέσα στην ησυχία της νύχτας, η αναπνοή των παιδιών συντονίζεται με τον ρυθμό της αναπνοής της μητέρας. Η διαδικασία αυτή, βοηθάει συνολικά τη ρύθμιση του οργανισμού του μωρού.

Θηλάζουν περισσότερο
Το στήθος της μαμάς είναι προσιτό στο μωρό, που μπορεί να θηλάζει όποτε θέλει τη νύχτα, χωρίς καν να ξυπνήσει τη μαμά. Περισσότερος θηλασμός ισοδυναμεί με μεγαλύτερη έκθεση σε αντισώματα, άρα ακόμα περισσότερη υγεία και ανάπτυξη για το μωρό. Ο μητρικός θηλασμός είναι εξίσου πολύτιμος και για τη μητέρα, αφού αποτελεί ασπίδα για την υγεία του μαστού.

Αναπτύσσεται ο διανοητικός και συναισθηματικός τους κόσμος
Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων συγκριτικών μελετών, που αποδεικνύουν ότι τα μωρά που κοιμούνται με τους γονείς αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση, λιγότερες φοβίες, λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και αυξημένη κοινωνικότητα και ανεξαρτησία.

Για τη μητέρα

Κοιμάται καλύτερα
Έχοντας το μωρό της κοντά, η μητέρα νιώθει συναισθήματα ανακούφισης και ασφάλειας. Η παρουσία του μωρού κοντά της τη νύχτα, την βοηθά να αποβάλλει την ένταση της ημέρας και να εστιάσει στις ουσιαστικές προτεραιότητες της ζωής της.

Δεν αναστατώνεται από τα νυχτερινά ξυπνήματα του μωρού της
Το ίδιο αφορά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Το co-sleeping δίνει την ευκαιρία να ξυπνήσει μόλις για λίγα λεπτά, ώστε να φροντίσει ήσυχα το μωρό της και μετά να αποκοιμηθεί εύκολα και γρήγορα.

Μαθαίνει καλύτερα την ιδιοσυγκρασία του μωρού της
Ο ύπνος εξασφαλίζει κοινές ώρες για το μωρό και τη μητέρα, σε μια ιδιαίτερη στιγμή του εικοσιτετραώρου. Αυτό θα της δώσει την ευκαιρία να εξοικειωθεί περισσότερο με το μωρό και να ανακαλύψει καινούργια στοιχεία για την προσωπικότητά του.

Περνάει πολύτιμο χρόνο με το μωρό εαν είναι εργαζόμενη
Η ρουτίνα της επαγγελματικής καθημερινότητας, κρατά την απασχολούμενη μητέρα για πολλές ώρες μακριά από το μωρό της. Ο κοινός ύπνος τη νύχτα είναι ευκαιρία για επανασύνδεση της μητέρας με το μωρό στο τέλος της μέρας, που θα αναπληρώσει την τρυφερότητα, την φροντίδα και τα αγγίγματα.

Πηγή: mommy.gr & http://babyradio.gr/goneis/co-sleeping-mi-fovaste-ton-ipno-mazi-pedi/