Τι είναι η Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο;
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, γνωστή και ως νόσος του Χασιμότο, είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Σε αυτήν την πάθηση, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, αντί να προστατεύει, επιτίθεται λανθασμένα στα κύτταρα του θυρεοειδούς, προκαλώντας φλεγμονή και σταδιακή καταστροφή του.Ποια είναι τα αίτια της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο;
Η ακριβής αιτιολογία της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, πιστεύεται ότι μια συνδυασμός γενετικών παραγόντων και περιβαλλοντικών στοιχείων, όπως ιογενείς λοιμώξεις ή έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, μπορεί να πυροδοτήσει την αυτοάνοση αντίδραση.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου. Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κόπωση: Αίσθημα συνεχούς εξάντλησης και έλλειψης ενέργειας.
- Αύξηση βάρους: Παρά την κανονική ή μειωμένη πρόσληψη τροφής.
- Δυσκοιλιότητα: Συχνές δυσκολίες στην αποβολή των κοπράνων.
- Ψυχρότητα: Αίσθημα κρύου, ακόμη και σε θερμές συνθήκες.
- Ξηρό δέρμα και μαλλιά: Τάση για ξηρό δέρμα, αραίωση των μαλλιών και εύθραυστα νύχια.
- Κατάθλιψη και άγχος: Αλλαγές στη διάθεση, όπως κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και άγχος.
- Βραδύς καρδιακός παλμός: Μειωμένος καρδιακός ρυθμός.
- Οίδημα: Πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.
- Μυϊκές κράμπες και αδυναμία: Αίσθημα αδυναμίας στους μυς και συχνές κράμπες.
- Μηνιαίες ανωμαλίες: Ακανόνιστες ή απουσία περιόδου στις γυναίκες.
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι πάθηση που ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα και αποτελεί την πιο συχνή μορφή μη ειδικής θυρεοειδίτιδας και την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού. Προσβάλει εννέα φορές περισσότερο τις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερη όμως συχνότητα εμφανίζεται στις μεσήλικες.
Όπως σε όλες τις νόσους, έτσι και στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς η υπερ-πρόσληψη ή η μη πρόσληψη κάποιων διατροφικών στοιχείων μπορεί να επηρεάσουν τα συμπτώματα της νόσου και την καθημερινότητα του πάσχοντος.
Τρόφιμα που συστήνονται για ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο/Hashimoto:
- φρούτα: κόκκινα φρούτα (μούρα), αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, ανανάς, μπανάνες
- μη αμυλούχα λαχανικά: κολοκυθάκια, αγκινάρες, τομάτες, σπαράγγια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, ρόκα, μανιτάρια
- αμυλούχα λαχανικά: γλυκοπατάτες, πατάτες, μπιζέλια, και κολοκύθα
- καλά λιπαρά: αβοκάντο, ελαιόλαδο
- γαλακτοκομικά προϊόντα: γιαούρτι με πλήρη λιπαρά (και κατσικίσιο)
- ζωικές πρωτεΐνες: σολομός, αυγά, γαλοπούλα, γαρίδες, κοτόπουλο
- προϊόντα χωρίς γλουτένη: καστανό ρύζι, βρώμη -έχει πολύ μικρή ποσότητα γλουτένης-, κινόα, noodles από καστανό ρύζι
- σπόροι – ξηροί καρποί: κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια, μακαντέμια, ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας, φυσικό φυστικοβούτυρο, ταχίνι και άλλα βούτυρα καρπών
- όσπρια: ρεβίθια, μαύρα φασόλια, φακές
- υποκατάστατα γαλακτοκομικών (εμπλουτισμένα με ασβέστιο ή / και βιταμίνη D): γάλα καρύδας, γιαούρτι καρύδας, γάλα αμυγδάλου
- μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα: κουρκουμάς, βασιλικός, δεντρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι
- άλλα είδη: μέλι, χυμός φρέσκου λεμονιού, μηλόξυδο κ.λπ.
- ποτά: νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό κ.λπ.
Στον αντίποδα, ο περιορισμός των παρακάτω τροφίμων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας και στη μείωση των συμπτωμάτων λόγω της θυρεοειδίτιδας Hashimoto:
- γλυκά και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα: αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, κέικ, παγωτά, μπισκότα, καραμέλες, ζαχαρούχα δημητριακά, επιτραπέζια ζάχαρη
- fast food: όλες οι επιλογές γρήγορου φαγητού (πίτσα – σουβλάκια- burger κλπ.)
- τηγανητά: τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο κ.λπ.
- εξευγενισμένοι υδατάνθρακες: λευκά ζυμαρικά, λευκό ψωμί, τορτίγια λευκού αλευριού, κουλούρια κ.λπ.
- επεξεργασμένα τρόφιμα και κρέατα: κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα, γεύματα που απαιτούν προετοιμασία σε φούρνο μικροκυμάτων, μπέικον, λουκάνικο και άλλα αλλαντικά.
- σπόροι και τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, κράκερ, ψωμί
-Προσοχή: Η συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων δεν απαγορεύεται. Συστήνεται όμως να περιορίζεται η κατανάλωσή αυτών των προϊόντων.
Ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General, εφιστά την προσοχή στις τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και αντιπροτείνει διατροφικές επιλογές που προάγουν την υγεία των ασθενών