Χριστόψωμο της Δώρας

Ψάχνοντας μια συνταγή χωρίς αυγά που έχει το δικό μου Χριστόψωμο, η φίλη μου η Δώρα μου έδωσε την δική της συνταγή. Είναι μια συνταγή τόσο νόστιμη και τόσοοοοο εύκολη. Πραγματικά δεν ξέρω για ποια από τις δυο να σας πω ότι είναι υπέροχη. Λοιπόν εγώ θα σας πω ότι και οι δυο είναι τέλειες.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

2 παρά λίγο φακελάκια μαγιά

1/2 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. ζάχαρη

2 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. γλυκάνισο

500 γραμ χλιαρό νερό

σουσάμι καρύδια για το ντεκόρ

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκανίτσα βάζουμε το χλιαρό νερό με την ζάχαρη. Προσθέτουμε την μαγιά και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά. Συνεχίζουμε βάζοντας τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για έχουμε μια ζύμη ψωμιού. Αφήνουμε σε μια ζεστή γωνιά το ζυμάρι μας σκεπασμένο με μεμβράνη μέχρι να φουσκώσει. Παίρνουμε το φουσκωμένο ζυμάρι και το ξεφουσκώνουμε. Το τοποθετούμε σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο που έχουμε βάλει λαδόκολλα από κάτω και την λαδώνουμε. Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε κάνοντας στην μέση ένα σταυρό. Αφήνουμε να φουσκώσει ξανά το ζυμαράκι μας και το αλείφουμε με λίγο νερό που έχουμε βάλει ενα κγ ζάχαρη. Πασπαλίζουμε με σουσάμι βάζουμε ολόκληρο καρύδι στο κέντρο και όπου αλλού θέλουμε!!!!Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 45 λεπτά.

Δωράκι μου σε ευχαριστώ για την συνταγή.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).