Χρήστος Νταναβάρας: Ο μικρότερος χειριστής τηλεκατευθυνόμενων ανεμοπτέρων στην Ελλάδα (video)

Στα 13 του μόλις χρόνια έχει ανοίξει τα φτερά του και είναι ο μικρότερος χειριστής τηλεκατευθυνόμενων ανεμοπτέρων με τόσο μεγάλη εμπειρία στην Ελλάδα. Ασχολείται με το αντικείμενο όσο θυμάται την ύπαρξή του και μάλιστα έχει στο βιογραφικό του πολλές διακρίσεις εντός κι εκτός Ελλάδας. Ο λόγος για τον Χρήστο Νταναβάρα το νεαρότερο μέλος της Αερολέσχης Λάρισας.

Ρεπορτάζ: Βιβή Μαργαρίτη (fb Vivi Margariti)

Τον γνωρίσαμε όταν επισκεφθήκαμε στο πεδίο προσγείωσης της Αερολέσχης Λάρισας στην Τερψιθέα για να κάνουμε πτήση εθισμού με υπερελαφρό αεροσκάφος στο πλαίσιο ρεπορτάζ για το trikalaview.gr. Εντυπωσιαστήκαμε από την «μαεστρία» με την οποία πετούσε τα τηλεκατευθυνόμενα στο μοντελοδρόμιο κι ο ίδιος πολύ ευγενικά απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις κι έλυσε όλες μας τις απορίες με την ωριμότητα ενός μεγάλου αθλητή.

Ο Χρήστος Νταναβάρας μαθητής της 1ης τάξης του 5ου Γυμνασίου Λάρισας έχει καταφέρει να εξελίξει το χόμπυ του χρόνο με το χρόνο και η εμπειρία του και οι ικανότητές του να τον αναδείξουν εντός Ελλάδας αλλά και πολλές χώρες του εξωτερικού όπου έχει ταξιδέψει για να λάβει μέρος σε μεγάλες διοργανώσεις.

Το ταξίδι της μύησής του στην πτήση τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων ξεκίνησε από όταν ήταν νήπιο ακόμη. Σε αυτό συντέλεσε φυσικά το γεγονός ότι ολόκληρη η οικογένειά του, ο πατέρας του, ο αδερφός του, ο νονός του… είναι χειριστές. Όταν οι φίλοι του έπαιζαν με άλλα παιχνίδια εκείνος είχε μία και μοναδική επιθυμία που δεν ήταν άλλη από τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα κι ελικόπτερα. Έτσι δεν άργησε η στιγμή που βρέθηκε στο μοντελοδρόμιο της Τερψιθέας. Ήταν μόλις 6 χρονών όταν έκανε εκεί τις πρώτες του πτήσεις και όλοι διέκριναν τις ικανότητές του. Σιγά, σιγά απέκτησε εμπειρία κι εξοικείωση και πλέον εκείνο που επιθυμούσε ήταν να πάρει μέρος σε αγώνες. Κάτι που δεν άργησε καθώς σε ηλικία μόλις 8μισι ετών βρέθηκε στη Βουλγαρία όπου κι αγωνίστηκε για πρώτη φορά.

Ακολούθησαν δεκάδες αγώνες αφού παίρνει μέρος σε όλες τις διοργανώσεις F5J ανεμοπτέρων που γίνονται στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Τσεχία. Ένας μικρός χειριστής με μεγάλο ταλέντο που κερδίζει τις εντυπώσεις στο βάθρο όλων των ηλικιακών κατηγοριών εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας (σ.σ. η πανδημία περιόρισε τη δράση του).

Όπως μας λέει η ενασχόληση του αυτή δεν του αποσπά από τα μαθήματά του στο σχολείο τα οποία αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Φροντίζει όμως, παρόλα αυτά, να βρίσκει χρόνο και για να επισκέπτεται συχνά το μοντελοδρόμιο και να προπονείται. Θα τον συναντήσει κάποιος εκεί, μαζί με τον εξοπλισμό του, μία με δύο φορές την εβδομάδα, όταν ο καιρός το επιτρέπει και συνήθως καθημερινές, οπότε και δεν έχει συνήθως κόσμο, για να μπορεί απερίσπαστος να κάνει την προπόνησή του μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Από την εμπειρία που έχει σε άλλα μοντελοδρόμια, όπως μας λέει, το συγκεκριμένο μοντελοδρόμιο της Τερψιθέας είναι ιδανικών προδιαγραφών για την προπόνησή του στη F5J κατηγορία, μιας και η κάθε πτήση διαφέρει από την προηγούμενη.

Ο Χρήστος Νταναβάρας μιλά με αγάπη για τον αερομοντελισμό και την τηλεκατευθυνόμενη πτήση και προτρέπει παιδιά της ηλικίας του να ασχοληθούν με αυτή γιατί μόνο θετικά έχουν να αποκομίσουν όπως υπογραμμίζει.