Cinque Terre: Τα πέντε πολύχρωμα “καρτ ποστάλ” χωριά της Ιταλικής Ριβιέρας

Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola και Riomaggiore… αυτά είναι τα πέντε πανέμορφα πολύχρωμα παραθαλάσσια χωριουδάκια που αποτελούν την ιταλική ριβιέρα,  τις  Cinque Terre (Πέντε Γαίες) που βρίσκονται στα βράχια της δυτικής Λιγουρίας. Έχουν ανακηρυχθεί ως το πρώτο προστατευόμενο πάρκο της Ιταλίας (Parco Nazionale delle Cinque Terre) και από το 1997 και προστατευόμενη περιοχή της UNESCO.

Γράφει η Βιβή Μαργαρίτη (fb vivi.margariti  & Vivi Margariti)

Η αρχιτεκτονική τους είναι χαρακτηριστική κι εκείνο που εντυπωσιάζει είναι τα πολύχρωμα σπίτια. Τα περισσότερα έχουν 3 ή 4 πατώματα και δύο εισόδους (για να διαφεύγουν γρήγορα οι κάτοικοι σε περίπτωση εισβολής των Σαρακίνων).

Κάποιος μπορεί να επισκεφθεί τα 5 πανέμορφα χωριά με το τρένο από την πόλη La Spezia  ή από τη θάλασσα με τα καραβάκια που ξεκινούν από το Lerici. Με ένα εισιτήριο (μας κόστισε 25 ευρώ) επισκέπτεσαι και τα πέντε χωριό όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα Cinque Terre ενώνονται μεταξύ τους με μονοπάτια (εδώ υπάρχουν ορισμένες απ’ τις διασημότερες πεζοπορικές διαδρομές του πλανήτη) μέσω του πάρκου των Cinque Terre. Το πιο διάσημο και σύντομο όλων είναι το μονοπάτι Via dell’ Amore, (οδός του έρωτα) που ενώνει το Riomaggiore με τη Manarola (αλλά όπως πληροφορηθήκαμε είναι κλειστό λόγω κατολισθήσεων).

Επιλέξαμε να πάμε μέσω θαλάσσης με το πλοιάριο της γραμμής αφού αυτό μας επιτρέπει να έχουμε οπτική προς τα χωριά και η επιλογή μας μας αποζημίωσε με την καταπληκτική θέα. Καθώς πλησιάζουμε εντυπωσιαζόμαστε με την εικόνα που είναι βγαλμένη λες από παραμύθι και τα χωριά μας χαρίζουν γενναιόδωρα την πολύχρωμη ομορφιά τους.

Μεσαιωνικά ψαροχώρια που τα αγκαλιάζουν απόκρημνοι βράχοι, βουτηγμένα σε μία πανδαισία χρωμάτων και στο γαλάζιο της θάλασσας, τα περισσότερα με απίστευτη θέα, περιτρυγιρισμένα από αμπελώνες (εδώ θα βρείτε εξαιρετικό κρασί), γεμάτα καμάρες και ανηφορικά λιθόστρωτα σοκάκια που μας προκαλούν να τα περπατήσουμε και να ανακαλύψουμε τα μυστικά τους. Τα πιο διάσημα είναι το Riomaggiore και η Manarola, εντούτοις όλα έχουν απίστευτη ομορφιά κι αξίζει να τα επισκεφθείτε.

Από ότι καταλάβαμε οι Ιταλοί λατρεύουν να σκαρφαλώνουν στα βράχια και να βουτούν στη θάλασσα. Σίγουρα δεν θα αντισταθείτε να κάνετε μία βουτιά στις παραλίες της Vernazza, μία δίπλα στο λιμάνι στη σκιά της επιβλητικής εκκλησίας της Santa Margherita d’ Antiochia, με τον χαρακτηριστικό οκταγωνικό 40μετρο πύργο και η άλλη κρυμμένη πίσω απ’ τον βράχο.

Το Monterosso al Mare είναι το κεφαλοχώρι και λόγω της μεγάλης παραλίας του είναι και το δημοφιλέστερο. Σε ώρες αιχμής θα δυσκολευτείτε να βρείτε θέση ακόμη και για την πετσέτα σας. (Πάντως έχοντας μέτρο σύγκρισης με τις διάσημες παραλίες ελληνικών νησιών θα απογοητευτείτε). Το χωριό είναι πιο επίπεδο σε σχέση με τα άλλα και μπορείτε να κάνετε ξεκούραστα τη βόλτα σας.

Κάπου εδώ τελειώνει και η επίσκεψη στα χωριά Cinque Terre καθώς το Monterosso βρίσκεται τελευταίο στην περιήγησή μας είτε μέσω θαλάσσης, είτε μέσω του τοπικού σιδηροδρομικού δικτύου και των μονοπατιών του Cinque Terre.

Tips