Χρήστος Σταμόπουλος: Η σιωπή δεν είναι χρυσός-Θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για την εμπλοκή του στην υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων

Συνέντευξη θα δώσει μετά από τη σύλληψή του ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που σχετίζεται με τις παράνομες ελληνοποιήσεις ο δικηγόρος Χρήστος Σταμόπουλος την Τετάρτη 18 Ιουλίου και ώρα 11 π.μ. στο ξενοδοχείο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ.Στην πρόσκληση που απέστειλε προς το τοπικά ΜΜΕ αναφέρει τα ακόλουθα: «Εγώ, ο Χρήστος Σταμόπουλος, δικηγόρος, πρώην κρατούμενος, «μέλος εγκληματικής οργάνωσης» σας καλώ να παρευρεθείτε και να λάβετε μέρος στη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ για:

Αυτά κι άλλα καλούμαστε να συζητήσουμε. Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ!

Το χρονικό

Ο Χρήστος Σταμόπουλος κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε υπόθεση που σχετίζεται με πλαστά έγγραφα που χορηγούνταν σε αλλοδαπούς για να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα.

Με ανακοίνωσή της στις 28 Ιουνίου η ΕΛΑΣ είχε κάνει γνωστό ότι:

«Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν είκοσι τρία (23) άτομα, δεκαέξι (16) ημεδαποί και επτά (7) αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και τα δύο (2) αρχηγικά μέλη της οργάνωσης. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται επτά (7) δικηγόροι και πέντε (5) υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ηθική αυτουργία σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροδοκία-δωροληψία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση κ.τ.λ. και διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολίτη τρίτης χώρας, κατά συναυτουργία, εξακολούθηση και συρροή.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται επιπλέον (2) ημεδαποί και αλλοδαπός, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν, λόγω έλλειψης των προϋποθέσεων της αυτόφωρης διαδικασίας καθώς επίσης και (2) αλλοδαποί και ημεδαπός, οι οποίοι κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα (παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλαστογραφία, παράβαση καθήκοντος κ.α.), μη σχετιζόμενα με την εγκληματική οργάνωση.

Από τη διενεργηθείσα μέχρι τώρα έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και τη συνδυαστική αξιολόγηση των συλλεχθέντων στοιχείων προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Μάρτιο, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, που επιδίωκε την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους με την κατάρτιση πλαστών δικαιολογητικών, για την παράνομη έκδοση αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών.

Η αλληλουχία των παρανόμων ενεργειών τους αφορούσε στην καταρχήν έκδοση της σχετικής «βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής», ώστε να θεωρείται εφεξής ότι οι αλλοδαποί διαμένουν νόμιμα στη χώρα και στη συνέχεια της «άδειας διαμονής».

Η εγκληματική οργάνωση είχε διαρκή δράση και εσωτερική δομή, ενώ τα μέλη της ακολουθούσαν κανόνες σχετικής ιεραρχίας, έχοντας διακριτούς ρόλους για την επίτευξη των σκοπών τους.

Ειδικότερα, τα δύο (2) αρχηγικά μέλη, με τη βοήθεια ορισμένων άλλων μελών, αναζητούσαν παράνομους αλλοδαπούς που διέμεναν στην περιοχή της Αττικής, από τους οποίους λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά για να τους «βοηθήσουν» να συγκεντρώσουν έγγραφα που θα διευκόλυναν την έκδοση των αδειών διαμονής (π.χ. έγγραφα που πιστοποιούσαν επταετή συνεχή διαμονή τους στη χώρα, έγγραφα για μόνιμη διαμονή τους σε πόλεις της επαρχίας, ώστε να μπορούν καταθέτουν εκεί τα δικαιολογητικά τους κ.λπ.).

Τα έγγραφα που χρησιμοποιούσαν, συνήθως ήταν:

Στη συνέχεια και αφού ορισμένα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε πλαστογραφήσεις των εγγράφων, οι δικηγόροι – μέλη της οργάνωσης αφού «έλεγχαν» τους φακέλους, μετέβαιναν στις αρμόδιες Υπηρεσίες, μαζί με τους αλλοδαπούς για την κατάθεση τους.

Οι δικηγόροι γνώριζαν για την πλαστότητα των εγγράφων που περιέχονταν στους φάκελους και σε πολλές περιπτώσεις συμμετείχαν στη συμπλήρωσή τους, καταρτίζοντας και οι ίδιοι πλαστά έγγραφα ή ψευδείς βεβαιώσεις για τη δικαιολόγηση ετών παραμονής ή για τη βεβαίωση του τόπου διαμονής.

Επιπλέον για την κατάθεση των φακέλων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των πόλεων της επαρχίας, τους αλλοδαπούς συνόδευαν και τα δύο αρχηγικά μέλη της οργάνωσης καθώς και συνεργάτης τους.

Σε ορισμένες εκ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τη διεκπεραίωση των φακέλων αναλάμβαναν υπάλληλοι των αρμόδιων Υπηρεσιών, οι οποίοι άνηκαν στην εγκληματική οργάνωση και βεβαίωναν ψευδώς, έναντι χρηματικής αμοιβής, ότι στο πρόσωπο των αλλοδαπών πληρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη χορήγηση βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης και άδειας διαμονής.

Με το πέρας της διαδικασίας, τόσο της κατάθεσης των φακέλων, όσο και της έκδοσης των αντίστοιχων καρτών, τα αρχηγικά μέλη και συνεργάτης τους λάμβαναν από τους αλλοδαπός τα συμφωνηθέντα χρηματικά ποσά, τα οποία στη συνέχεια μοιράζονταν μεταξύ τους, ανάλογα με την συμμετοχή τους στην διαδικασία. Τα ποσά για την κατάθεση του φακέλου κυμαίνονταν από 650 έως 800 ευρώ και σε περίπτωση που εκδιδόταν η σχετική άδεια διαμονής από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης έχει κατασχεθεί πληθώρα φακέλων, το περιεχόμενο των οποίων εξετάζεται ως προς την πλαστότητα των δικαιολογητικών. Επιπλέον σε κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος πλαστών εγγράφων και διαβατηρίων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καθώς και 20.890 ευρώ.

Στην επιχείρηση για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος καθώς και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Δήλωση

Στις 5 Ιουλίου ο κ. Σταμόπουλος απέστειλε στα ΜΜΕ δήλωση σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων. Στη γραπτή του δήλωση, όπου υπογράφει  ως δικηγόρος, πρώην κρατούμενος, παραμένων «μέλος εγκληματικής οργάνωσης» αναφέρει τα ακόλουθα:

Δήλωση Χρήστου Σταμόπουλου, δικηγόρου, πρώην κρατούμενου, «μέλους εγκληματικής οργάνωσης»

Ντάλα μεσημέρι συνελήφθην αιφνιδιαστικά από μυστικούς αστυνομικούς στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων, ως φερόμενο μέλος εγκληματικής οργάνωσης διαφθοράς των δημοσίων υπαλλήλων, πλαστογραφιών,ψευδών βεβαιώσεων και διευκόλυνσης παράνομων αλλοδαπών ν΄ αποκτούν παράνομα άδεια διαμονής στη χώρα.

Μου κατασχέθηκαν ταυτότητα, κινητό, δικογραφίες σωρηδόν, αφού ερευνήθηκαν γραφείο, σπίτι, αυτοκίνητο, ενώ είχαν σαρωθεί από καιρό απ΄ τις παρακολουθήσεις  οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μου και είχα τεθεί σε συνεχή επιτήρηση από μυστικούς αστυνομικούς.

Νύκτωρ οδηγήθηκα  κρατούμενος στην Αθήνα όπου μου πήραν δαχτυλικά αποτυπώματα, φωτο-αποτυπώματα και φωτογραφίες, καταχωρούμενος στο Ευρωπαϊκό Σύστημα SCHENGEN ως σεσημασμένος.

Πέρασα κρατούμενος μια οδύσσεια έξι ημερών μετακινούμενος στην Αθήνα με χειροπέδες, υποστάς πλήρη ταπείνωση, μέχρι που ανακριτής και εισαγγελέας αποφάνθηκαν  ν’ αφεθώ ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους, αφού ασκούσα καθ’ όλα νόμιμη  δικηγορία, χωρίς την παραμικρή παρανομία.

Ο διασυρμός μου από ανθρωποφάγα ΜΜΕ και την ανθρωποφαγία μερίδας της κοινωνίας μου προκάλεσαν τεράστια ηθική, οικονομική, επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική ζημιά.

Είναι δίκαιο όσοι εμπνεύστηκαν, οργάνωσαν και συμμετείχαν μ’ οποιονδήποτε τρόπο σ΄αυτή την πρωτοφανή και άθλια σκευωρία σε βάρος μου ή την εκμεταλλεύτηκαν για να με σπιλώσουν, να πληρώσουν ακριβό τίμημα, αφού τα μόνα εγκλήματα μου είναι:

Η τίμια, νόμιμη και ευσυνείδητη άσκηση της δικηγορίας.

Η ολοφάνερη προτίμηση των αλλοδαπών στο πρόσωπό μου που με βλέπουν ως στήριγμά τους

Η 45χρονη, απ’ την Εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα, συνεχής, αδιάκοπη και αταλάντευτη συμμετοχή μου στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες ,πάντα από ριζοσπαστική σκοπιά, για τα δίκαια του λαού και της πατρίδας.

Ίσως το χειρότερο και ειδεχθέστερο απ’ όσα επεδίωξαν οι σκευωροί ήταν να πλήξουν το όνομα μου και κυρίως ό,τι συμβολίζει αυτό για τον λαό. Να μας εξισώσουν όλους. Να εξισώσουν στην ατιμία τους δυνάστες και όσους αγωνίζονται εναντίον τους, για να σπάσουν το ηθικό του Λαού!

Καταγγέλλω την απαράδεκτη αφωνία του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων που σιώπησε φοβισμένα και αδιάφορο μπροστά στην ανεξέλεγκτη και ευτελεστική δράση μυστικών υπηρεσιών σε βάρος συναδέλφου τους δικηγόρου κατά την προσέλευσή του στο Ναό της Θέμιδας.

Αλήθεια, σε ποια δημοκρατία μπορεί να δικαιολογηθεί μια τέτοια δράση μυστικών υπηρεσιών;

Μπορεί

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί τρία χρόνια κατακρεουργεί ασταμάτητα τα οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, ΝΑ ΦΟΡΕΣΕ ΤΩΡΑ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟ!

Ωστόσο εγώ θέλω να δηλώσω ότι:

Θα συνεχίσω να είμαι δικηγόρος των φτωχών , των κατατρεγμένων, των υπερχρεωμένων και βέβαια των αλλοδαπών. Όχι των τραπεζών και των πλουσίων.

Δεν θα αλλάξω τις ιδέες μου και θα συνεχίσω να συμμετέχω στους αγώνες για τα δίκαια του λαού και για ένα καλύτερο μέλλον, με το ίδιο πάθος και την ίδια συνέπεια.

Επιφυλάσσομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη εναντίον όσων συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στη σπίλωση, έστω και στο παραμικρό, του ονόματός μου, της τιμής και της υπόληψής μου.

Θα συμβάλω όσο μπορώ στην αφύπνιση των συναδέλφων για την υπεράσπιση του δικηγορικού λειτουργήματος ,που σήμερα κινδυνεύει από τον αυξανόμενο αυταρχισμό του αστικού κράτους και των μηχανισμών του.

Περισσότερα στη Συνέντευξη Τύπου ή τη Λαϊκή Συγκέντρωση που θα οργανωθεί προσεχώς στο κέντρο των Τρικάλων.