BOMBOLONI

 ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ:

1/2 λίτρο γάλα

150 γρ. ζάχαρη

80 γρ. αλεύρι

2 αυγά ολόκληρα

50γρ. βούτυρο

2 βανίλιες

λίγο ξύσμα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε το αλεύρι την ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια σε ένα βαθύ σκεύος και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Στη συνέχεια, ριχνουμε και το μισο γαλα. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπολοιπο γάλα και πριν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τον χυλό και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα βαθύ μπολ και την καλύπτουμε με μεμβράνη, με τέτοιο τρόπο , ώστε να εφάπτεται στην κρέμα, για να μη μας κάνει κρούστα. Την αφήνουμε στο ψυγείο νακρυώσει καλά.

 ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΜΠΟΛΟΝΙ

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7γρ.)

75γρ. ζάχαρη άχνη, και λίγη επιπλέον για το πασπάλισμα

500γρ. αλεύρι (ίσως και λίγο παραπάνω)

300 ml ζεστό γάλα

Ξύσμα από 1 λεμόνι

75γρ. μαλάκο ανάλατο βούτυρο,

ψιλοκομμένο

1 λίτρο φυτικό έλαιο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ρίχνουμε τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ με 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και 1 κ.σ. από το αλεύρι αλεύρι. Ανακατεύουμε με το ζεστό γάλα και τοποθετούμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει, για 15 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλεύρι σε ένα μπολ με το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο και στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας ή στο μίξερ. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να μαλακώσει και να γίνει ελαστικό. Το μεταφέρουμε το σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες Όταν η ζύμη έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος, την ανοίγουμε με ένα πλάστη σε πάχος 1 εκατοστού, σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε κύκλους 4 εκατοστών με το στόμιο από ένα μικρό ποτήρι ή μπολάκι.Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη μία ώρα περίπου. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα στους 180 ° C. (ένα κόλπο για τη σωστή θερμοκρασία είναι να ρίξουμε έναν κύβο ψωμί, ο οποίος θα χρυσίσει σε περίπου 2 λεπτά). Δεν θέλουμε το λάδι πάρα πολύ καυτό, γιατί το μπομπολόνι θα μαυρίσει πριν το εσωτερικό τηγανιστεί, έτσι ρυθμίζουμε την θερμόκρασια εάν χρειάζεται. Τηγανίσζουμε 3 ή 4 μαζί μέχρι να ροδίσουν Αφού πάρουν ωραίο χρώμα και ψηθούν, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια σχισμή στο μπομπολόνι και με κορνέ ζαχαροπλαστικής, το γεμίζουμε με την κρέμα.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ειρήνη Μαραγκού , τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ :http://tasty-mam.blogspot.gr/2015/08/blog-post_5.html?spref=fb