Bioenergy Therapy: Δείτε πως μπορείτε να ανακουφιστείτε οριστικά από τα επώδυνα trigger points (video)

Trigger point, μυοπεριτοναϊκά σημεία πόνου ή myofascial trigger points … Πρόκειται για ένα επώδυνο και ευαίσθητο σημείο στην πορεία ενός μυός ή της περιτονίας που τον περιβάλλει, το οποίο είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στη συμπίεση, ενώ ενίοτε περιορίζει και την κίνηση λόγω μυϊκής αναχαίτισης.

Η δημιουργία και παρουσία των σημείων πυροδότησης είναι μια φυσιολογική διαδικασία, ως εκ τούτου ακόμα και τα άτομα που δεν έχουν κάποια παθολογικά συμπτώματα, σίγουρα έχουν trigger points, τα οποία είναι ανενεργά. Τα trigger points χωρίζονται σε ενεργά και ανενεργά.

Συμπτώματα

Από τα συμπτώματα είναι ο τοπικός πόνος ο οποίος γίνεται σχεδόν αφόρητος κατα την έντονη συμπίεση ή κατα την απότομη κίνηση. Είναι εντοπισμένος στο μυοπεριτονιακό σημείο πυροδότησης, οπότε έχει και σαφή κατανομή πόνου. Ο πόνος μπορεί να είναι προβαλλόμενος δηλαδή κατα τη συμπίεση, το επώδυνο σύμπτωμα να εκδηλώνεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή. Π.χ. Mπορεί να πιέσουμε ένα σημείο στον τραπεζοειδή μύ και ο πόνος να γίνει αντιληπτός στην κεφαλή. Στο προβαλλόμενο trigger point σημειώνονται διαταραχές ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας όπου ο πόνος είναι τόσο έντονος που προκαλεί ζαλάδες, έντονο πονοκέφαλο ή ακόμα και μουδιάσματα ή διαταραχές στον ύπνο.

Διάγνωση

Δεδομένου του γεγονότος ότι δεν διατίθενται ευρέως διαδεδομένες απεικονιστικές μέθοδοι για την διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται με τα trigger point κλινικά, στο Bioenergy Therapy η συσχέτιση των συμπτωμάτων με τα συγκεκριμένα επώδυνα σημεία πυροδότησης γίνεται από κλινικό θεραπευτή αξιολογώντας τα στοιχεία που προκύπτουν από την συνέντευξη και την φυσική αξιολόγηση του ασθενή, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη ψηλάφηση η οποία αποτελεί κομβικό σημείο της φυσικής αξιολόγησης. (Εκείνο που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι δεν κατατάσσονται όλα τα επώδυνα σημεία ψηλάφησης στο ανθρώπινο σώμα ως trigger point).

Θεραπεία

Διαθέτοντας ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές η θεραπεία των trigger point στο Bioenergy Therapy είναι απολύτως εφικτή είτε με άμεση θεραπευτική διαδικασία πάνω στα trigger point είτε με έμμεση όπου γίνεται διαχείριση του εκλυτικού παράγοντα ενεργοποίησης. Στις τεχνικές άμεσης θεραπείας περιλαμβάνονται:

Οι τεχνικές που στοχεύουν κύρια στην περιτονία ποικίλουν και εφαρμόζονται κυρίως δια χειρός, ενώ κάποιες φορές υπάρχει υποβοήθηση από εργαλεία μάλαξης. Εμπειρικά, οι τεχνικές άμεσης θεραπείας έχουν τη δυνατότητα άμεσης βελτίωσης των συμπτωμάτων ειδικά στην περίπτωση του πρωτογενούς μυοπεριτονιακού συνδρόμου τα συμπτώματα μπορούν να επανεμφανιστούν εφόσον οι αιτιολογικοί παράγοντες δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Εκείνο στο οποίο δίνεται βαρύτητα είναι να αναζητηθούν οι παράμετροι και να περιοριστεί το πρόβλημα με στόχο την εμπόδιση της επανεμφάνισής του. Κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τη συμβουλευτική, τη βελτίωση της στάσης, τη φυσική δραστηριοποίηση.

Εάν θέλετε να ανακουφιστείτε οριστικά από τα επώδυνα trigger points κλείστε σήμερα το ραντεβού σας.

  24310-74221 και 6998636975

Bioenergy Therapy, Τζαβέλα 14 (Βενιζέλου 2 γωνία), 2ος όροφος, Τρίκαλα.