Χταπόδι ξιδάτο, πατατοσαλάτα, φασόλια πιάζ, λαγάνα και γλυκό λεμόνι -Ένα ολοκληρωμένο μενού από την φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη

Ένα ολοκληρωμένο μενού για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας …

Κούλουμα 2016

Ένα ολοκληρωμένο μενού που δημιούργησε για εσάς η κα Μαίρη Καρακασίδη και το trikalaview.gr  για την Καθαρά Δευτέρα, ελπίζουμε να το απολαύσετε ….Το μενού αποτελείται από τα εξής πιάτα :

  1. Χταπόδι ξιδάτο στην λαδόκολλα
  2. Πατατοσαλάτα με ζωμό παντζαριών
  3. Φασόλια πιάζ
  4. Ταραμοκεφτέδες
  5. Λαγάνα
  6. Γλυκό του κουταλιού λεμόνι

Ξεκινάμε λοιπόν το γευστικό μας ταξίδι ….

Χταπόδι ξιδάτο στην λαδόκολλα


Υλικά :
1 κιλό χταπόδι
1 κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
3 φύλλα δάφνη
ρίγανη θυμάρι
1 κουτάλια κόκκοι πιπεριού
λίγο αλατι
μπαλσάμικο
ελαιόλαδο
λαδόκολλα
αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Στρώνουμε το αλουμινόχαρτο από πάνω μια λαδόκολλα και επάνω το κρεμμύδι σε ροδέλες το σκόρδο την δάφνη και ακουμπάμε επάνω τους τα πλοκάμια του χταποδιού.
Τέλος πάνω από το χταπόδι ρίχνουμε λίγο αλάτι το πιπέρι την ρίγανη και το θυμάρι το ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες μπαλσάμικο.
Κλείνουμε καλά πρώτα την λαδόκολλα και μετά το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μια ώρα και λιγάκι ακόμα στους 180 βαθμούς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η συνταγή είναι από την εκπομπή του Άκη Πετρτζίκη ¨καντο όπως ο Άκης» : http://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.megatv.com%2Fkantooposoakis%2Fdefault.asp%3Fcatid%3D36606%26subid%3D2%26pubid%3D34481340&h=aAQEWGn0mAQFl_6SFhTYGGszqK9_GrVqUD9xoVzjVdreeZQ

Πατατοσαλάτα με ζωμό παντζαριών 
 Υλικά :
το ζουμί από παντζάρια που έχετε βράσει
πατάτες κομμένες σε κύβους
λίγο αλάτι
κρεμμύδι
Υλικά για την σως :
4 κουταλιές γιαούρτι και
4 κουταλιές μαγιονέζα
Εκτέλεση : 
Όταν βράζετε παντζάρια κρατάτε το ζουμάκι το βάζετε σε μια κατσαρόλα με πατατες κομμένες σε κύβους ρίχνετε και λίγο αλατι και τις βράζετε όχι όμως τελείως .  Όταν κρατάνε λιγάκι οι πατατες σβήνετε την φωτιά και τις αφήνετε μέσα στο ζουμάκι μέχρι να κρυώσουν για να πάρουν όλο το χρώμα από τα παντζάρια.  Στην συνέχεια τις στραγγίζετε και τις βάζετε σε μια πιατέλα φτιάχνετε μια σως από 4 κουταλιές γιαούρτι και 4 κουταλιές μαγιονέζα και τις γαρνίρετε.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένο κρεμμυδι βρασμένο καρότο και ότι άλλο θέλει η φαντασία σας.
Φασόλια πιάζ

Υλικά:

300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια

2 φύλλα δάφνης

1 καρότο τριμμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1/2 πιπεριά ψιλοκομμένη σοταρισμένη με λίγο λαδάκι

λίγο ψιλοκομμένο

μαϊντανό

ελαιόλαδο μπαλσάμικο ή λεμόνι

αλάτι

πιπέρι ρίγανη

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε πλένουμε και βράζουμε για 5 λεπτά τα φασόλια μας και πετάμε το πρώτο νερό. Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα μας καθαρό νεράκι και τα βράζουμε χωρίς να βάλουμε αλάτι. αυτό το βάζουμε προς το τέλος του βρασίματος. Τα μαυρομάτικα δεν θέλουν μούλιασμα γιατί βράζουν εύκολα και αν τα μουλιάσετε θα σας ανοίξουν και δεν θα έχετε όμορφη εικόνα στην σαλατούλα σας. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνετε και τα βάζετε σε μια σαλατιέρα, εκεί μέσα ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύετε την σαλάτα σας. από πάνω μπορείτε να βάλετε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και καλή σας όρεξη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Τα φασόλια πιάζ μπορούν να γίνουν με όλα τα φασόλια απλώς τα μεγαλύτερα θέλουν από το βράδυ μούλιασμα.

Ταραμοκεφτέδες by Mairh
Υλικά :
500 γρ. μουσκεμένο και καλά στημένο ψωμί
80 – 100 γρ. ταραμά
1 καρότο ψιλοτριμμένο
1 κρεμμύδι περασμένο από το μουλτι
μια κούπα ψιλοκομμένο άνηθο 
κρεμμυδάκια
λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
μπόλικο πιπέρι
αλεύρι για το πανάρισμα
σπορέλαιο για το τηγάνι
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε την ψίχα του ψωμιού και την στύβουμε καλά. Προσθέτουμε όλα τα υλικά μέσα σε μια λεκανίτσα. Προσοχή στην ποσότητα του ταραμά να μην σας γίνουν αλμυρά κεφτεδάκια σας. Ζυμώνετε δυνατά και αφήνετε στο ψυγείο για μια ωρίτσα περίπου. Μετά την μια ωρίτσα δοκιμάζετε την ζύμη αν είναι μαλακή συμπληρώνετε μια δυο κουταλιές φρυγανιά, αν έχετε στημένο καλά το ψωμάκι δεν θε χρειαστεί. Πλάθεται χοντρά κεφτεδάκια τα αλευρώνετε και την ώρα που είναι να τα βάλετε στο τηγάνι τα πατάτε λιγάκι να γίνουν λίγο πλακέ. Και κάτι ακόμα για να μην σας χαλάσουν τα κεφτεδάκια καλό είναι να τα βάλετε σε μικρό τηγάνι και να τα τηγανίζετε 5-7 κάθε φορά να μην πέφτει η θερμοκρασία στο λάδι.

Λαγάνα By Mairh

Αν σας αρέσει η μαλακή λαγάνα αυτή είναι η καλύτερη συνταγή που έχω δοκιμάσει.

Υλικά :

620 γρ.αλεύρι Νο 1 μύλοι Αγίου Γεωργίου

350 γρ. χλιαρό νερό

100 γρ. ταχίνι

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. μέλι

1 κ.γ. γεμάτο αλάτι

3 κ.σ. σπορέλαιο ή φυτικά ελαία Άριστον

2 φακελάκια μαγιά σουσάμι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε πολύ καλά το νερό και μέσα διαλύουμε το ταχίνι με το μέλι περιμένουμε λιγάκι να πέσει η θερμοκρασία και βάζουμε την ζάχαρη την μαγιά με λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε προσθέτουμε το αλατι και το αλεύρι και κάνουμε μια ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη βάζουμε και το λαδάκι ή το Άριστον και την ζυμώνουμε ακόμα λίγο την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε μια ζεστή γωνιά για μισή ωρίτσα περίπου. Όταν φουσκωσει το ζυμαράκι μας το χωρίζουμε σε 2 μπαλίτσες και το απλώνουμε σε σχήμα λαγάνας μέσα στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα, το βρέχουμε λιγάκι με ένα πινελάκι κάνουμε πολλές δαχτυλιές και ρίχνουμε το σουσάμι. Σκεπάζουμε ξανά για μισή ωρίτσα και μετά τις ψήνουμε στον αέρα στους 180 για 20 λεπτά.

Γλυκό κουταλιού λεμόνι

Υλικά για κάθε 25 φέτες από το λεμόνι :

1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1/2 λεμόνι τον χυμό
Εκτέλεση :
Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια με ένα βουρτσάκι και ξύνουμε γύρω γύρω με έναν τρίφτη ψιλό.
Κόβουμε λίγο στο πάνω και κάτω μέρος τη φλούδα σαν καπάκι όσο χρειάζεται ώστε να είναι καθαρή η φλούδα.
Χαράζουμε πάνω και κάτω με ένα μυτερό μαχαίρι και κάνουμε 5 χαρακιές γύρω από το φρούτο μας για να βγουν εύκολα οι φέτες της φλούδας.
Τα κάνουμε ρολάκια και τα καρφώνουμε με μια οδοντογλυφίδα ή αν θέλουμε τα κάνουμε μπαστουνάκια κόβοντας την κάθε φλούδα σε 4 λουρίδες.
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα κομμάτια μέσα και τα βράζουμε 3-4 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό.
Αυτό το κάνουμε 3 φορές για να ξεπικρίσουν και τ’ αφήνουμε να στραγγίσουν.
βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι μας.
ρίχνουμε μέσα τα λεμόνια να βράσουν για 10 λεπτά και σβήνουμε το μάτι.
Τ’ αφήνουμε για 2 ώρες να βγάλουν όλα τους τα υγρά και να ρουφήξουν ζάχαρη.
Βάζουμε ξανά στην φωτιά το γλυκάκι μας και το βράζουμε προσέχοντας να βγάζουμε τον αφρό που κάνει γύρω γύρω μέχρι να δέσει.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :

1.Μπορούμε να το βάλουμε σε αποστειρωμένα βάζα είτε όσο είναι ζεστό είτε αφού κρυώσει.
2.Δεν θέλει ψυγείο αν είναι καλά δεμένο το σιρόπι.

Καλή επιτυχία.

Ευχόμαστε να περάσετε υπέροχα με αυτούς που αγαπάτε….

Το μενού επιμελήθηκε η κα Κωνσταντίνα Μαργαρίτη ενώ τις συνταγές και τις φωτογραφίες μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγιά Μαίρη εν δράση.