Chocobanana της Έφης

Ζουμερό,γευστικό,άψογα συνδιασμένο σε γεύσεις σιροπιαστό κέικ μπανάνα-σοκολάτα!

ΥΛΙΚΑ για το κέικ:

1 πλάκα βιτάμ(σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο πιο λιωμένο)

1 κούπα χυμό μπανάνα

1 baking powder

1 βανίλια

2 κούπες ζάχαρη

3 κούπες αλεύρι

4 αβγά

ΥΛΙΚΑ για την ενδιάμεση κρέμα:

4 μπανάνες ώριμες

1 κούπα κακάο

3 κ.σ. εβαπορέ γάλα

1 κούπα άχνη ζάχαρη

ΥΛΙΚΑ για την επικάλυψη:

125 γρ. κουβερτούρα

125 γρ. σοκολάτα γάλακτος

ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι:

μισή κούπα χυμό μπανάνας

μισή κούπα νερό

1 κ.σ. κακάο

4 κ.σ. ζάχαρη

EKTΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:

Ξεκινάμε χτυπώντας με μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά όλα τα υλικά,εναλλάσσοντας τα υγρά με τα στέρεα,ώστε να διευκολυνθούμε.Όταν το μείγμα μας είναι ομοιογενές,το ρίχνουμε σε μία φόρμα του κέικ με αποσπώμενο στεφάνι,την οποία έχουμε προηγουμένως αλευρώσει και βουτυρώσει. Ψήνουμε στις αντιστάσεις,πάνω-κάτω στους 180 C για περίπου μία ώρα,σε καλά προθερμασμένο φούρνο.Θα βοηθήσει να γνωρίζουμε αν είναι ένα έτοιμο,μία οδοντογλυφίδα,την οποία θα χρησιμοποιήσουμε τρυπώντας το κέικ.Αν βγει “καθαρή” το κέικ μας είναι έτοιμο. Όταν το κέικ κρυώσει,θα αφαιρέσουμε το στεφάνι και θα το κόψουμε προσεκτικά κατά μήκος,στη μέση,με ένα μεγάλο μαχαίρι.Θα βγάλουμε εκτός στεφάνης,μόνο το επάνω κομμάτι του κέικ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το χυμό μπανάνας,το κακάο και το νερό.Αφήνουμε να έρθουν στο σημείο βρασμού,χωρίς όμως να κοχλάσει το περιεχόμενο.Σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι τους 2 δίσκους του κρύου πλέον κέικ.Η διαδικασία για το σιρόπιασμα θα είναι η εξής.Θα σιροπιάσουμε τον κάτω δίσκο μέσα στο στεφάνι,στη συνέχεια θα προσθέσουμε την κρέμα και τέλος θα βάλουμε επάνω το δεύτερο δίσκο του κέικ και θα το σιροπιάσουμε εκεί,εντός στεφάνης.Διαφορετικά,υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί το κέικ.(η διαδικασία για την κρέμα είναι παρακάτω)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

Ξεκινάμε πολτοποιώντας τις μπανάνες στο μούλτι.Στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο και αμέσως μετά το γάλα και την άχνη ζάχαρη.Επειδή οι μπανάνες έχουν ως φρούτα,διάφορα μεγέθη,ίσως χρειαστεί να ρίξουμε λίγο περισσότερο γάλα ή να προσθέσουμε λίγη περισσότερη μπανάνα ώστε να έχουμε μία γέμιση,ούτε πολύ σφιχτή,ούτε πολύ ρευστή. Γεμίζουμε το κέικ που έχουμε νωρίτερα χωρίσει σε δύο δίσκους με την κρέμα μπανάνας και συνεχίζουμε με την επικάλυψη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:

Θα χρειαστούμε δύο κατσαρόλες,μία μεγαλύτερη και μία μικρότερη.Θα φροντίσουμε τα μεγέθη αυτών να είναι τέτοια,ώστε να χωράει η μία μέσα στην άλλη,αλλά η μικρότερη να στηρίζεται στην επιφάνεια της πρώτης χωρίς να μπαίνει μέσα εντελώς(ουσιαστικά η μικρή θα στηρίζεται με τα χερούλια της στη μεγάλη. Θα γεμίσουμε τη μεγάλη κατσαρόλα με νερό,τόσο όσο να μην ακουμπάει το νερό τον πάτο της μικρής κατσαρόλας που θα μπει μέσα,Θα βάλουμε την σοκολάτα και την κουβερτούρα μέσα στη μικρή κατσαρόλα και θα βράσουμε το νερό.Οι υδρατμοί θα αρχίσουν να λιώνουν τις σοκολάτες κι εμείς θα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα από σιλικόνη,υλικό που θα δε θα επιτρέψει το μείγμα να κολλήσει πάνω σε αυτό. Όταν το μείγμα μας κρυώσει λίγο,το ρίχνουμε επάνω στο κέικ μας ακανόνιστα και αν θέλουμε το απλώνουμε με τη σπάτουλα σιλικόνης ή απλώς το αφήνουμε να τρέξει να περιλούσει όμορφα το κέικ μας.

Διακοσμούμε το κάθε κομμάτι που σερβίρουμε με μερικά κομματάκια φρέσκιας μπανάνες,σιρόπι σοκολάτες ή.και ξηρούς καρπούς.

*Σημείωση όπως όλα τα σιροπιαστά κέικ,το γλυκό μας θα πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο και να φαγωθεί την επόμενη ημέρα,ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό γευστικό αποτέλεσμα.Το στεφάνι θα αφαιρεθεί εντελώς ,αφού έχει μείνει αρκετές ώρες το γλυκό στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Έφη Μπαξεβάνη.