Χριστούγεννα στο σπίτι παρέα με ένα βιβλίο για παιδιά κι όσους νιώθουν παιδιά

Χριστούγεννα κάτω από… ειδικές συνθήκες. Γιορτές διαφορετικές… που όμως μπορούν να γίνουν διασκεδαστικές. Τα βιβλία μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό σύντροφο σε αυτές τις γιορτές και να μας ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες τους… Σας παρουσιάζουμε 20 βιβλία για παιδιά που ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ που θα συναρπάσουν και θα ψυχαγωγήσουν μικρούς και μεγάλους. Βιβλία διασκεδαστικά, βιβλία που περνούν μηνύματα, βιβλία όμορφα εικονογραφημένα… Αναζητείστε τα στα βιβλιοπωλεία της πόλης

Επιμέλεια: Βιβή Μαργαρίτη

Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας σώζει την Πρωτοχρονιά, ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

Πρωτοχρονιά δίχως δώρα γίνεται; ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ! Ωστόσο τι μπορεί να συμβεί αν οι τάρανδοι κρυολογήσουν, έχουν πυρετό και φτερνίζονται; Να ακυρωθεί η Πρωτοχρονιά. Άρα, ούτε δώρα, ούτε Άγιος Βασίλης.ΤΙ; ΠΟΤΕ!

Όταν όλα πάνε στραβά, αναλαμβάνει δράση ο Δράκος Μπουρμπουλήθρας!


Κάθε Παραμονή Χριστουγέννων, ΓΟΥΙΛ ΧΙΛΕΝΜΠΡΑΝΤ

O Αϊ-Βασίλης είναι έτοιμος να ξεκινήσει για την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη αποστολή του, όμως οι τάρανδοι δεν είναι πουθενά! Μόνο αφότου θυμάται τη γιορτινή τους παράδοση, δηλαδή την ανάγνωση ενός χριστουγεννιάτικου παραμυθιού, είναι και οι τάρανδοι έτοιμοι για αναχώρηση.

Το γιορτινό πνεύμα είναι διάχυτο σε αυτή τη χαριτωμένη χριστουγεννιάτικη ιστορία που έχει ως θέμα την τήρηση των εορταστικών εθίμων παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.


Η ιστορία των εφευρέσεων, Μαθαίνω τον κόσμο

Ετοιμάσου για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο στο οποίο θα μάθεις για μερικές από τις σημαντικότερες εφευρέσεις όλων των εποχών. Ανέβα στον τροχό, προσανατολίσου με την πυξίδα, άναψε τα φώτα και παρακολούθησε τον κόσμο να αποκτά νέες δυνατότητες με τη βοήθεια της ατμομηχανής. Μάθε για όλες τις απίθανες εφευρέσεις που άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας!


Άγκαθα Μίστερι 1: Το μαργαριτάρι της Βεγγάλης, ΣΕΡ ΣΤΙΒ ΣΤΙΒΕΝΣΟΝ

Το θαυμαστό μαργαριτάρι της Βεγγάλης έχει κλαπεί από τον ναό της θεάς Κάλι και ο φύλακας του πολύτιμου κοσμήματος έχει εξαφανιστεί. Τα ξαδέλφια Μίστερι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και μπαίνουν στο πρώτο αεροπλάνο για την Ινδία. Εκεί τους περιμένει ο εκκεντρικός θείος Ρέιμοντ, αλλά και μια… στενή επαφή με φίδια και άγριες τίγρεις.


Ο θησαυρός του Κυβερνήτη, Λογοτεχνικές εξερευνήσεις, ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

Αν δε σου αρέσουν η περιπέτεια, οι γρίφοι και τα αινίγματα, πρέπει να αφήσεις αμέσως αυτό το βιβλίο από τα χέρια σου. Αν όμως σου αρέσουν, τότε ίσως κρατάς το πιο περιπετειώδες βιβλίο!

Τι θα έκανες:

Αν έβρισκες ένα ξεχασμένο για χρόνια
τετράδιο γεμάτο αινίγματα που ζητούν λύσεις;

Αν ξετύλιγες ένα κουβάρι που στην άκρη του
υπάρχει ένας μυθικός θησαυρός;

Μια παρέα πέντε παιδιών ψάχνει ανάμεσα στα κυκλώπεια τείχη, σε αρχαία θέατρα και σε κάστρα και ζει μια διαφορετική περιπέτεια αναζητώντας τον Θησαυρό του Κυβερνήτη. Μήπως τελικά η Ιστορία είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός και εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς αν θα τον βρούμε;


Σ.Ρ.Μ.1: Ληστεία στο Χάιλαντ Φάλκον, Στις ράγες του μυστηρίου, ΛΕΟΝΑΡΝΤ Μ. ΓΚ., ΣΕΤΖΜΑΝ ΣΑΜ

Ο εντεκάχρονος Χάρισον Μπεκ και ο θείος του, Ναθάνιελ, είναι καλεσμένοι στο τελευταίο ταξίδι του Χάιλαντ Φάλκον, του πιο διάσημου ατμοκίνητου τρένου της Βρετανίας. Το διάσημο βασιλικό τρένο, με τους διακεκριμένους επιβάτες, θα κάνει τον γύρο της Σκοτίας φτάνοντας μέχρι ψηλά στον βορρά, στην όμορφη περιοχή των Χάιλαντς. Ο Χάρισον, αν και αρχικά ήταν αρνητικός, τελικά απολαμβάνει το ταξίδι, εξερευνά τα βαγόνια, σκαρφαλώνει στην οροφή του τρένου, παρακολουθεί τους επιβάτες και κάνει πολλές ζωγραφιές.

Το πρώτο βράδυ ανακαλύπτει κάτω από το τρόλεϊ φαγητού έναν λαθρεπιβάτη. Είναι ένα κορίτσι στην ηλικία του, η Λένι, κόρη του οδηγού. Είναι τέτοια η αγάπη της για τα τρένα που μπήκε στα κρυφά για να ζήσει αυτό το ταξίδι. Όταν όμως ένα πολύτιμο κόσμημα εξαφανίζεται, ο Χάρισον και η Λένι θα βρεθούν στη δίνη μιας μεγάλης έρευνας όπου όλοι είναι πιθανοί ύποπτοι. Θα καταφέρουν να εξιχνιάσουν το μυστήριο και να πιάσουν τον ένοχο πριν φτάσουν στο τέλος της διαδρομής;

Ψίθυροι στην τραπεζαρία, σημειώσεις στη βιβλιοθήκη, άγνωστοι επιβάτες: ανακαλύψτε τα στοιχεία και βοηθήστε τον Χάρισον και τη Λένι να λύσουν το μυστήριο. Γρήγορη πλοκή και με υπέροχη εικονογράφηση, ένα μαγευτικό ταξίδι με τρένο που θα σας μείνει αξέχαστο!


Το άτακτο καπέλο, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μάγος που είχε ένα ψηλό μαύρο καπέλο για να βγάζει κουνελάκια και περιστέρια. Μόνο που στο συγκεκριμένο καπέλο άρεσε να μπερδεύει τα μαγικά στον πάτο του κι έτσι ο μάγος δεν ήξερε ποτέ τι θα τραβήξει από μέσα.

Τι θα συμβεί όταν ο μάγος, θυμωμένος από τις αταξίες του καπέλου, το πετάξει στα σκουπίδια; Πόση αναστάτωση θα προκαλέσει σε όποιον το φορέσει στο κεφάλι του;

Μήπως, τελικά, μέσα από τις ανατροπές θα βρουν όλοι αυτό που ψάχνουν;

Το βιβλίο συνοδεύεται από QR Code που οδηγεί στο ομότιτλο τραγούδι «Το άτακτο καπέλο».


Μπαμπά, σε αγαπώ!, ΜΑΡΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Μπορεί στ’ αλήθεια ένας μπαμπάς να χαμογελάει περισσότερο και να κατσουφιάζει λιγότερο; Μπορεί να χαρίσει χρόνο στο «λουλούδι του», στην κόρη του, και να μην αφήσει τις αναποδιές να μπαίνουν στη μέση; Οι στιγμές και οι συνήθειες αλλάζουν όταν εκείνη ταρακουνάει τα νερά, διεκδικεί και απαιτεί την παρουσία του. Ένας όμορφος κόσμος ξετυλίγεται με άξονα τον πιο ισχυρό δεσμό, εκείνον του πατέρα και της κόρης. Μια ιστορία γεμάτη τρυφερότητα κι αγάπη για την πιο ζεστή αγκαλιά του κόσμου.


Τα τέρατα της Μυθολογίας, ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΜΠΕΤΑ

Στη μυθολογία μας υπήρχαν ήρωες αλλά και θεοί που είχαν ανθρώπινη μορφή. Υπήρχαν όμως και πλάσματα διαφορετικά, τέρατα πολύ τρομακτικά! Που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, αλλά νικήθηκαν τις περισσότερες φορές…

Ας τα γνωρίσουμε!


Η Δώρα και ο γάτος που τον έλεγαν Οδυσσέα, ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ

Ήμουνα εντελώς μόνη, ώσπου μια μέρα ο μπαμπάς και η μαμά μού έκαναν το πιο ωραίο δώρο: ένα γατάκι απ’ το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων. Ο Οδυσσέας (έτσι τον βαφτίσαμε) ήταν όμορφος, μικρούλης και γλυκός. Έγινα αμέσως η μαμά του κι εκείνος το μωράκι μου, που το αγαπούσα πολύ. Περνούσαμε τέλεια μαζί!

Όμως, ξαφνικά, ο Οδυσσέας άρχισε να κάνει αταξίες και σκανταλιές. Και δημιουργούσε πολλά προβλήματα.

Στο μεταξύ, εμφανίστηκε και ο Φρίξος, ένα απίθανο χάμστερ. Και τότε, τότε…


Η βιβλιοθήκη του Τίποτα, ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΑΚΗ

Η μικρή Μαρούσα έμοιαζε να τα έχει όλα. Όμως ένιωθε να της λείπει Κάτι. Ίσως ήθελε να νιώσει ένα έντονο συναίσθημα. Χαρά, λύπη, έκπληξη, ανυπομονησία… Ή να ζήσει μια αλλιώτικη περιπέτεια. Μα όλα της ήταν Αδιάφορα. Τίποτα δεν αισθανόταν η Μαρούσα! Τίποτα! Ώσπου μια μέρα βρήκε αυτό το Κάτι, το οποίο θα την άγγιζε αληθινά.


Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου, ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΜΠΕΤΑ

Κάθε πρωί όλα τα παιδιά προσφέρουν ένα λουλούδι στη δασκάλα τους, την κυρία Ρένα. Είναι τόσο γλυκιά και όμορφη! Εκείνη χαμογελά και τα αγκαλιάζει.

Ο Αιμίλιος όμως μπαίνει στην τάξη με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν έχει τριαντάφυλλο να της δώσει. Κι αν η κυρία Ρένα νομίζει πως δεν την αγαπά;


Και μετά…, ΦΙΛΙΠ ΖΑΛΜΠΕΡ

Όχι, όχι, όχι! Πρόσεχε την πεταλούδα! Αν την πειράξεις, θα πετάξει μακριά και μετά… Τι θα συμβεί μετά;

Μια ευρηματική ιστορία που βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν ότι οποιαδήποτε πράξη, ακόμα και η πιο μικρή, έχει τις συνέπειές της…


Τα φιλιά του μπαμπά Αρκούδου, ΚΑΡΙΝ-ΜΑΡΙ ΑΜΙΟ

Ήρθε το βράδυ ξανά, ώρα για πολλά, πολλά φιλιά!

Ο μπαμπάς Αρκούδος έχει φιλάκια

να μοιράσει στα εφτά μικρά του αρκουδάκια.

Τι δουλειά κι αυτή του μπαμπά,

μα και τι ευτυχία και χαρά!


Ο Μιλτιάδης και η μάχη του Μαραθώνα, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΑΡΗΣ

Μόλις οι Πέρσες έφτασαν στον Μαραθώνα, απέναντί τους έβλεπαν βουνά, ενώ δεξιά τους ένας βάλτος κάλυπτε μια μεγάλη έκταση.

Αυτό όμως που έκανε τους δυο στρατηγούς να χαρούν ήταν η πεδιάδα. «Το καλύτερο μέρος για να κινηθεί το ιππικό μας» ψιθύρισε ο Δάτης και ο Αρταφέρνης χαμογέλασε.

Η είδηση δεν άργησε να φτάσει στην Αθήνα. Ο Αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης ήξερε πως, αν ήθελαν να νικήσουν τους Πέρσες, έπρεπε να τους αντιμετωπίσουν στον Μαραθώνα.

Η μεγάλη μάχη δεν θα αργούσε να ξεκινήσει…


Πολυάννα, ΕΛΕΑΝΟΡ ΠΟΡΤΕΡ

Όταν η εντεκάχρονη Πολυάννα έχασε και τους δύο γονείς της, την ανέλαβε η αδερφή της μητέρας της. Το κοριτσάκι δεν περίμενε με τίποτα πως η θεία Πόλι, που θα τη φιλοξενούσε αποδώ κι εμπρός, θα ήταν τόσο ιδιότροπη και αυστηρή. Όμως, η Πολυάννα βρίσκει παρηγοριά σε ένα παιχνίδι που έπαιζε με τον μπαμπά της, στο «παιχνίδι της χαράς», σύμφωνα με το οποίο σε καθετί που μας συμβαίνει, υπάρχει κάτι καλό που μπορεί να μας κάνει χαρούμενους. Έτσι σιγά σιγά μεταφέρει στη θεία της τον ενθουσιασμό και τη χαρά της. Κι εκείνη αρχίζει να αλλάζει…

Η Πολυάννα γράφτηκε το 1913 και θεωρείται το πιο γνωστό μυθιστόρημα της Ελεάνορ Πόρτερ. Η συγγραφέας μάς ξεναγεί στον κόσμο της αθωό­τητας ενός παιδιού, του οποίου η θετική ενέργεια έχει τη μυστική δύναμη να απαλύνει τις πιο θλιβερές κοινωνικές και προσωπικές καταστάσεις.


Μνημεία, 40 μνημεία από όλο τον κόσμο, ΖΑΝ-ΜΙΣΕΛ ΜΠΙΓΙΟΥ

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ!

Σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψετε χρονολογίες, ιστορικά γεγονότα και αξιομνημόνευτα περιστατικά που κάνουν αυτά τα μνημεία παγκόσμια σημεία αναφοράς.

Από τον Παρθενώνα μέχρι το Τατζ Μαχάλ και το μουσείο του Λούβρου, ένα γοητευτικό ταξίδι στα μεγάλα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού. Εσείς ποιο μνημείο θα θέλατε να επισκεφτείτε;


Οικολογία, 40 ακτιβιστές, ΕΛΙΖΑΜΠΕΤ ΚΟΜΠΡ

Σε αυτό το βιβλίο θα μάθετε για όλα τα μεγάλα οικολογικά προβλήματα: υπερθέρμανση του πλανήτη, εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, ρύπανση των ωκεανών, κλιματική αλλαγή. Συγγραφείς, φιλόσοφοι, επιστήμονες, αγρότες μάχονται για να σώσουν τη φύση και να διατηρήσουν την ελπίδα για έναν βιώσιμο κόσμο. Ποιος αποτελεί πρότυπο για σένα; Πώς θα ακολουθήσεις το παράδειγμά του;