Χάλκινο μετάλλιο στα Education Leaders Awards για το Νηπιαγωγείο Ριζαριού

Το Νηπιαγωγείο Ριζαριού είναι ένα Νηπιαγωγείο που έγινε γνωστό στην τοπική μας κοινωνία, τόσο για την πρωτοπόρο συμμετοχή του σε διάφορα  καινοτόμα προγράμματα  από το 1996 μέχρι και σήμερα (περιβαλλοντική εκπαίδευση, αγωγή υγείας, Ολυμπιακή παιδεία, κυκλοφοριακή αγωγή και ευρωπαϊκά σχέδια Comenius, Erasmus+ και e twinning ).Η δράση του είναι εξαιρετικά πλούσια και  οι  τιμητικές του διακρίσεις  πολλές. Έχει συνεργαστεί  με σχολεία σχεδόν από όλη την Ευρώπη μέσω ευρωπαϊκών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Ψυχή του σχολείου και πηγή έμπνευσης αποτελεί η Διευθύντριά του Άννα Μαγκιώση η οποία, όντας η πρώτη Νηπιαγωγός στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με τα ευρωπαϊκά προγράμματα  από το 1996, έχοντας μεγάλη διδακτική εμπειρία και πάνω από όλα όρεξη για δουλειά είναι φυσικό να αποτελεί έμπνευση για τους μικρούς μαθητές της.

Η ίδια έχει συμμετάσχει σε δεκάδες προγράμματα, έχει παρακολουθήσει αντίστοιχα συνέδρια και ημερίδες, έχει λάβει (εκπροσωπώντας πάντα το σχολείο της) μέρος σε πολλές διαγωνισμούς κι έχει επισκεφθεί δεκάδες χώρες αποκομίζοντας πλούσιες εμπειρίες τις  οποίες εφαρμόζει στο σχολείο. Εμπειρίες τις οποίες θα αφήσει παρακαταθήκη στο σχολείο όταν κάποια στιγμή συνταξιοδοτηθεί.

Ένα ακόμη μετάλλιο

Τα μετάλλια και οι διακρίσεις που έχει αποσπάσει κατά καιρούς το μικρό αυτό σε δυναμικότητα, αλλά τεράστιο σε θέματα αριστείας, σχολείο των Τρικάλων είναι πολλά. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη. Πριν λίγες μέρες το σχολείο απέσπασε άλλη μία διάκριση. Πρόκειται για το χάλκινο μετάλλιο στα “Education Leaders Awards”.

Η βράβευση της αριστείας στο χώρο της εκπαίδευσης από τα “Education Leaders Awards” powered by RDC Informatics πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα συγκεκριμένα βραβεία είναι μία πρωτοβουλία της εταιρείας Boussias Communications που ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές και η καινοτομία στον χώρο της εκπαίδευσης.

Το χάλκινο μετάλλιο στα “Education Leaders Awards” ένα ακόμη βραβείο που απονεμήθηκε στην κ. Μαγκιώση αυτή τη φορά εξ αποστάσεως καθώς η ίδια βρίσκεται σε εκπαιδευτικό συνέδριο στη Λεμεσό της Κύπρου με θέμα «Δημιουργώντας ένα δημοκρατικό σχολείο!» στο οποίο συμμετέχουν 90 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, τη Νορβηγία, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μολδαβία, την Μάλτα, την Ιταλία, την Γερμανία, την Σλοβενία, την Σλοβακία, την Κύπρο, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Η δουλειά της νηπιαγωγού

Έχοντας συμπληρώσει 40 και πλέον έτη υπηρεσίας ζητήσαμε να μας πει αν θεωρεί ότι η δουλειά της νηπιαγωγού είναι μία εύκολη δουλειά «Καμία δουλειά δεν θεωρώ ότι είναι εύκολη όσο απλή κι αν φαίνεται. Πόσο μάλλον όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπινες ψυχές. Με παιδιά στην πιο τρυφερή τους  ηλικία που έχουν ανάγκη να νοιώσουν την αγάπη και την ασφάλεια. Χρειάζεται υπομονή, γερά νεύρα, συνεχή επαγρύπνηση κι επιτήρηση, πρέπει να μπορείς να χειριστείς διάφορες καταστάσεις που αφορούν κυρίως στη σχέση με τους γονείς, πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και τη συνεργασία τους, πρέπει να είσαι διπλωμάτης και κυρίως πάντα φιλική με όλους» απαντά και προσθέτει  «Τα παιδιά χρειάζονται μια ήρεμη και χαμογελαστή Νηπιαγωγό, που θα αφήσει  έξω από το κατώφλι του σχολείου τα προβλήματά της, όσο σοβαρά κι αν είναι. Δεν είσαι μόνο παιδαγωγός. Είσαι καθοδηγητής, εμψυχωτής, σύμβουλος, συνεργάτης, πρόθυμος να λύσεις τις απορίες των παιδιών, να τους δώσεις ίσες ευκαιρίες για μάθηση, να ασχοληθείς εξατομικευμένα με  παιδιά που το έχουν περισσότερη ανάγκη, να πυροδοτήσεις την περιέργεια και τη φαντασία τους. Συγχρόνως, πρέπει να είσαι συνεπής όχι μόνο στο εκπαιδευτικό σου έργο αλλά και στο διοικητικό. Συνεπώς, εύκολη δουλειά δεν θα έλεγα ότι είναι. Πρέπει να καταφέρεις το συνδυασμό πολλών σε ένα πρόσωπο και είναι ό,τι  καλύτερο  όταν τον πετύχουμε. «Σε ξεκουράζει ένα τόσο απλό αλλά σπουδαίο «Κυρία σ ‘αγαπώ πολύ» που βγαίνει αυθόρμητα από το στόμα των παιδιών. Σε ξεκουράζει τα χαμόγελο στα χείλη τους και σε επιβραβεύει η πρόοδός τους και η εξέλιξή τους» μας εξηγεί.

Οι γονείς να μάθουν να ακούνε το παιδί και τις ανάγκες του

Η ίδια συμβουλεύει τους γονείς που έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο να μάθουν «να ακούνε το παιδί τους και τις ανάγκες του», να θέτουν όρια (πράγμα επίσης πολύ σημαντικό κι αναγκαίο) να βρίσκουν πάντα το χρόνο να ασχοληθούν, να παίξουν και να διασκεδάσουν μαζί τους γιατί τα παιδιά το έχουν ανάγκη. «Τα παιδιά έχουν ανάγκη από υγιή πρότυπα, από τον σούπερ ήρωα  μπαμπά και τη τρυφερή αγκαλιά της μαμά τους που θα είναι πάντα εκεί  ότι κι αν συμβεί.΄Έχουν ανάγκη να νοιώθουν ασφάλεια και προστασία. Επίσης θα τους συμβούλευα να συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς προς όφελος των παιδιών τους και να συζητούν συμπεριφορές και τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να λυθούν μέσα από κοινή προσπάθεια σ ένα αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης.

Το νηπιαγωγείο είναι χώρος που πρέπει  να παρέχει  συμβουλές και να κατευθύνει  τους γονείς για τη σωστή  διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους  μέσα από τη συνεργασία γονέων-εκπαιδευτικών, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» τονίζει η κ. Μαγκιώση.