Χοιρινό με λιαστές ντομάτες και γραβιέρα τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα

Θέλει λίγο προσπάθεια, όμως αξίζει για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ή την οικογένεια σας…

ΥΛΙΚΑ:
2ΟΟ γρ. αμπελόφυλλα ζεματισμένα και στραγγισμένα καλά
Υλικά για την γέμιση:
1 κιλό χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο σε μικρούς κύβους
15Ο γρ. τυρί γραβιέρα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή μια κουταλιά της σούπας πολτό σκόρδου
1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες και κομμένες λεπτές λωρίδες
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι αποξηραμένο
λίγο λάδι
αλάτι
πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι
Υλικά για την σάλτσα γιαουρτιού:
1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 2ΟΟ γρ. χύμα
1 κουτ. σούπας αλεύρι
χυμό από 1 λεμόνι
1 κρόκο αυγού
1 φλιτζάνι ζωμό από το ταψί που ψήθηκε το φαγητό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί της γέμισης και την χωρίζετε στα δυο για να φτιάξετε δυο ρολά.  Χωρίζετε και τα αμπελόφυλλα στα δυο. Στρώνετε πάνω στον πάγκο ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινοχαρτο και μια λαδόκολλα στο ίδιο μέγεθος από πάνω. Απλώνετε τα μισά αμπελόφυλλα με την γυαλιστερή μεριά προς τα κάτω και βάζετε το κρέας, το καλύπτετε με τα αμπελόφυλλα και προσπαθείτε να δώσετε με τα χέρια σας ένα τετράγωνο σχήμα.  Σκεπάζετε πρώτα με την λαδόκολλα και μετά με το αλουμινοχαρτο.  Βάζετε σε ένα τετράγωνο ταψί ή πυρέξ μαζί με 3 κούπες νερό και ψήνετε στους 18Ο βαθμούς για μια ώρα σκεπασμένα. Τελος ανοίγετε με προσοχή και ψήνετε άλλη μισή ώρα για να πάρουν χρώμα.  Προσπαθήστε να μείνει ζουμί μέσα στο ταψί, θα χρειαστούμε ένα φλιτζάνι για την σως γιαουρτιού.  Αν δείτε ότι δεν έχει προσθέστε άλλο ένα φλιτζάνι πριν βγάλετε το φαγητό από τον φούρνο.   Αφήστε να κρυώσουν τα ρολά καλά και μετά βγάζετε το αλουμινοχαρτο και την λαδόκολλα.  Κόψτε σε τετράγωνες φέτες και ρίξτε από πάνω την σάλτσα γιαουρτιού.
Εκτέλεση για την σαλτσα :
Διαλύστε το αλεύρι στο λεμόνι και ανακατέψτε με τα υπόλοιπα υλικά.  Τα βάζετε όλα μαζί σε κατσαρολακι και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράσει η σάλτσα.  Αφήστε λίγο να πήξει και την κατεβάζετε από την φωτιά πριν σας κόψει.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Γωγώ Σαμίου.